Mini wrzeciono BLDC
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Po namowie Niko65 o umieszczniu fotek wrzecion zalaczam do obejrzenia moze komus sie spodoba i podpowie jak zrobic wlasne
Krótko o maszynie pierwszej jest to maszynka jedna z wielu
do grawerowania, kolegi modelarza ,jak widac precyzyjna robota

a tutaj prostrze wrzecionko zrobione do testow z tego co bylo pod reka w warsztaciku
Kątownik jak widac splanowawany tak by bylo ladnie 90stopni na nim i wytoczony uchwyt na narzedzie na os silnika i tyle
aha na przyszlosc jesli regulator jest z BEC to nie musicie zasilac dodatkowo 5V testera serv bo ESC sam da te 4,8 V na tester zeby go zasilic przynajmniej tak jest w mojej wersji testera serv:) .
Krótko o maszynie pierwszej jest to maszynka jedna z wielu

a tutaj prostrze wrzecionko zrobione do testow z tego co bylo pod reka w warsztaciku
Kątownik jak widac splanowawany tak by bylo ladnie 90stopni na nim i wytoczony uchwyt na narzedzie na os silnika i tyle

aha na przyszlosc jesli regulator jest z BEC to nie musicie zasilac dodatkowo 5V testera serv bo ESC sam da te 4,8 V na tester zeby go zasilic przynajmniej tak jest w mojej wersji testera serv:) .
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Wiecie, że są modelarskie silniki bezszczotkowe z chłodzeniem wodnym? Tu przykład:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=5146 - cena 30$
Może dałoby się z pomocą takiego silnika zrobić ciekawe małe, silne i szybkie wrzecionko?

HXT 36-56 2700kv Brushless Inrunner (WaterCooled)
Kv: 2700rpm/v
Required ESC: 80A
Voltage Range: 10-18v
No Load Current: 4.9A
Max Load: 68A
Max Power: 475W/60S
Weight: 317g
Shaft: 5mm
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=5146 - cena 30$
Może dałoby się z pomocą takiego silnika zrobić ciekawe małe, silne i szybkie wrzecionko?

HXT 36-56 2700kv Brushless Inrunner (WaterCooled)
Kv: 2700rpm/v
Required ESC: 80A
Voltage Range: 10-18v
No Load Current: 4.9A
Max Load: 68A
Max Power: 475W/60S
Weight: 317g
Shaft: 5mm
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam Panowie,
Przepraszam z góry, że tak "z butami" wtrącam się w wasz temat, jednakże zastanawiało mnie jaka jest żywotność takich silników modelarskich bldc?
Przeczytałem cały ten wątek i z tego co pamiętam to nikt nie poruszył tej kwestii. Z doświadczenia wiem, że o żywotności silników bezszczotkowych decydują tylko łożyska, jednakże z 2 strony wiem, że silniki modelarskie nie są przystosowane do ciągłej pracy.
Może ktoś kto ma już z tym doświadczenie wypowie się? Co z pracą takiego silnika np. przez 5 godzin ciągle - oczywiście izolując go od pyłów i zanieczyszczeń zewnętrznych oraz nie przeciążając?
Pozdrawiam,
K.P.
Przepraszam z góry, że tak "z butami" wtrącam się w wasz temat, jednakże zastanawiało mnie jaka jest żywotność takich silników modelarskich bldc?
Przeczytałem cały ten wątek i z tego co pamiętam to nikt nie poruszył tej kwestii. Z doświadczenia wiem, że o żywotności silników bezszczotkowych decydują tylko łożyska, jednakże z 2 strony wiem, że silniki modelarskie nie są przystosowane do ciągłej pracy.
Może ktoś kto ma już z tym doświadczenie wypowie się? Co z pracą takiego silnika np. przez 5 godzin ciągle - oczywiście izolując go od pyłów i zanieczyszczeń zewnętrznych oraz nie przeciążając?
Pozdrawiam,
K.P.