Frezarka...od projektu do realizacji....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Jak tak patrzę na Twoją konstrukcję to moja coraz mniej mi się podoba.
Jestem pełen uznania dla Twoich zdolności konstruowania.
Widać, że nic w tej maszynie nie jest dziełem przypadku, oby tak dalej.
Trzymam kciuki i z przyjemnością oczekuję dalszych postępów.
Jestem pełen uznania dla Twoich zdolności konstruowania.
Widać, że nic w tej maszynie nie jest dziełem przypadku, oby tak dalej.
Trzymam kciuki i z przyjemnością oczekuję dalszych postępów.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Tagi:
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
....miło jest słyszeć takie wypowiedzi:)
co do samej konstrukcji to oczywiscie można było się postarać o coś lepszego ale wiadomo jest to kompromis między kasą przeznaczaną a możliwościami wykonania poszczególnych detali
..oczywiście to że na forum powstaje coraz więcej konstrukcji to da się zauważyć a wiedza jest systematycznie poszerzana a to zasługa paru osób które się udzielają
...
a dzisiaj kolejne foty ( trochę wolnego czasu ) ...
co do samej konstrukcji to oczywiscie można było się postarać o coś lepszego ale wiadomo jest to kompromis między kasą przeznaczaną a możliwościami wykonania poszczególnych detali

..oczywiście to że na forum powstaje coraz więcej konstrukcji to da się zauważyć a wiedza jest systematycznie poszerzana a to zasługa paru osób które się udzielają

a dzisiaj kolejne foty ( trochę wolnego czasu ) ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
mam konkretne pytanie na temat technologii wykonania otworow pod lozyska w belkach podpierajacych stolik:
czy byly one wykonywane jako powierzchnia przerywana, czy jako pelny otwor a pozniej zfrezowano warstwe materialu, tak by powstala szczelina pod podpore walka prowadnicy?
czy byly one wykonywane jako powierzchnia przerywana, czy jako pelny otwor a pozniej zfrezowano warstwe materialu, tak by powstala szczelina pod podpore walka prowadnicy?
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Otwór wykonałem w pełnym materiale wiertłem a potem rozwiertakiem po czym została zfrezowana warstwa materiału żeby powstała szczelina.Podobnie zamierzam wykonać krzyżaka dla osi X,ZDZIKUS pisze:czy byly one wykonywane jako powierzchnia przerywana, czy jako pelny otwor a pozniej zfrezowano warstwe materialu, tak by powstala szczelina pod podpore walka prowadnicy?

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
a jaką dokładność uzyskujesz między otworami?enterzbigi pisze:gmaro nie wiem czy dobrze zrobiles otwory bo ja wykonuje inaczej wierce wiertlem nastepnie wytaczam robie malą fazkę a dopiero potem rozwiercam rozwiertakiem. Jestem pewny ze otwory maja te same rozstawy bo wiertlo moze sciagnac podczas wiercenia
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
potwierdzam, ze sposob obrobki otoworu najpierw wytaczadlem a dopiro pozniej rozwiertakeim daje wieksa dokladnosc, zarowno rozstawu jak i ksztaltu. normalnie rozwiertak "idzie" po tym co zrobilo wiertlo, ktore jak wiadomo robi otwor dosc przypadkowo. przejezdzajac wytaczadlem dwa razy kazdy otwor wyprowadzasz jego polozenie na wlasciwie meisjce, przy okazji poprawiajac ksztalt. a rozwiertaka uzywasz bo daje ci on galdka powierzchnie, no i nie musiz sie mordowac z ustawianeim jego srednicy.
dokladnosc rozstawu otworow wykonanych ta metoda zalezy wprost od dokladnosci maszyny, czyli jej luzow i dokladnosci wykonania sruby pociagowej
dokladnosc rozstawu otworow wykonanych ta metoda zalezy wprost od dokladnosci maszyny, czyli jej luzow i dokladnosci wykonania sruby pociagowej
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
oczywiście to się wszystko zgadza , dla krzyżaka osi X,Y nie ma szans inaczej zrobić bo otwór musze zorbić na długości 205 mm .DZIKUS pisze:potwierdzam, ze sposob obrobki otoworu najpierw wytaczadlem a dopiro pozniej rozwiertakeim daje wieksa dokladnosc, zarowno rozstawu jak i ksztaltu
a uzupełniajac wypowiedź moją :
Obróbka otworu dla podobudowy pod stół t-owy był następujący:
a) wiercenie
b) wiercenie zgrubne
c) rozwiercanie wykańczające
Pomogłem...
Pomogłem...