Ploter frezujący o polu x1600, y1900, z100

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 121
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 wrz 2006, 18:24

w sumie działa

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17

Post napisał: termit_tm » 10 wrz 2006, 18:36

ciekawe jak długo powiem ci ze dla siebie to można robić takie prowizorki bo co tam zawsze można poprawić ale jeśli ktoś zamawia maszynę u "profesjonalisty" to chce żeby było zrobione jak należy

nie rozumiem jaki problem jeśli to rzeczywiście z winy frezera to masz rysunek pokazujesz mu ze zrobił źle i musi robi na nowo na swój koszt ! jeśli ty się pomyliłeś to ty powinieneś zapłacić za zrobienie nowych a nie ze na wszystkim cierpi biedny klient

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 82
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 10 wrz 2006, 18:50

candle pisze:ultraprecyzyjne wiazania klejowe sprzegla
ultraprecyzyjne dystanse pod bloki osadcze
a to dobre...

a po za tym jedyne co mi się podoba w tej maszynie to sterowniki M542 i Silniki 3Nm ( silniki mogą się okazać do Y za słabe bo to wszystko jest na oko zrobione i zapewne nie tak idalnie ta brama chodzi o czym nie śmiałes nas poinformować) oczywiście bazuje na twoich wypowiedziach a to np: jaki posiadasz park maszynowy (tego nie napisze :D) oj szkoda tylko tego klienta który płaci za ten eksperyment (może wyolbrzymiam trochę wszystko,maszyna ma być do drzewa , ale..)

ach jeszcze jedno nie pisz że się wszyscy tu czepiamy , nie można czasem przejść koło czegoś tak obojetnie tym bardziej jeśli ktoś zabłysnoł na forum ultra..coś tam..i raczej potraktuj te słowa pisane jakko dobre rady .. :mrgreen:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 33
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 10 wrz 2006, 19:25

Panowie nie przesadzajcie.

Ogólnie maszyna jest zaje* ciężka do wykonania. Mówie to patrząc z własnego doświadczenia. Buduje maszynę o polu roboczym znacznie mniejszym niż kolegi i powiem wam tak:
najbardziej obawiałem się jak będzie chodzić brama w mojej frezarce. Problem rozwiązałem w sumie w prosty sposób aczkolwiek zajeło mi to około 2 dni przymiarki bloków łożyskujących śrubę osi Y!!! Kolega ma 2 śruby, także u niego sprawa wygląda jeszcze poważniej. W bramówce wszystko jest dokładniejsze, ponieważ jest możliwość obrobienia powierzchni bazowych na odpowiednich do tego maszynach, natomiast w takich maszynach jakie my budujemy musimy liczyć na swoje zdolności manualne, ze względu na gabaryty.

Tak jak pisałem po 2 dniach ustawiania bloków łożyskujących i po 12 przejazdach bramy (tak liczyłem!) kręcąc ręcznie śrubę ustawiłem wszystko idealnie. Teraz bez oporu kręcąc dwoma palcami za końcówkę śruby (fi 8mm) jestem w stanie wykonać pełen przelot osi Y. Problem w tej konstrukcji jest spowodowany długością śruby osi Y. Ja mam trapez 18x4 o długości 1544mm i śruba ta pod własnym ciężarem ugina się na środku coś na oko około 3-5mm.

Ja na tym etapie gratuluję kawałka sukcesu jakim jest ruszenie przez silniki tej bramy!
Domyślam się, że płaskownik trzymający ramiona od spodu na którym są mocowania nakrętek również ugina się pod własnym ciężarem.

Jednym słowem taka maszyna to kłopot do wykonania bez odpowiednich maszyn i jej zastosowanie może być tylko i wyłącznie do prac, które nie wymagają ultraprecyzji ;)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 wrz 2006, 20:23

jak jeszcze raz mi ktoś wspomni o ultrabzdetach to pojade i mu nakopie chyba, co sie nagle wszyscy tacy złośliwi zrobili ?
no Gaspar masz troche racji, mi ustawienie bramy zajęło troche mniej czasu, więcej zaś przekręcanie srub kilka razy tam i z powrotem całą bramą,
a skoro silniki nadal mają problem to wsadze przekaldnie pasowe które już w poprzedniej wersji miałem wsadzić i niech mi nikt nie gada o żółwiach, 1200mm/min to chyba nie taki żółw
co zaś sie tyczy osi Z i poprzecznej - dla mnie Y - to chodzą cacy co mozna zauważyć na filmiku.
w poprzedniej wersji chciałem zakładać 4 przekładnie, teraz założe tylko dwie w stosunku 1:4 i raz na zawsze bedzie to ciagło a klient mi nie powie że coś nie tego

a to ze sie z tym wszystkim tak pie...ę to znaczy tylko o tym że chcę dać komuś coś co działa.
teraz możecie sypać lawinę ultrazłośliwości :P

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 10 wrz 2006, 20:56

bartuss1 pisze:jak jeszcze raz mi ktoś wspomni o ultrabzdetach to pojade i mu nakopie chyba, co sie nagle wszyscy tacy złośliwi zrobili ?
niniejszym wspominam: ULTRABZDETY
teraz czekam, az przyjedziesz i mi nakopiesz.
tylko zjedz cos przed wyjazdem, bo jakos tak mizernie wygladasz na zdjeciach. nie chcialbym, abys sie pzrewrocil robiac zamach ;]
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 wrz 2006, 21:03

dziki daj se pozor, po wioskach nie jezdze :P

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pukury » 10 wrz 2006, 21:07

witam !! widać Panowie że między wami jakaś taka niechęć panuje :lol: :lol: . powiedziałbyn - ultraniechęć :lol: . a może pogoda ? . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

pit202
Posty w temacie: 18

Post napisał: pit202 » 10 wrz 2006, 21:19

bartuss1, jesteś niekonsekwentny w swoich wypowiedziach i poczynaniach , raz piszesz ze do D. nakopiesz potem dajesz uśmieszki takie i piszesz ze teraz mozemy sypac swoje złośliwości, w wypowiedziach-odpowiedziach na temat ploterów innych piszesz książkowe terminy, wygłaszasz ładne teorie a potem w swoim ploterku robisz jakby odwrotnie, takie pół żartem-pół serio i tak Twoje wypowiedzi traktuje jako pół serio a maszynkę jako pół żart - dziwi mnie natomiast to , że sam sie dziwisz jak ludzie to traktują bo jak niby inaczej mają to traktować ? dla mnie to taki mały cyrk - inaczej jakbyś robił to dla siebie a tak robisz dla kogoś za kogoś pieniądze - trudno nazwać to nawet robieniem - uczysz się - to określenie lepiej pasuje, no bo wątpię zebyś robił to altruistycznie.
PiteR

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 wrz 2006, 21:23

kogos pieniądze to 40% jesli chodzi o ścislość

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat