Swider do łupania drewna
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Myślę że hartowanie załatwi sprawę z urywaniem końcówek, co do wyginania oski to do tego myślę dać duży silnik nie wiem jaką ośkę ma silnik 4 kW 940 rpm ale podejrzewam że 38 mm. No i ten inny skok na początku zrobić się da ciekawe tylko jak będzie wyglądało przejście między jednym a drugim można by też zrobić zmienny skok ale to musiałoby być na całej długości i nie wiem czy ma jakiś sens
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Palnikiem to sobie można hartować gwożdzie do grabi nie no sorry ale to całkiem inna bajka NC6 można zahartować dość wysoko ale tu chodzi o to by było równocześnie elastycznewueskowicz pisze:u nas w pracy robiliśmy takie łupaki ze stali narzędziowej nc6 i potem były hartowane palnikiem i studzone w oleju i też się ułamywały z tego co mówią użytkownicy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Właśnie przyszła przesyłka ze świdrem. Zwykła stal, niehartowana. Gwint jednak głęboki, łatwo może wciągnąć palce. Producent zaleca do stożka fi 100 dawać silnik 4 kW i to z przekładnią. Tylko, że takie pieroństwo jest niebezpieczne. Więc dam silnik niskoobrotowy do 2 kW, przekładnie na 2 paskach klinowych i gruby wał. Rozgarniacze pod świdrem. Przełącznik: lewo/off/prawo. Przyda się falownik 2 kW od frezarynki CNC. I do tego może wyłącznik bezpieczeństwa ale nożny. Nie zależy mi na dużych obrotach/wydajności. Jeżeli to idzie wolniej to daje czas na reakcję.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
ja tylko mówię co wiem w temacie i to wszystko każdy niech robi jak według własnego rozumu:)wieslawbarek pisze:Palnikiem to sobie można hartować gwożdzie do grabi nie no sorry ale to całkiem inna bajka NC6 można zahartować dość wysoko ale tu chodzi o to by było równocześnie elastycznewueskowicz pisze:u nas w pracy robiliśmy takie łupaki ze stali narzędziowej nc6 i potem były hartowane palnikiem i studzone w oleju i też się ułamywały z tego co mówią użytkownicy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Na elektrodzie temat dawno obgadany. Dałem jednak silnik 3 kW i nie żałuję. Jest wyłącznik nożny, okazuje się być bardzo potrzebny. Czekam by spróbować z mokrym drewnem, bo się łatwiej wślizguje świder. W czasie pracy z tym najlepiej podwinąć rękawy - taka uwaga BHP. Siekiery pójdą w odstawkę i to mnie cieszy. Postaram się o jakiś filmik.
- Załączniki
-
- Jakże pożyteczna maszynka na tej "gospodarce".
- Dsc_7281 luparka ma low res.jpg (72.25 KiB) Przejrzano 4058 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2