Tokarka G. Karger

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

MarekSCO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20

Post napisał: MarekSCO » 10 sty 2012, 22:04

:arrow: Wulkan :)
Zobacz tą aukcję :
http://allegro.pl/tokarka-tanio-i2046896761.html
Starszy Karger... Niby aukcja jak aukcja ;)
A teraz kliknij w zakładkę "Dostawa i płatność" i zobacz lokalizację ;)
Normalnie chyba się przespaceruję do sprzedającego ;)
Może namówię ją(jego) na założenie klubu miłośników tej marki w mojej wiosce :D

Tagi:

Autor tematu
Wulkan
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 25

Post napisał: Wulkan » 10 sty 2012, 22:05

Witam

Dzieki skrzat za linki. Te linki to akurat ,,biblia" Kargerowcow i uzytkownikow innych nietypowych sprzetów. Szkoda ze nie ma nic o DL3. Natenczas pozostaja tylko teoretyczne dywagacje i zdjecia, kore czasami sie gdzies pojawiaja ...
MarekSCO, tam gdzie ta DL3 (prawdopodobnie DL3 -tak twierdzil sprzedajacy tej pieknej tokareczki w oryg. stanie) ma linial do stozkow w mojej tez mozna cos przykrecic, bo sa do tego otwory gwintowane, ale ja tam nic nie mam. Jesli kiedys moglbys zrobic jakies fotki Twojego Kargera, chetnie bym je poogladal i porownal.

Wiadomosc dodana:
O masz, stareńki Karger w jednej wiosce :). Musze i ja poszukac w mojej wiosce. A jak, czasami szukasz, szukasz, a masz to pod nosem :).
Niedawno byl podobny Karger, ale w znacznie lepszej kondycji i kompletnosci wraz z tulejkami zaciskowymi i jakims oprzyrzadowaniem (i znacznie drozszy) oferowany ... z Przemyśla...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 18

Post napisał: panzmiasta » 10 sty 2012, 22:13

o coś w moim guście gabarytowym ta tokareczka , rzeczywiście wysyp u was na południu kargerów ... Spotkałem się też wielokrotnie z nazwą na all berlin w tytule zamiast karger
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Awatar użytkownika

MarekSCO
Posty w temacie: 20

Post napisał: MarekSCO » 10 sty 2012, 22:20

Wulkan
Fotki zrobię do końca tygodnia... raczej pojutrze, bo jutro późno wracam.
panzmiasta
W Twoim guście na pewno było by maszyny tego producenta, który najwięcej i najdłużej
czerpał z rozwiązań Kargera :)
Na mnie jego wyroby robią niesamowite wrażenie :)
Niestety takie szwajcareczki ( czy szwedki ;) ) są drogie ;)
http://www.lathes.co.uk/schaublin/page8.html

Awatar użytkownika

panzmiasta

Post napisał: panzmiasta » 10 sty 2012, 22:36

O fak że tak szpetnie po murzyńsku zaklnę , no robi wrażenie , super są takie smaczki jak podzielnica w obudowie wrzeciona czy taka prymitywna skala toczenia w mm na suporcie , tu musiało się wypocić dużo cwaniaków , na jednego za dużo patentów , pozdrawiam.

W mojej mikro skali królem puki co pozostaje Astoba uw1 ;

Awatar użytkownika

skrzat
Posty w temacie: 2

Post napisał: skrzat » 11 sty 2012, 23:41

panzmiasta pisze:W mojej mikro skali królem puki co pozostaje Astoba uw1 ;
szkoda ze szanse kupienia z wyposazeniem sa zblizone do trafienia 6 w totka... trzeba chinczykom podsunac pomysl na interes ;)

Autor tematu
Wulkan

Post napisał: Wulkan » 15 sty 2012, 14:34

Witam

Ta Astoba uw1 to jest jakis kombajn, sadzac po fotkach, nie wczytywalem sie w szczegoly...
Spoko, kto to wymyslil, juz po fotach widac ze ot jest ponadprzecietna maszyneria.

