Frezarka- ploter frezujący

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 lis 2011, 10:04

no niewazne, nie mam ochoty na wyglupy, czekam na kola zebate z augustowa i siedze jak na szpilkach, a ten mi tu wyjezdza z pierdołami.
dajmy lepiej koledze narysowac ta maszynkę, bo sprzeczanie się o byle co do niczego nie prowadzi

co do wzorów - zwyczajnie mi sie nie chce tego szukać, liczyłem to kiedyś, a parametry chropowatości mam dobre przy toczeniu, uzywam sandvików.
profiolografometru nie posiadam, ale na metrologii uczyli organoleptycznego pomiaru chropowatości :P
ide sobie bo przynudzasz jak student na amfie przed egzaminem

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 22 lis 2011, 10:22

bartuss1 pisze: ide sobie bo przynudzasz jak student na amfie przed egzaminem
Tobie chyba trochę zbrakło argumentów i wiedzy, rzeczowa dyskusja jest zawsze wartościowa.
Uważam, że to dość istotne wiedzieć co to jest karb i co na niego wpływa, czy chociażby znać rozkład sił w układzie napędowym supportów. Ja nie miałem doczynienia ze studentami na amfie więc nie ocenię stopnia mojego przynudzania. Zwracam tylko uwagę na twoje elementarne braki w wiedzy jaką powinienieś posiadać jako konstruktor maszyn, które nieco eliminują cię z grona potencjalnych ekspertów.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 lis 2011, 11:03

nie mam ochoty z tobą dyskutowac na temat mojej wiedzy i niewiedzy, bądz zatem łaskaw spadac na drzewo

Mrozik
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 22 lis 2011, 12:23

Siła twoich argumentów broni się sama...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 lis 2011, 13:40

Mrozik pisze:Siła twoich argumentów
Argumenty, ważna rzecz. Tyle tylko że mniej lub bardziej udane konstrukcje kol. Bartussa , robione na oko, na tym forum widzę. A gdzie mogę zobaczyć 100 % liczone konstrukcję kol. Mrozik ?

P.S. Liczenie wytrzymałościowe każdego czopa i śrubki w jednostkowej maszynce dla siebie wygląda mi na skrzywienie zawodowe.

polanskis
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: polanskis » 22 lis 2011, 13:41

Mrozik, a może podeprzesz swoją rozwiniętą wiedzę teoretyczną jakimiś zdjęciami własnych produkcji ? Mogły by one ukazać jak swoją wiedzę teoretyczną przekładasz na praktykę.

U kolegi Bartuss1 wchodząc do albumu akurat trudno nie zauważyć ,że zna się na robocie. U Ciebie Kolego widać jedynie jakąś kierownice

Autor tematu
b0ss
Posty w temacie: 25

Post napisał: b0ss » 22 lis 2011, 15:38

bartuss1 pisze: jezeli chcesz miec pole robocze 1500x1000, to lepiej te 1500 dac w poprzek, rama bedzie miała dlugośc 2 m z hakiem.
już mówiłem, prowadnice będą o takiej długości, natomiast pole robocze jakie wyjdzie z tego takie wyjdzie.

mrozik pisze: Z tego co ja widzę to największy problem jaki się przed kolegą jawi to obróbka cieplna konstukcji i późniejsza jej obróbka skrawaniem. Tutaj trzeba sprawę przemyśleć dokładnie, tak aby potem na frezarce dokładnie wiedzieć jak element ustawić, jak pomierzyć, jak zachować prostopadłość pomiędzy płaszyznami

z obróbką cieplną to mam zagwostkę czy w Białymstoku mi coś takiego zrobią. Z koleii skrawanie prawdopodobnie będzie robione w firmie która pracuję. I jeszcze pytanie co do obróbki, jakie operacje trzeba bedzie zrobićz tą ramą....? Z pewnością zabielenie powierzchni pod zamocowanie prowadnic. i tak jezeli brama będzie nieruchoma to prawdopodobnie będzie przykręcana do ramy bo inaczej moze być problem z obróbką całości.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 lis 2011, 15:57

no tak czy siak kol mrozik zalatuje nieco swiezym dyplomem polibudki, gdzie sypiąc wzorami uważa się za naj itd.
ja juz dawno zapomniałem polowy wzorów, chociaz kiedys to liczyłem, to dzis kiedy potrzebuję oświecenia to zlecam policzenie czegos tam i za tysiaka dostaje nawet kolorowe obrazki z MESa i dokładnym tlumaczeniem co skąd się wzieło.
róznica jednak polega na tym ze konstruktor wie gdzie szukać a nie sypie z rekawa pustymi danymi, a jesli czasem nie wie gdzie szukac, to tysiak w tę czy w tamtą nie robi róznicy, poniewaz w 90% świat na pieniądzu sie obraca, pozostałe 10 na emocjach, uczuciach itd.

