Tokarka kieszonkowa
-
tom@szek94
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 12
-
Zienek
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Ten pierwszy to z pralki silniczek z elektrozaworem. Na pewno nadaje się bardziej, niż ten z dwóch ostatnich fotek. Ten to silnik krokowy i nie wydusisz z niego wystarczających obrotów.
Myślę, że ciekawiej byś zrobił, jakbyś kupił najtańszą wiertarkę z regulacją obrotów.
http://allegro.pl/wiertarka-udarowa-fer ... 84792.html
40zł i masz cudo z regulacją 0-2600 obrotów. Możesz ją zamontować z tyłu maszyny i zrobić przełożenie przez co zyskasz moment obrotowy.
No i w marketach taką tanią możesz dostać jeszcze taniej. Ja kiedyś na wyprzedaży trafiłem na Chińczyka 500W za 27,99 zł
do sporadycznych prac wystarcza do dziś, a mam ją ponad 5 lat.
Myślę, że ciekawiej byś zrobił, jakbyś kupił najtańszą wiertarkę z regulacją obrotów.
http://allegro.pl/wiertarka-udarowa-fer ... 84792.html
40zł i masz cudo z regulacją 0-2600 obrotów. Możesz ją zamontować z tyłu maszyny i zrobić przełożenie przez co zyskasz moment obrotowy.
No i w marketach taką tanią możesz dostać jeszcze taniej. Ja kiedyś na wyprzedaży trafiłem na Chińczyka 500W za 27,99 zł
-
tom@szek94

-
tom@szek94

Tak , jak miałem 8 latek, zbudowałem prymitywny, na silniczek elektryczny, co prawda był na tyle silny że tylko jechał do przodu, ale zawsze to coś
a co ma Samolot do Tokarki, no nic, muszę poszukać głębiej i znaleźć blender lub mikser
A o silniki dlatego pytałem bo wujek tylko mi podrzucił i pojechał, nawet nie zdążyłem zapytać.
Ten od pompy to na 230V
a co ma Samolot do Tokarki, no nic, muszę poszukać głębiej i znaleźć blender lub mikser
A o silniki dlatego pytałem bo wujek tylko mi podrzucił i pojechał, nawet nie zdążyłem zapytać.
Ten od pompy to na 230V
Ludziom przytrafia się to, co się przytrafia, a nie to, na co zasługują.
-
pukury
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
witam.
może pomyśl nad silnikiem dc ?
np. taki od skutera lub z napędu wiatraka chłodnicy w samochodzie .
albo taki od wycieraczek - po " usunięciu " przekładni ślimakowej .
do tego regulacja pwm - prosty układ i wioo
taka mała tokarka nie potrzebuje jakiś wielkich mocy .
nawiasem mówiąc silnik od odkurzacza czy z jakieś starej szlifierki kątowej i na 24 - 50 V idzie .
mocy nie ma dużo - ale idzie .
pozdrawiam .
może pomyśl nad silnikiem dc ?
np. taki od skutera lub z napędu wiatraka chłodnicy w samochodzie .
albo taki od wycieraczek - po " usunięciu " przekładni ślimakowej .
do tego regulacja pwm - prosty układ i wioo
taka mała tokarka nie potrzebuje jakiś wielkich mocy .
nawiasem mówiąc silnik od odkurzacza czy z jakieś starej szlifierki kątowej i na 24 - 50 V idzie .
mocy nie ma dużo - ale idzie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
panzmiasta
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
Kwestia silnika to chyba będzie najmniejszy problem , musisz się konkretnie zastanowić co chcesz osiągnąć , stawiając na ekologię użył bym chomika lub dwóch [ w celu podwojenia mocy napędu ] , w kategorii tokarka-show zabiłbyś wszystkich
a tak bardziej poważnie zastanów się co chcesz osiągnąć w tym projekcie 1 prawdziwa mini tokarka 2 model z plastiku 3 fantazja z tego co mam w pokoju
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam