pomoc w napisaniu programu
-
Autor tematu - Posty w temacie: 24
tyle pytań .......
czy nie można wykonać tego wyjęcia jak ja to zrobiłem, cztery ćwiartki (4x G02) oczywiście z poprawnymi wartościami?
co do Twojego programu
G3 I-12. J0 podałeś tylko dwa parametry, jeśli zapiszę G3 X25 Y37 I-12, J0 to będzie żle?
wyczytałem że przy interpolacji kołowej, podaje się punk końcowy plus parametry I,J lub R to jest jakiś myk z samymi parametrami I,J?
G28 MACHINE ZERO RETURN THRU REF. POINT (X,Y,Z,A,B) to jest chyba powrót frezu do położenia poczatkowego? czyli został wykonany pierwszy łuk G3 potem powrócił na swoje miejsce..
a tego to już w ogóle nie rozumiem
G28 G91 Z0
G28 Y0
G0 G49
G90
M30
%
mógłbyś to tak w miarę łatwo wytłumaczyć, co powodują te poszczególne zapisy?
czy nie można wykonać tego wyjęcia jak ja to zrobiłem, cztery ćwiartki (4x G02) oczywiście z poprawnymi wartościami?
co do Twojego programu
G3 I-12. J0 podałeś tylko dwa parametry, jeśli zapiszę G3 X25 Y37 I-12, J0 to będzie żle?
wyczytałem że przy interpolacji kołowej, podaje się punk końcowy plus parametry I,J lub R to jest jakiś myk z samymi parametrami I,J?
G28 MACHINE ZERO RETURN THRU REF. POINT (X,Y,Z,A,B) to jest chyba powrót frezu do położenia poczatkowego? czyli został wykonany pierwszy łuk G3 potem powrócił na swoje miejsce..
a tego to już w ogóle nie rozumiem
G28 G91 Z0
G28 Y0
G0 G49
G90
M30
%
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
Można.zykfryd pisze:.... czy nie można wykonać tego wyjęcia jak ja to zrobiłem, cztery ćwiartki (4x G02) oczywiście z poprawnymi wartościami?...
Też będzie dobrze ( ale z poprawnymi wartościami)....G3 I-12. J0 podałeś tylko dwa parametry, jeśli zapiszę G3 X25 Y37 I-12, J0 to będzie żle?...
... to dobrze czytałeś .... wyczytałem że przy interpolacji kołowej, podaje się punk końcowy plus parametry I,J lub R to jest jakiś myk z samymi parametrami I,J?
Ruch z samym parametrem I , J wygenerował mi postprocesor* .... pisząc program ,, z głowy'' , na pewno punkt końcowy przy interpolacji kołowej bym wpisał.
*- jak tak wygenerował , to znaczy , że maszyna pojedzie przy takim zapisie ..... , a co na to VQC ?

Jest to G - kod z Haas ( G12 odpowiada ruchowi G02) .... i jak widać są tam podane parametry I , K bez współrzędnych punktu końcowego.
... czyli jest OK.
G28 G91 Z0 (przejście ze współrzędnych absolutnych na przyrostowe oraz powrót do punktu zerowego maszyny)... a tego to już w ogóle nie rozumiem
G28 G91 Z0
G28 Y0
G0 G49
G90
M30
%
G28 Y0 (powrót do punktu zerowego maszyny - w tym momencie stół frezarki podjeżdża mi pod drzwi i nie muszę się przechylać za bardzo w stronę imadła.

G0 G49 (ten kod anuluje przesunięcia długości narzędzi)
G90 (współrzędne absolutne)
M30 (koniec programu)
%
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
No, dzięki z tym programem na razie dam sobie spokój, teraz to długopis i karteczka
taka wątpliwość czy wpisanie samego G 91 nie spowoduje przejścia z absolutnych na przyrostowe, konieczny jest kod G28?
jeszcze G0 G49 anulowanie przesunięcia długości narzędzia- po co to, chcę to wykonać tym samym narzędziem przy tym samym mocowaniu, po co to w tym konkretnym przypadku?
taka wątpliwość czy wpisanie samego G 91 nie spowoduje przejścia z absolutnych na przyrostowe, konieczny jest kod G28?
jeszcze G0 G49 anulowanie przesunięcia długości narzędzia- po co to, chcę to wykonać tym samym narzędziem przy tym samym mocowaniu, po co to w tym konkretnym przypadku?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Chwali się takie podejście do tematu , ale zawsze możesz sprawdzić program w programiku VQC.zykfryd pisze:No, dzięki z tym programem na razie dam sobie spokój, teraz to długopis i karteczka...
Wpisanie G91 spowoduje przejście z absolutnych na przyrostowe , ale do powrotu na HOME (punkt zerowy ) potrzebny jest kod G28.... taka wątpliwość czy wpisanie samego G 91 nie spowoduje przejścia z absolutnych na przyrostowe, konieczny jest kod G28?...
Poczytaj w ,,PROGRAMOWANIE CNC'' o punktach zerowych i referencyjnych.... jeszcze G0 G49 anulowanie przesunięcia długości narzędzia- po co to, chcę to wykonać tym samym narzędziem przy tym samym mocowaniu, po co to w tym konkretnym przypadku?
Jest tam rysunek , który fajnie to wszystko wyjaśni.
Anulujesz przesunięcie długości , gdyż przy wywołaniu tego narzędzia w/w długość wywołałeś kodem G43 H3 .
Punkt zerowy narzędziowy z wierzchołka narzędzia wraca na czoło wrzeciona frezarki.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Problem dotyczy zaznaczonego fragmentu
Mam wiadomości teoretyczne ale jak to zinterpretować w tym konkretnym przykładzie?
parametr K jest to odległość koła od początku łuku w osi Z jak to rozumieć?
tzn że wybieram G 18 czy G19 bo w obu przypadkach występuje oś Z? ale po co tu oś Z skoro to frezuje po obwodzie na płaskim. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
Mam wiadomości teoretyczne ale jak to zinterpretować w tym konkretnym przykładzie?
parametr K jest to odległość koła od początku łuku w osi Z jak to rozumieć?
tzn że wybieram G 18 czy G19 bo w obu przypadkach występuje oś Z? ale po co tu oś Z skoro to frezuje po obwodzie na płaskim. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
- Załączniki
-
- cnc1.jpg (18.07 KiB) Przejrzano 2235 razy
-
- cnc2.jpg (37.22 KiB) Przejrzano 1015 razy
-
- cnc.jpg (27.45 KiB) Przejrzano 1013 razy
-
- cnc3.jpg (15.19 KiB) Przejrzano 1013 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Wygląda na to , że w materiale dydaktycznym wkradł się błąd ... zdarza się.zykfryd pisze:Problem dotyczy zaznaczonego fragmentu
parametr K jest to odległość koła od początku łuku w osi Z jak to rozumieć?...
Parametr K zamień na parametr J

na frezarce jest tak;

na tokarce jest tak;

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki