imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

sebafm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: sebafm » 09 lip 2011, 00:19

pogromca duchów pisze:Z wyjątkiem wklejania linków i cudzych zdjęć to macie jakieś pomysły na usprawnienia w Nutolu.
Mamy ale
Ale w zamian coś muszę dostać. Życie to nie fabryka czekoladek.
I się koło zamyka :grin:

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 09 lip 2011, 09:38

Nie chciałbym psuć koledze jaoperator biznesu, ale może stronka naszego południowego sąsiada przyda się komuś jako inspiracja, kto planował sam "zdieła't" taki imak i parę innych ciekawych rozwiązań, świadczących (wbrew niektórym kolegom :razz: ) o tym, że "nie święci garnki lepią" i całkiem skromnymi środkami można zrobić całkiem skomplikowane części
http://www.steamer.cz/dil_s1.html
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: ARGUS » 09 lip 2011, 10:09

pogromca duchów pisze:Z wyjątkiem wklejania linków i cudzych zdjęć to macie jakieś pomysły na usprawnienia w Nutolu. Oczywiście bez imaka, większego silnika. Chętnie podzielę się pomysłami i tym co zrobiłem. Ale w zamian coś muszę dostać. Życie to nie fabryka czekoladek.
A może zadaj sobie pytanie czy ktoś chce "kupować " Twoje pomysły

[ Dodano: 2011-07-09, 10:12 ]
pogromca duchów pisze:Po co komu zdjęcie szlifierki do wałków jaką niedługo skończę. Prawie 5 godzin ustawiałem wrzeciono w stosunku do osi głównej tokarki zanim się zorientowałem że nie tedy droga . Tylko wtedy ma sens taka szlifierka jak oś tokarki ma odpowiednie położenie do osi wrzeciona szlifierki. Bez informacji jak to zrobić można sobie tylko popatrzeć i każda próba bezmyślnego powtórzenia spowoduje że ktoś się narobi i nie będzie właściwie działało. I zaraz zacznie się narzekanie że nie działa że zły projekt. Dasz radę wytłumaczyć tutejszym ekspertom że do takiej szlifierki trzeba użyć łożysk po minimum 45 złotych za sztukę bo wrzeciono ma mieć 15 tysięcy obrotów na minutę i te po 2,50 się nie nadają. No i że wrzeciono musi być szlifowane. Ja na razie nie widzę takiej możliwości. Według nich można wiertarkę opaską przykręcić do noża i będzie dobrze. Byle by to nie byłą wiertarka za 49,90. Czekam na równorzędnego partnera a nie kogoś opanowanego manią toczenia kulek. Gdybym nie miał nadziei że przynajmniej jeden taki tu jest to już bym się wypisał.
No to tego równorzędnego partnera to tutaj chyba nie znajdziesz
Nie dorastamy do postumentu na którym się postawiłeś
O "Panie" :lol: :lol: :lol:

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Zanixi » 05 gru 2011, 21:38

Koledzy, na ile precyzyjny jest taki imak? nada się to to do cnc?

jaoperator, podejmiesz się troszkę innego imaka, tzn z mocowaniem na stół teowy, i dwoma jaskółkami, jedną od frontu jeszcze..

Autor tematu
jaoperator
Posty w temacie: 50

Post napisał: jaoperator » 06 gru 2011, 01:35

Czy jest precyzyjny niech się użytkownicy wypowiedzą natomiast po resztę zapraszam na priv

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 06 gru 2011, 09:45

Wg mojego doświadczenia w zastosowaniu do manualnej tokarki jest wystarczająco precyzyjny, ale tam chodzi zazwyczaj o powtarzalne pozycjonowanie noża do osi, przy możliwości szybkiej wymiany narzędzia.
Gdyby założyć np zdejmowanie i zakładanie kostki z np wytaczakiem do powtarzalnej operacji wytaczania otworu na kolejnych detalach, to mogłoby się okazać, że powtarzalność wymiaru jest niewystarczająca.
Producent podaje dokładność powtarzalności 0,01mm http://www.top-maschinen.de/spannwerkze ... tahlhalter (dla Multifix-a), ale w praktyce kostka jest pozycjonowana tylko jednym zderzakiem z góry Obrazek i istnieje możliwość silniejszego lub słabszego dociśnięcia jej do korpusu, dostanie się pod zderzak drobnego zanieczyszczenia, co może(?) skutkować "ucieczką" 2-3 setek na wysokości narzędzia względem osi. Przy typowych pracach na manualnej niekoniecznie musi mieć znaczenie (dokładność).
Zresztą do fabrycznych automatów CNC stosuje się np wkladki VDI
Obrazek Obrazek które są mocowane trochę inaczej.

Ale do amatorskiej tokarki CNC nada się jak najbardziej.. Wg mnie oczywiście.
pozdrawiam,
Roman

Supremo
Posty w temacie: 5

Post napisał: Supremo » 08 gru 2011, 21:59

Wg mnie jedynym mankamentem naszego imaka jest odsunięcie noża w lewo od imaka, a tym samym zmniejszenie zakresu pracy tulei konika. Już kilka razy zdarzyło mi się toczyć coś podpartego kłem i musiałem wysuwać tuleję naprawdę mocno, by dojść nożem do prawej krawędzi obrabianego przedmiotu. A ponieważ moja tuleja ma luz przy wysunięciu ponad 3cm strasznie mnie to denerwowało nie wspominając o dokładności obróbki.

Autor tematu
jaoperator
Posty w temacie: 50

Post napisał: jaoperator » 09 gru 2011, 11:03

Jeśli byś chciał to możesz podesłać mi imak a ja w ramach poprawek przefrezuję dotychczasową jaskółkę i zrobię drugą głębiej bliżej osi imaka Stracisz możliwość zjeżdżania uchwytami poniżej płaszczyzny sanek ale będziesz miał jakieś 10 mm nóż bliżej do osi imaka Jak masz jakieś inne pomysły pisz śmiało w miarę możliwości postaram się pomóc

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: clipper7 » 09 gru 2011, 13:23

Widziałem gdzieś w sieci QCTP z dwoma jaskółkami i to chyba było właśnie w tym celu.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Supremo
Posty w temacie: 5

Post napisał: Supremo » 09 gru 2011, 20:34

Tak, druga jaskółka byłaby rozwiązaniem, a dodatkowo nie trzeba by obracać imaka przy obrabianiu otworów. To jest bardzo dobry pomysł.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”