1. Nigdzie nie twierdziłem, że ja wszystko od początku do końca liczę - kolega Bartuss stwierdził że czopy były liczone pod obróbkę alu to wydrążyłem temat.
2. Polibudkę skończyłem jakiś czas temu. Czy wymaganie od konstruktora wiedzy na temat obciążeń w jego maszynie to akademickie pierdoły, czy dla człowieka który konstruuje frezarki nie powinno być oczywiste co to jest karb, ap, ae?
Jak napisałem robienie śrub i czopów "na oko" jest jak dla mnie ok, bo to działa. Nigdzie nie sypię wzorami, skoro Bartuss jak twierdzi liczył czopy zechciałem zobaczyć te obliczenia, a głównie wielkości sił działających na śrubę.
3. Nie wytwarzam ani nie projektuję frezarek, nie mam takich zamówień. Zdjęcia lub screeny moich projektów postaram się wrzucić do galerii w miarę możliwości. Nie stanowi to dla was problemu, że twórca kilkudziesięciu maszyn nie wie, że pomiędzy śrubą a czopem jest karb, lub twierdzi, że śruby się liczy na wytrzymałość od momentu bezwładności i może od rozciągania?
4. Obróbka elementów ramy polega na:
-splanowaniu powierzchni pod prowadnice (polecam poczytać poradnik hiwin'a na temat sposobów i rodzajów mocowania szyn)
-wyprowadzeniu prostopadłości pomiędzy płaszczyznami którymi będą skręcane brama z podstawą, a płaszczyzną mocowania szyn.
-wyprowadzeniu równoległości pomiędzy powierzchnią oporową jednej z szyn bramy do powierzchni na których brama będzie stała, tak aby ruch supportu od lewej do prawej strony bramy nie powodował zmniejszania się odległości wrzeciona od stołu.
Zwróć szczególną uwagę na takie mocowanie elementów do obróbki, aby poprzez docisk łapami montażowymi nie odkształcać całego elementu. Po splanowaniu i odkręceniu łap szlag trafi wyprowadzanie powierzchni.
Warto na jednej stronie bramy przewidzieć punkty które splanuje się najpierw przy delikatnym uchwyceniu całości, a następnie położy bramę na tych "punktach" i dopiero splanuje powierchnie docelowe.
Jeśli obróbka cieplna jest problemem to może pomyśl o odprężaniu wibracyjnym, wcale tak drogo nie wychodzi a przy twoich założeniach unikniesz wielu kłopotów.