[ Dodano: 2011-11-22, 15:59 ]
do bramy robisz stopki montazowe na ramie z kołkami - identyczna prka do nóg bramki, stopki szlifowane i zmontowane do siebie z ramą i bramą przed smarkaniem.

Mrozik
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 22 lis 2011, 16:33

1. Nigdzie nie twierdziłem, że ja wszystko od początku do końca liczę - kolega Bartuss stwierdził że czopy były liczone pod obróbkę alu to wydrążyłem temat.

2. Polibudkę skończyłem jakiś czas temu. Czy wymaganie od konstruktora wiedzy na temat obciążeń w jego maszynie to akademickie pierdoły, czy dla człowieka który konstruuje frezarki nie powinno być oczywiste co to jest karb, ap, ae?
Jak napisałem robienie śrub i czopów "na oko" jest jak dla mnie ok, bo to działa. Nigdzie nie sypię wzorami, skoro Bartuss jak twierdzi liczył czopy zechciałem zobaczyć te obliczenia, a głównie wielkości sił działających na śrubę.

3. Nie wytwarzam ani nie projektuję frezarek, nie mam takich zamówień. Zdjęcia lub screeny moich projektów postaram się wrzucić do galerii w miarę możliwości. Nie stanowi to dla was problemu, że twórca kilkudziesięciu maszyn nie wie, że pomiędzy śrubą a czopem jest karb, lub twierdzi, że śruby się liczy na wytrzymałość od momentu bezwładności i może od rozciągania?

4. Obróbka elementów ramy polega na:

-splanowaniu powierzchni pod prowadnice (polecam poczytać poradnik hiwin'a na temat sposobów i rodzajów mocowania szyn)
-wyprowadzeniu prostopadłości pomiędzy płaszczyznami którymi będą skręcane brama z podstawą, a płaszczyzną mocowania szyn.
-wyprowadzeniu równoległości pomiędzy powierzchnią oporową jednej z szyn bramy do powierzchni na których brama będzie stała, tak aby ruch supportu od lewej do prawej strony bramy nie powodował zmniejszania się odległości wrzeciona od stołu.

Zwróć szczególną uwagę na takie mocowanie elementów do obróbki, aby poprzez docisk łapami montażowymi nie odkształcać całego elementu. Po splanowaniu i odkręceniu łap szlag trafi wyprowadzanie powierzchni.

Warto na jednej stronie bramy przewidzieć punkty które splanuje się najpierw przy delikatnym uchwyceniu całości, a następnie położy bramę na tych "punktach" i dopiero splanuje powierchnie docelowe.

Jeśli obróbka cieplna jest problemem to może pomyśl o odprężaniu wibracyjnym, wcale tak drogo nie wychodzi a przy twoich założeniach unikniesz wielu kłopotów.

orzel10000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: orzel10000 » 22 lis 2011, 16:56

bartuss1 pisze:no tak czy siak kol mrozik zalatuje nieco swiezym dyplomem polibudki, gdzie sypiąc wzorami uważa się za naj itd.
ja juz dawno zapomniałem polowy wzorów, chociaz kiedys to liczyłem, to dzis kiedy potrzebuję oświecenia to zlecam policzenie czegos tam i za tysiaka dostaje nawet kolorowe obrazki z MESa i dokładnym tlumaczeniem co skąd się wzieło.
róznica jednak polega na tym ze konstruktor wie gdzie szukać a nie sypie z rekawa pustymi danymi, a jesli czasem nie wie gdzie szukac, to tysiak w tę czy w tamtą nie robi róznicy, poniewaz w 90% świat na pieniądzu sie obraca, pozostałe 10 na emocjach, uczuciach itd.

[ Dodano: 2011-11-22, 15:59 ]
do bramy robisz stopki montazowe na ramie z kołkami - identyczna prka do nóg bramki, stopki szlifowane i zmontowane do siebie z ramą i bramą przed smarkaniem.
masz racje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”