i jak jest już sprzedaż?
A(lle) jest
jak jest z łukami w sterowniku? czy jak wczytam DXF to rozbije go na odcinki które fragmentarycznie będzie maszyna wycinała czy sterownik dostanie g-kod z łukiem który przynajmniej u mnie sporo dokładniej jest wycięty no i szybciej bo odcinki to zwalnianie i przyśpieszanie...
Za bardzo nie rozumiem. Wczytaj sobie jakiegoś DXF-a a w okienku z G-kodem zobacz na co został skonwertowany. Jeżeli w samym DXF-ie łuki porobione są z odcinków ta program na łuki tego ci nie zamieni. (choć to jest oczywiście możliwe). Nawet jak masz łuk z odcinków to o ile kąt między kolejnymi wektorami nie przekracza pewnej granicy to nie ma mowy o hamowaniu.
Podobnie z gkodem z skryptów np tych do frontów...
Tutaj masz już pełną kontrolę jaki g-kod robisz wszystko zależy od Ciebie.
Czy DXF w postaci 3D można wczytać i na przykład poprowadzić po nim ścieżkę?
Można wczytać ale wymiar „Z” jest ignorowany.
Czy zamierzasz kiedyś wzbogacić program o np kontrole kolizji? jak to jest w maszynach do produkcji mebli? albo o sugerowanie mocowań łapek przyssawek przy pomocy np najazdu nad łapkę frezem? ... pytam bo elementy u siebie montuje właśnie przyssawkami i zdarzyło mi się np wyfrezować łapkę trzymającą bo nie dokładnie umieściłem.
Nie zamierzam

Ale ostatnio dodałem funkcję, która może się tutaj przydać, mianowicie jazda maszyny do pozycji gdzie stoi kursor myszki. Myszka na ekranie wskazujesz punkt, który nie koliduje z trajektorią i jedziesz tam (ctrl+M). Pod frezem zakładasz łapkę. Może nie pełna automatyka ale lepsze niż nic
jest już jakieś www?
Nie ma, ale jest to na liście priorytetów
Zamieściłem dziś też małą aktualizację programu. (o zmianach proszę koniecznie przeczytać w pliku „Zmiany!!!”) dla tej wersji zalecana jest aktualizacja FirmWare, które jutro postaram się rozesłać.