nie ma.kamar pisze:...i idę zapalic.
Jest sens czy nie ma ?
I wiem co piszę bo sam paliłem a rzucić było jednak łatwiej niż początkowo myślałem.
Co do reszty to akurat tego forum przekonywać nie trzeba. ( co najwyżej zasponsorować)
Proszę tu nie robić offtopów. To forum nie jest do dyskusji nad moimi wadamiqqaz pisze:I wiem co piszę bo sam paliłem a rzucić było jednak łatwiej niż początkowo myślałem.
Co do reszty to akurat tego forum przekonywać nie trzeba. ( co najwyżej zasponsorować)
Nie oceniamkamar pisze: I tu mój błąd ale byłem po targach, spotkaniu i 600 kilometrach w deszczu i tłoku. A poza tym rzadko się pisze tak proste kody.
Szczerze mówiąc nie wiem. Profesjonalną tokarkę CNC widziałem tylko na targach. Ale tak jest wygodnie.Co do oznacenia osi to tak mają. Inaczej nici z gwintowania. Też mi się z początku myliło z frezarkamiFDSA pisze:[ czy może też to normalna praktyka przy tokarskim CNC? Drugie pytanie tyczy się współżędnych XZ...
kamar pisze:G0 z0.5 x61 ( dojazd w pobliże materiału)
M3 s1 ( włączenie obrotów)
#1=60
o100 while [#1 gt 40] ( wykonuj dopóki #1 większy od 40 )
#1=[#1-4] ( deklarowane zmniejszenie)
G0 x#1 (ustawienie noża na pozycji )
g1 z-80 f100 ( toczenie )
G0 x[#1+1] ( odjazd od materiału)
z0.5 ( powrót na początek i wykonywanie ponowne )
o100 endwhile ( koniec toczenia )
G0 z0.5
x36 ( wjazd do fazki na Fi 40)
g1 x40.5 z-2 ( toczenie fazki na fi 40)
g0 z-79.5 x56 ( dojazd do fazki na fi 60)
g1 x60.5 z-82 ( toczenie fazki na fi 60)
g0 z1 x100 ( odjazd po wykonaniu)
M30
Nie chcę Cię martwić ale takich nie maIMPULS3 pisze: zbraklo mi argumentów...![]()
Wystarczylo zapytaćZbych07 pisze:[Zastanawiałem się czy trafię kiedyś na korepetycje z pisania kodu do EMC2 i .... są![]()
Mam lepszy przykład:kamar pisze: Spróbuję to wytłumaczyć na najprostrzym przykładzie.
Mam do zatoczenie czop na wałku fi 60 na fi 40 80mm dlugość, 4mm na przejście.