PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ursus_arctos » 25 paź 2011, 10:54

(a do czego miała by służyć ta 4 oś?)
Kolega serio pyta?
Jeżeli tak: 4 oś nie jest osią ruchu tylko obrotem - np. mocujesz do stołu napędzany jakimś serwem uchwyt tokarski i możesz sobie obrobić przedmiot dookoła. W ten sposób jest mniej przekładania no i niektóre ścieżki narzędzia można zoptymalizować.

Tagi:

pulek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pulek » 25 paź 2011, 11:14

cosimo pisze:chcę teraz zrobić coś w kierunku plazma etc. To znaczy specjalną wersję programu i sterownika.
Na czym ma polegać specjalność ? Przecież Twój program i sterownik chyba już bezproblemowo sobie poradzi z Plazmą skoro sobie radzi z bardziej skomplikowanymi maszynami :)...

I pytanko czy jest już w sprzedaży i w jakie cenie końcowej komplet program + sterownik bo to pytanie się ciągnie od początku tematu a program się rozwija, rozwija i rozwija bez końca (to bardzo dobrze) ale jak będziemy czekali aż skończysz to się nigdy nie doczekamy...

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 25 paź 2011, 12:21

Kolega serio pyta?
Jeżeli tak: 4 oś nie jest osią ruchu tylko obrotem - np. mocujesz do stołu napędzany jakimś serwem
Pytam jak najbardziej serio gdyż nie wszyscy akurat 4 oś wykorzystują do obracania materiałem. Niektórzy np. do przesuwania materiału o gabarytach dużo większych niż obszar roboczy maszyny po jej stole. A niektórzy banalnie jako dodatkowe wyjście PWM. Ale dzięki za wykład.
Na czym ma polegać specjalność ? Przecież Twój program...
Właśnie na tym, że 3/4 rzeczy trzeba wywalić ;-)
A tak serio są pewne różnice choćby konieczność uwzględnienia sygnału o zajarzeniu łuku i takie tam.. Być może też komunikacje trzeba będzie zmienić na inne medium.
I pytanko czy jest już w sprzedaży i w jakie cenie końcowej..
kupić będzie można od 7 listopada. Cena 550zł.

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 25 paź 2011, 18:10

Z czwartą osią jest różnie ja na przykład wykorzystał bym do pochylania wrzeciona tak by móc robić gięte fronty meblowe bo na trzech osiach się tego nie da zrobić...

Co do obracania elementem to gdy się nim obraca to raczej się nie używa osy X więc można by zamiennie oś X wykorzystywać np zwykłym przełącznikiem zmieniając połączenie sterownika z silnikiem.

Poza tym warto mieć w ofercie kilka rzeczy... np sterownik do zwykłej trzy osiowej, sterownik z dedykacja dla plazmy czy do ciecia np drutem styropianów z czasem 4 czy więcej osi... a no i jeszcze jakieś czujniki wysokości te na 3,3V

Dobra tak czy inaczej jestem pierwszy do zakupu :) sterownik no i miernika wysokości

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 04 lis 2011, 11:04

I jeszcze mała aktualizacja...

* Dodałem możliwość wczytywania programów w formacie ESSI. (format popularny w palarkach plazmowych etc.)
* Dodałem możliwość definiowania makr dla komend M3/M5. Co np. umożliwia realizacje oczekiwania na zajarzenie łuku w plazmach.

Przykład dla plazmy. Jako wejście dla potwierdzenia można wykorzystać wejście HOME_Z, które w wypadku plazmy do niczego innego nie jest potrzebne.

//plik: M3
%
SetOut(1,TRUE); // załączenie łuku
if (not InputHomeZ) then Wait; // czekamy na potwierdzenie zajarzenia łuku
Delay(100); // czekamy jeszcze np. sekundę na przebicie materiału
// koniec M3

Aby przestawić PikoCAM w tryb generowania G kodu dla maszyna typu laser czy plazma trzeba w ustawieniach dla osi „Z” wybrać „nie używaj Z”. Lub w PikoCamie kliknąć tryb „Laser”.

Jeszcze mała uwaga dla testerów. Wrzeciono teraz (na początku programu ) załącza się w faktycznym momencie wystąpienia M3 a nie już po dojeździe na X,Y,SAFE_Z programu. Czyli trochę później! Proszę się nie wystraszyć!. Ewentualnie zwiększyć czas na rozruch wrzeciona w ustawieniach.

===================================================
Dodano 18.11.2011

Jeszcze jedna aktualizacja....

Dodano możliwość postawienia znacznika na danym wektorze. Dzięki temu nie trzeba rozpoczynać pracy od całego wektora. Oczywiście jest to pomocne wtedy, kiedy wektory są bardzo długie a obróbka powolna lub niewskazany jest ponowny przejazd.
Także po pauzie program nie cofa się już na początek przerwanego wektora a co najwyżej 10mm do tyłu. Na przejazdach G1 znacznik można postawić co 10mm natomiast na G2 G3 tak jak ustawiono „dokładność G2G3” w ustawieniach.