Wracajac do Kargera.
Sprawdzilem transformator, poczatkowo mial po jednej stronie ok 220V, po drugiej 65V o czym pisalem. Wczoraj przylozylem zarowke normalna pod 230V do obu strony transformatora i obie zaswiecily zarowke tak samo. Powtorzylem pomiar mikrometrem i juz z 65V zrobilo sie ... ~220V. Poprzednio kilkukrotnie bylo 65V.
No trudno, pewne ii sa trafa ktore maja na wyjsciu i na wejsciu 230V, ale czy samo , ja ko sie mowi?, galwaniczne odizolowanie obu koncow jest wystarczajace dla bezpieczenstwa operatora?
Pewnie bede musial kupi nowe trafo. Wystarczy takie ,,okragłe" cos z marketu, znaczy transformator toroidalny?

Druga sprawa, jednak nici z gwintowania w calym zakresie, zmiany predkosci I-II-III-IV okraglym pokretlem na skrzyni Nortona nie do konca zalaczaja te biegi, dziala od biedy I i IV ... Przy posuwach czasami zalapie II i III, przy srubie tylko VI ka i I-ka troche zalapuje.
Pewnie w niedalekiej przyszlosci bede musial scaignac jednak Nortona i przepatrec /naprawic to co konieczne, pewnie sprawa do naprawy dosyc prosta, ale musze to rozkrecic ... Nie wiem tylko jak ze srubami pociagowa i do gwintow ... chyba nie trzeba supportu do tego zdejmowac ?

Ponizej zdjecia imaka i dziwnego zablokowanego u mnie posuwu, ale ktory kiedys musial do czegos sluzyc.

Obrazek

Srobka skrecajaca dolne ucho z otworem (na dole imaka) jest wstawiona bo to ucho jest ulamane. Gorna ,,ramka" miala w srodki wyciete cos jakby kwadrat, ale tez jedna strona- jeden bok jest odłamany...
Obrazek

I z drugie jstrony, widac tuaj miesce na skrecanie listwy klinowej (ktorej nie ma na zdjeciu) kasowania luzu tego posuwu. Co to moze byc?
Obrazek

A tutaj pompa chlodziwa. Marek SCO, masz podobna, czy moze moja to tez jakies węgierskie odstępstwo od koncepcji Kargera?
Obrazek
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

panzmiasta

Post napisał: panzmiasta » 15 sty 2012, 21:46

Tak jak piszesz taki transformator ala bezpieczeństwa , uczyłem się o tym ale po tylu latach zapomniałem . W sumie miałem Ci napisać że warto też pomiary robić z obciążeniem , szczególnie to widoczne przy prądzie stałym gdzie w obwodzie wpięty jest kondensator .
Co do transformatora toroidalny jest jak najbardziej godny polecenia , niech ci tu doradzi stary fachman na jakie napięcie jest optymalny ,w jaki planujesz sposób go obciążać [ pompy , oświetlenie , styczniki itp ]

A co do działalności na 100% to niestety zasada im więcej części w obrabiarce tym więcej części do zepsucia jest w tym przypadku niestety jak najbardziej aktualna , jak coś ja trzymam kciuki za pomyślne zakończenie remontu :smile:

Autor tematu
Wulkan

Post napisał: Wulkan » 04 lut 2012, 19:02

Witam

Jakby ktoś chciał poogladać Kargerka (DL2??? wyglada jakoś na mniejszy) to pojawiła sie
oferta na pewnym serwisie aukcyjnym na "a" .
http://allegro.pl/tokarka-produkcji-nie ... 39994.html

Tabela z gwintami i posuwami już gotowa. Jak znajdę czas to ją zamieszczę tutaj (wymaga drobnej korekty).

Mrozy ze hoho, w "warsztacie" nieocieplanym i nieogrzewanym od tygodnia ponad -10 stopni ...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

panzmiasta

Post napisał: panzmiasta » 04 lut 2012, 23:46

Zmęczony życiem ten karger i oczywiście 450 km ode mnie , czy wy na południu nie mieliście jakiejś montowni firmowej czy co , wszystkie kargery w waszej stronie . -10 to licho , Ja mam minimum 12 ale na plusie ; , dlatego też prace remontowe nie ustają i rdza mi nie straszna .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”