Tokarki bułgarskie CU400 CU401 CU500 CU502 CU580 CU582 C11
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
dziwne stukania
Posiadam cu 400
Niepokoi mnie dziwne stukanie
Dźwięk dochodzi jakby z górnej skrzyni
Trochę postuka i przestaje i znowu.
Czy są wielkie obroty czy małe czy podczas toczenia i gdy obroty nie są włączone.
Zdjąłem górną pokrywę lecz nie wiem dokładnie skąd pochodzi stukot
Podejrzewam że może pochodzić z koła na którym są paski
Zdjąłem to koło
Czy może to być wina łożyska które zaznaczyłem na rysunki numerem 1
Czy na kole które zaznaczyłem na rysunku numerem 2 są łożyska?
Widać jakieś tuleje lecz nie wiem dokładnie czy to łożysko
Nie posiadam dtr więc nie wiem jak się za to zabrać
Gdybym odkręcił pierścień który przykręcony jest zaznaczony na rysunku numerem 3
dam rade wyjąć łożysko?
Chodzi o to czy coś mi się nie posypie
Czy jest takie łożysko dostępne?
Jaka jego jest cena?
Z góry dziękuję fachowcom za poradę.
Pozdrawiam
Niepokoi mnie dziwne stukanie

Dźwięk dochodzi jakby z górnej skrzyni
Trochę postuka i przestaje i znowu.
Czy są wielkie obroty czy małe czy podczas toczenia i gdy obroty nie są włączone.
Zdjąłem górną pokrywę lecz nie wiem dokładnie skąd pochodzi stukot
Podejrzewam że może pochodzić z koła na którym są paski
Zdjąłem to koło
Czy może to być wina łożyska które zaznaczyłem na rysunki numerem 1
Czy na kole które zaznaczyłem na rysunku numerem 2 są łożyska?
Widać jakieś tuleje lecz nie wiem dokładnie czy to łożysko
Nie posiadam dtr więc nie wiem jak się za to zabrać

Gdybym odkręcił pierścień który przykręcony jest zaznaczony na rysunku numerem 3
dam rade wyjąć łożysko?
Chodzi o to czy coś mi się nie posypie
Czy jest takie łożysko dostępne?
Jaka jego jest cena?
Z góry dziękuję fachowcom za poradę.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- CU400
- tokar opis.JPG (29.96 KiB) Przejrzano 3020 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
Kamil2009_83,
Masz do wymiany łożyska wałka sprzęgłowego.
Od strony pasów klinowych występuje łożysko 6307 natomiast z tego co pamiętam od strony pompy zębatej jest łożysko 6306 - musisz koniecznie kupić łożyska bez fabrycznego luzu.
Pod każdym pakietem tarczek sprzęgłowych są jeszcze po 2 łożyska 6007 i te też sobie wymień za jedną robotą.
Łożyska kupuj u Raka w Popielowie - dostaniesz wszystkie od ręki, za komplet na sprzęgło zapłacisz około 110-120zł brutto (produkty FAG lub SKF).
Żeby sobie ułatwić robotę zdemontuj tą lewą osłonę na zawiasach (odkręć z zawiasami), oraz odchyl na zawiasach skrzynkę elektryczną i odkręć ten dekiel za nią ponieważ większość prac będziesz wykonywał przez ten otwór po zdjęciu dekla.
Przed wyjmowaniem sprzęgła chciałbym Cię poinformować, że da się go wyjąć bez użycia młotka i innych podobnych pseudo narzędzi
Służę kompleksową pomocą podczas wymiany. tel. 601081098
Masz do wymiany łożyska wałka sprzęgłowego.
Od strony pasów klinowych występuje łożysko 6307 natomiast z tego co pamiętam od strony pompy zębatej jest łożysko 6306 - musisz koniecznie kupić łożyska bez fabrycznego luzu.
Pod każdym pakietem tarczek sprzęgłowych są jeszcze po 2 łożyska 6007 i te też sobie wymień za jedną robotą.
Łożyska kupuj u Raka w Popielowie - dostaniesz wszystkie od ręki, za komplet na sprzęgło zapłacisz około 110-120zł brutto (produkty FAG lub SKF).
Żeby sobie ułatwić robotę zdemontuj tą lewą osłonę na zawiasach (odkręć z zawiasami), oraz odchyl na zawiasach skrzynkę elektryczną i odkręć ten dekiel za nią ponieważ większość prac będziesz wykonywał przez ten otwór po zdjęciu dekla.
Przed wyjmowaniem sprzęgła chciałbym Cię poinformować, że da się go wyjąć bez użycia młotka i innych podobnych pseudo narzędzi
Służę kompleksową pomocą podczas wymiany. tel. 601081098
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam serdecznie.
Panowie, nie mogę znaleźć tej informacji więc mam takie pytanie - czy wszystkie tokarki cu502 niezależnie od roku budowy miały hartowane łoża? Na co trzeba skupić uwagę przy zakupie takiej maszyny. Nadmienię że maszyna jest już wyprowadzona poza warsztat więc trudno jest sprawdzić ją "w ruchu"
.
Pozdrawiam, skoczek
Panowie, nie mogę znaleźć tej informacji więc mam takie pytanie - czy wszystkie tokarki cu502 niezależnie od roku budowy miały hartowane łoża? Na co trzeba skupić uwagę przy zakupie takiej maszyny. Nadmienię że maszyna jest już wyprowadzona poza warsztat więc trudno jest sprawdzić ją "w ruchu"

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski