PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 11 gru 2011, 11:05

Jak uruchomić skrypt by pojawił się jpeg i miejsce na wpisanie wymiarów...
Najpierw należy odpowiednio skrypt napisać. W manualu opisane jest to na stronach 56,57
Zobacz też przykład „Meblowy_front_par” i bardziej rozbudowany z zakładkami „Meblowy_front_2par”. A jak już skrypt jest gotowy to samo okno z parametrami wywołuje się klawiszem F8. (A.. aby zobaczyć i edytować sam skrypt trzeba kliknąć „Skrypt” w zakładce program – tam gdzie normalnie do PikoCam-a się wchodzi)

Nie bardzo kumam opcjo wchodzenia po rampie... wpisuje się promień ale frez jak idzie to wpada w materiał z boku lini frezowania tym samym niszczy materiał. Frez powinien opadać dokładnie nad linią frezowania. Np jeśli mam coś wyfrezować nie przelotowo frezem palcowym bez płytki wcinającej to frez powinien opadać na linii docelowej frezowania tak by z boku nic nie było naruszone.
Tak, ale to jest do krawędziowej obróbki. I Trzeba założyć, że w miejscu rampy nie ma materiału albo jest odpad. Ten rodzaj rampy o którym piszesz to co innego i jak na razie nikt mnie nie przekonał do potrzeby takiego rozwiązania.

Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 11 gru 2011, 13:31

oj ja Cie przekonam :) Robię przede wszystkim fronty meblowe i tam np przy wycinaniu ramek frontów z witryną używa się często frezów bez płytki wcinającej a w momencie przejścia na przelot tył zwyczajnie jest wypchany co za tym idzie wyszczerbione elementy... oczywiście powiesz że można to zrobić na odpadzie no ale nie wszystkie elementy muszą być frezowane przelotowo. No i istnieją frezy które mają słaby wyrzut urobku a element przy szybszym wejściu aż się ugina...
Trudno też wydostać odpad z pod frezów stożkowych bez ponownego jego rozcinania ...

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 12 gru 2011, 10:06

oj ja Cie przekonam
No nie wiem ;-) . Nie lepiej (np. przed tym frezem z górnego obrazka) najpierw rundkę zrobić zwykłym frezem palcowym ze skrawającym czołem??

Chociaż tak myślę, że na bazie tej rampy co już jest można zrobić tak, że zamiast łuku (opcjonalnie) byłaby prosta w jednej linii z wektorem. Zadaniem użytkownika byłoby tylko wybrać wystarczająco długą prostą na wejście, aby rampa się zmieściła i nie wystawała gdzieś na boki. Takie "czołgowe" rozwiązanie ewentualnie mogło by być.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 12 gru 2011, 10:24

Wczoraj siedziałem trochę nad skryptami i takie wejścia w skryptach bez problemu można zrobić a i tak coś takiego będę stosował raczej tylko z automatu w skryptach no ale może komuś innemu się przyda.

Na razie nie mam jeszcze zmieniarki w maszynie więc zmiany frezów są uciążliwe zwłaszcza przy częstych frezowaniach a

Podobnie myślałem nad rozwiązaniem pozycjonowania przyssawek :)

Zastanawiałem się jeszcze nad czymś w rodzaju skanu przed frezowaniem np przy nieco wypukłych powierzchniach...

Czy udało by się zrobić przy pomocy skryptu coś takiego:

- mam wygenerowany ścieżkę frezowania (skrypt czy plik)
- następnie po tej ścieżce skanuje czujnikiem laserowym i mam przeniesiony do programu jakiś tam brzuch elementu czy zwyczajnie front gięty np..
- następne po tej ściągniętej Lini frezuje dzięki czemu mam wszystko wyfrezowane mimo łuków czy krzywizn na tą samą głębokość...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 12 gru 2011, 11:13

Wczoraj siedziałem trochę nad skryptami....
Tak też sobie później pomyślałem ;-)
Czy udało by się zrobić przy pomocy skryptu coś takiego:

- mam wygenerowany ścieżkę frezowania (skrypt czy plik)
- następnie po tej ścieżce skanuje czujnikiem laserowym i mam przeniesiony do programu jakiś tam brzuch elementu czy zwyczajnie front gięty np..
- następne po tej ściągniętej Lini frezuje dzięki czemu mam wszystko wyfrezowane mimo łuków czy krzywizn na tą samą głębokość...
Tak możliwość przynajmniej teoretycznie istnieje - o czym kiedyś już pisałem. Normalnie do skanowania generowany jest program jakby powiedzmy do planowania stołu i jest on modulowany w osi „Z”. Różnica byłaby taka, że tu program byłby użytkownika. Teoretycznie wszystko ładnie ;-) trzeba by kiedyś spróbować ;-)

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 12 gru 2011, 11:19

cały problem chyba by polegał na zapisaniu czytanej z czujnika wysokości a potem minimalne uśrednienie i załadowanie naniesienie wartości Z na punkty ścieżki XY :)

Jakie czujniki laserowe polecasz do sterownika takie by najmniej było kombinacji.
Czy jesteś w stanie wysłać z sterownikiem od razu?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 12 gru 2011, 12:30

Oj nie rozpędzaj się Mitek ;-). Po pierwsze to o czym piszemy jeszcze nie działa ;-). Po drugie taki dalmierz laserowy to nie mały wydatek (o ile pamiętam kilkaset euro).

http://www.micro-epsilon.com/displaceme ... index.html

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 12 gru 2011, 13:20

jak to nie działa? Przecież jest w programie skanowanie? to nie czujnikiem laserowym?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 12 gru 2011, 13:41

jak to nie działa? Przecież jest w programie skanowanie? to nie czujnikiem laserowym?
Tak działa, ale to jest skanowanie jakiejś zadanej powierzchni aby utworzyć jej obraz. A my tu o skanowaniu wzdłuż konkretnej ścieżki narzędzia mówimy – trochę różnica.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 12 gru 2011, 13:44

a no to jasne :)
kwestia sterowania
Do testów jakiś konkretny czujnik masz czy może na "czuja" to robiłeś?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”