Dodano nowe skróty klawiaturowe
CTRL+Z jazda z prędkością dojazdową do pozycji X,Y znacznika
CTRL+&#8221;<&#8221; przesunięcie znacznika do tyłu i jazda do niego
CTRL+&#8221;>&#8221; przesunięcie znacznika do przodu i jazda do niego
CTRL+X jazda z prędkością dojazdową do pozycji 0,0 materiału
CTRL+C jazda z prędkością dojazdową do pozycji X,Y środka materiału
CTRL+M jazda z prędkością dojazdową do pozycji X,Y wskaźnika myszki (działa tylko w widoku 2D i perspektywie Yx)
BACKSPACE czyszczenie ścieżki narzędzia.

Aby postawić znacznik wystarczy kliknąć na wektor. Z pierwszym kliknięciem znacznik ustawiany jest zawsze na początku wektora. Z drugim kliknięciem można wybrać dokładną pozycję (o ile wektor jest dłuższy niż 10mm oczywiście). Aby zacząć pracę od wybranego momentu klikamy na przycisk &#8222;=&#8221; przy okienku &#8222;START&#8221; w zakładce RUN.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 07 gru 2011, 12:24

i jak jest już sprzedaż?

jak jest z łukami w sterowniku? czy jak wczytam DXF to rozbije go na odcinki które fragmentarycznie będzie maszyna wycinała czy sterownik dostanie g-kod z łukiem który przynajmniej u mnie sporo dokładniej jest wycięty no i szybciej bo odcinki to zwalnianie i przyśpieszanie...
Podobnie z gkodem z skryptów np tych do frontów...

Czy DXF w postaci 3D można wczytać i na przykład poprowadzić po nim ścieżkę?

Czy zamierzasz kiedyś wzbogacić program o np kontrole kolizji? jak to jest w maszynach do produkcji mebli? albo o sugerowanie mocowań łapek przyssawek przy pomocy np najazdu nad łapkę frezem? ... pytam bo elementy u siebie montuje właśnie przyssawkami i zdarzyło mi się np wyfrezować łapkę trzymającą bo nie dokładnie umieściłem.

Chętnie pomogę przy ewentualnym dodawaniu funkcji :)

jest już jakieś www?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 09 gru 2011, 19:40

i jak jest już sprzedaż?
A(lle) jest ;-)
jak jest z łukami w sterowniku? czy jak wczytam DXF to rozbije go na odcinki które fragmentarycznie będzie maszyna wycinała czy sterownik dostanie g-kod z łukiem który przynajmniej u mnie sporo dokładniej jest wycięty no i szybciej bo odcinki to zwalnianie i przyśpieszanie...
Za bardzo nie rozumiem. Wczytaj sobie jakiegoś DXF-a a w okienku z G-kodem zobacz na co został skonwertowany. Jeżeli w samym DXF-ie łuki porobione są z odcinków ta program na łuki tego ci nie zamieni. (choć to jest oczywiście możliwe). Nawet jak masz łuk z odcinków to o ile kąt między kolejnymi wektorami nie przekracza pewnej granicy to nie ma mowy o hamowaniu.
Podobnie z gkodem z skryptów np tych do frontów...
Tutaj masz już pełną kontrolę jaki g-kod robisz wszystko zależy od Ciebie.
Czy DXF w postaci 3D można wczytać i na przykład poprowadzić po nim ścieżkę?

Można wczytać ale wymiar &#8222;Z&#8221; jest ignorowany.
Czy zamierzasz kiedyś wzbogacić program o np kontrole kolizji? jak to jest w maszynach do produkcji mebli? albo o sugerowanie mocowań łapek przyssawek przy pomocy np najazdu nad łapkę frezem? ... pytam bo elementy u siebie montuje właśnie przyssawkami i zdarzyło mi się np wyfrezować łapkę trzymającą bo nie dokładnie umieściłem.
Nie zamierzam ;-) Ale ostatnio dodałem funkcję, która może się tutaj przydać, mianowicie jazda maszyny do pozycji gdzie stoi kursor myszki. Myszka na ekranie wskazujesz punkt, który nie koliduje z trajektorią i jedziesz tam (ctrl+M). Pod frezem zakładasz łapkę. Może nie pełna automatyka ale lepsze niż nic ;-)
jest już jakieś www?
Nie ma, ale jest to na liście priorytetów ;-)

Zamieściłem dziś też małą aktualizację programu. (o zmianach proszę koniecznie przeczytać w pliku &#8222;Zmiany!!!&#8221;) dla tej wersji zalecana jest aktualizacja FirmWare, które jutro postaram się rozesłać.

grzechu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: grzechu » 09 gru 2011, 22:12

cosimo, jestem pod wrażeniem.
Ja osobiście działam na termikach więc moje pytanie brzmi.
Czy jest szansa na wersję dla ploterów termicznych ? Jeśli tak to jestem kolejnym Twoim klientem

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 10 gru 2011, 17:47

Jak uruchomić skrypt by pojawił się jpeg i miejsce na wpisanie wymiarów...

Nie bardzo kumam opcjo wchodzenia po rampie... wpisuje się promień ale frez jak idzie to wpada w materiał z boku lini frezowania tym samym niszczy materiał. Frez powinien opadać dokładnie nad linią frezowania. Np jeśli mam coś wyfrezować nie przelotowo frezem palcowym bez płytki wcinającej to frez powinien opadać na linii docelowej frezowania tak by z boku nic nie było naruszone.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 11 gru 2011, 01:09

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”