pit202 pisze:mam tylko nadzieje ze ta " czołgowa " konstrukcja
dodam że maszyna straci na mobilności i nie będę jej mógł przestawiać z kąta w kąt ale to jest jeden minusów cóż kompa swojego też mam mało mobilnego bo mam założone WC i jakoś da się żyć.....
[ Dodano: 2006-09-15, 07:16 ]
termit_tm pisze:według mnie gmaro trochę przesadza bo wątpię ze konstrukcja Piotrjuba ma problemy ze sztywnością, ale oczywiście każdy robi jak lubi
oczywiscie maszyny PiotraJub maszyny są wzorem dla większości z nas jak powinno wyglądać podejście do konstrukcji..rewolucji tutaj nie możemy się już spodziewać bo temat nie jest nowy a maszyn na rynku jest duzo duzo i to całkiem podobnych do siebie..
[ Dodano: 2006-09-15, 07:19 ]
termit_tm pisze:pisze tak na oko ale myślę że najlepiej było by aby Piotr coś o tym napisał
cóż mogę się tylko domyśleć że nie dajesz spokoju Piotrowi(om) i pytasz go o każdą rzecz i o zdanie co o tym sądzisz?..itp
[ Dodano: 2006-09-15, 07:24 ]
gaspar pisze:Jest to chyba najlepszy projekt za niewygórowaną cenę. (pamiętajmy, że nie ma tutaj prowadnic szynowych, śrub kulowych i serwomotorów)
cóż tu nie ma co ukrywać maszyna gdyby miała te elementy nabrała by juz profesjonalnego wyglądu a tak to tylko udawanie i zbliżenie się do przyzwoitości pracy całej maszyny..
[ Dodano: 2006-09-15, 07:27 ]
gaspar pisze:Bardzo mi się podobają te blachy boczne. Zwłaszcza wyfrezowany otwór.
no może tego na fotce faktycznie nie widac to tylko wypalony otwór a jakościowo zbliżony do frezowanego ( w niczym to nie przeszkadzało i nie musi być obrabiany )
--------------------------
ALZ-napisał
Dzisiaj miałem trochę czasu i przeglądnołem fotki Twojej maszyny-podoba mi się.
Widać starą dobrą szkołę-jak ma być dokładnie to musi mieć odpowiednią masę.
Sugeruję jednak aby wszystkie połączenia śrubowe uzupełnić kołkami stożkowymi najlepiej po sprawdzeniu dokładności ale przed pracą. Kołki stożkowe w bardzo znaczącym stopniu usztywnią maszynę i uniemożliwią jakiekolwiek przemieszczenia elementów. Koszt niewielki a efekt murowany.
http://80.51.245.248/Portal/DesktopDefa ... x?tabid=51