Frezarka...od projektu do realizacji....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
ja się nie czepiałem tylko po prostu pisze ze ja bym to zrobił trochę inaczej (a właściwie zrobię tylko że w swoim projekcie ) na pisałem ze to tylko moje zdanie ale widze ze lepiej siedzieć cicho ...
maszynę piotrjuba wziąłem na porównanie bo on stosuje te same silniki podobne prowadnice
i zbliżone pole pracy, a właściwie to nie będę się tłumaczył bo na forum mamy naprawdę dobrych fachowców od wszczynania awantur itp. wiec pozdro i dajcie sobie na luz
maszynę piotrjuba wziąłem na porównanie bo on stosuje te same silniki podobne prowadnice
i zbliżone pole pracy, a właściwie to nie będę się tłumaczył bo na forum mamy naprawdę dobrych fachowców od wszczynania awantur itp. wiec pozdro i dajcie sobie na luz
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
a ostatnio dołączył do nich bartusstermit_tm pisze:a właściwie to nie będę się tłumaczył bo na forum mamy naprawdę dobrych fachowców od wszczynania awantur itp. wiec pozdro i dajcie sobie na luz

nie zdecydowanie nie inaczej mówiąc jak by wszyscy przestali pisać było by jak na cmentarzu taka grobowa cisza..termit_tm pisze:na pisałem ze to tylko moje zdanie ale widze ze lepiej siedzieć cicho ...

- Załączniki
-
- blach6.jpg (135.88 KiB) Przejrzano 4191 razy
-
- blach2.jpg (26.51 KiB) Przejrzano 4188 razy
-
- blach4.jpg (269.02 KiB) Przejrzano 4195 razy
-
- blach3.jpg (248.93 KiB) Przejrzano 4185 razy
-
- blach1.jpg (225.05 KiB) Przejrzano 4200 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
W między czasie tez próbuje wykonać alternatywne wrzeciono ( wiadome wrzeciono elte +falownik to koszt około 2000 zł) czyli wykonać coś podobnego jak na foto poniżej:

Silnikiem napędzającym będzie silnik z nowego typu pralek ( 18000 obr/min)

Przekazanie napędu będzie odbywało się za pomocą paska.( 2 koła juz mam)

Samo mocowanie narzędzia chcę zrealizować na tulejki zaciskowe , które mam

pozostałe info o wrzecionie są tutaj :
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Silnikiem napędzającym będzie silnik z nowego typu pralek ( 18000 obr/min)

Przekazanie napędu będzie odbywało się za pomocą paska.( 2 koła juz mam)

Samo mocowanie narzędzia chcę zrealizować na tulejki zaciskowe , które mam

pozostałe info o wrzecionie są tutaj :
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
wiesz co, panie "inzynier" (buahahahaha)?bartuss1 pisze:nie zapomnij zalać betonem albo ołowiem pustych przestrzeni w profilach
po masie bzdur ktore tutaj wczesniej wypisywales, nie wiadomo, czy tio mial byc zart, czy powazne stwierdzenie. zakladam, ze to raczej taki swoisty "zarcik", ktory jak na ironie ma z rzeczywistoscia cos wspolnego...
w duzych maszynach czasami wypelnia sie puste przesterzenie betonem epoksydowym, lub nawet workami ze srutem, po to by zmniejszyc drgania.
przeczytawszy twoje pozniejsze komentarze o tresci "pipipi" zaczalem sie zastanawiac dlaczego ciagle zmieniasz to co wczesniej napisales? najpierw piszesz, co myslisz, a pozniej dopierio myslisz co napisales? podobnie jak zwykles pisac co wiesz, zamiast wiedziec co piszesz?
rece opadaja jak sie ciebie czyta.
cycki tez.
---------------------------
co do pomyslu na wrzeciono, to sam zamierzam posluzyc sie jakas wlasna konstrukcja oparta na zwyklym wrzecionie i dolozonym do niego silniku. nawet nie chodzi o to, ile takie gotowe ustrojstwo kosztuje, tylko o to, ze wszytsie firmowe maja zbyt duze obroty do moich potrzeb. mi trzeba obroty rzedu 200-5000 wiec moge je uzyskac za pomoca typowego silnika 1410 napedzajcego wrzeciono poprzez przekladnie pasowa o odpowiednim przelozeniu. poza tym jsli chodzi o "kupne" elektrowrzeciona irytuje mnie to, ze czesc mechanicza jest zwiazana z elektryczna, tzn, spale silnik, to maszyna stoi az do czasu kupna nowego wrzeciona.
twoj pomysl na wykorzyustanie oprawki zaciskowej ze stozkeim morse'ajest bardzo dobry, sam na cos takeigo wpadlem juz dawno temu (ale pozniej dorwalem cala pinole od frezarki i z tego zrezygnowalem), wystraczy odpowienim nozem przetroczyc chyt tak by byly bieznie pod lozyska i bedzie git. osobiscie myslalem o oprawce na tulejki typu er25 lub er32, bo dokladniej one mocuja narzedzie (maja zwykle duzo wiecej naciec) i sa mniej samohamowne niz te ktore ty pokazujesz, bo maja inny kat tworzacej stozka.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
jeden problem bo ten stożek ma tylko 80 mm długości a trzeba to ułożyskować może ma ktoś pomysł jak skutecznie to zrobić..DZIKUS pisze:twoj pomysl na wykorzyustanie oprawki zaciskowej ze stozkeim morse'ajest bardzo dobry, sam na cos takeigo wpadlem juz dawno temu (ale pozniej dorwalem cala pinole od frezarki i z tego zrezygnowalem), wystraczy odpowienim nozem przetroczyc chyt tak by byly bieznie pod lozyska i bedzie git
Pomogłem...
Pomogłem...