Głębokie frezowanie w aluminium
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Głębokie frezowanie w aluminium
Mam do wyfrezowania rowek w aluminium o grubości 30mm. Czy mogę frezować frezem o długości roboczej 20mm na głębokość 30mm, czy muszę mieć frez o długości roboczej 30mm?
Obawiam się, że jak wejdę na głębokość większą niż długość robocza frezu i mi wiór podejdzie między cylindryczną część frezu a materiał to skasuje mi frez, czy moje obawy są słuszne?
Obawiam się, że jak wejdę na głębokość większą niż długość robocza frezu i mi wiór podejdzie między cylindryczną część frezu a materiał to skasuje mi frez, czy moje obawy są słuszne?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
ostatnio robiłem podobny kanałek, musisz pamiętać że jeżeli masz kanałek o szerokości np. 10mm to najlepiej zrobić go frezem fi 8, bo fi 10 Ci porozbija i powierzchnia wyjdzie nie ładna, jeżeli chodzi o głębokość, to częśc robocza 20mm bedzie wystarczająca oczywiscie pod warunkiem że max głębokość skrawania nie bedzie większa od części roboczej.
ostatnio robiłem podobny kanałek, musisz pamiętać że jeżeli masz kanałek o szerokości np. 10mm to najlepiej zrobić go frezem fi 8, bo fi 10 Ci porozbija i powierzchnia wyjdzie nie ładna, jeżeli chodzi o głębokość, to częśc robocza 20mm bedzie wystarczająca oczywiscie pod warunkiem że max głębokość skrawania nie bedzie większa od części roboczej.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
30mm to jeszcze nie jest głęboko:-)einstein pisze:Niestety muszę wyciąć elementy właśnie na głębokość 30mm, próbować, czy od razu kupić długi frez?
A reszta to zależy:
- jaki frez fi 8 czy fi 20 czyli jaki szeroki kanałek do zrobienia i jak sztywny frez
- jaka dokładność
- czy masz kontrolę nad usuwaniem wiórów (tzn czy napiszesz program i zamykasz drzwi
i tam się mieli i nie masz dostępu czy możesz np stać i dmuchać powietzrem albo jest emulsja na kilkanście bar?)
Da się zrobić i robiłem pare razy w alu małodokładne kanałki frezem poniżej jego roboczej długości,
ale frez musi być nowy i nie mniejszy, bo powierzchnia u góry wyjdzie zawalcowana
- gorszej klasy narzędzia są wykonane jako h8 albo e8 i te 5 setek skutecznie zniweczy Twój plan. Poza tym możesz użyć freza odsadzonego - np fi 14 będzie na chwycie 12 chyba.
-
- Kontakt:
Frez max 8mm, wrzeciono mam 0.8kW, więc nie poszaleję.
Dokładność 0.2-0.3mm jest wystarczająca.
Chętnie bym zamknął drzwi, ale skończy się raczej na tym, że będę siedział i wydmuchiwał dodatkowo wiór, jak dysza z powietrzem z rozpylaniem chłodziwa nie wydmucha.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale nie mam chyba co liczyć, że wezmę na raz więcej niż 1mm materiału na raz.
Dokładność 0.2-0.3mm jest wystarczająca.
Chętnie bym zamknął drzwi, ale skończy się raczej na tym, że będę siedział i wydmuchiwał dodatkowo wiór, jak dysza z powietrzem z rozpylaniem chłodziwa nie wydmucha.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale nie mam chyba co liczyć, że wezmę na raz więcej niż 1mm materiału na raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Kres 1050 daje radę brać 4mm2 alu na raz przy prędkości 900-1000. Ale trzeba mu lać normalnych chłodziwem we mgle w ilości przynajmniej litra na godzinę. Bardziej bym pojechał szybko a po 0,5 mm na wysokość. Do tego jedź tak żeby frezować współbieżnie - nie będzie Ci zaciągać freza jak będziesz jechał dość głęboko. Pamiętaj też żeby lać chłodziwem po ściankach o które będzie tarła nierobocza część freza.
Pozdrawiam
FDSA
Pozdrawiam
FDSA
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Głębokie frezowanie w aluminium
Najlepiej gdyby część robocza była na wysokość np 10 mm na fi 8einstein pisze:Mam do wyfrezowania rowek w aluminium o grubości 30mm. Czy mogę frezować frezem o długości roboczej 20mm na głębokość 30mm, czy muszę mieć frez o długości roboczej 30mm?
a część w chwycie np fi 6 czyli frez dwustopniowy
tak aby część cylindryczna nie tarła o powierzchnię boczna materiału
-
- Kontakt:
A gdzie znaleźć takie frezy? Za rozsądne pieniądze.tomolc pisze:Najlepiej gdyby część robocza była na wysokość np 10 mm na fi 8 a część w chwycie np fi 6 czyli frez dwustopniowy tak aby część cylindryczna nie tarła o powierzchnię boczna materiału
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja szlifuje jak potrzebuję. Nie szukałem u dostawców robią mi to na narzędziownieinstein pisze: A gdzie znaleźć takie frezy? Za rozsądne pieniądze.