Odpowiedzi:
1. Kondensatory odsprzęgające 100nF są umieszczone chyba we wszystkich potrzebnych miejscach oraz faktycznie nie ma ich na zasilaniu silników.
2. Zdjęcia płytek wstawione.
3. Nie, to nie są wibracje osi silnika tylko głośna praca dźwiek można porównać do pracy ciasno spasowanej przekładni zębatej która przy małych obrotach głośno pracuje a trochę ciszej przy wyższych.
4. Dotychczas używałem sterownika unipolarnego 'LiniStepper' z m-krokiem 1/18. W całym zakresie dostępnych obrotów silniki pracowały cicho i 'miękko', dźwięk przyjemny dla ucha (mruczący). Frezarka pracowała jednak jak dla mnie za wolno max. do 600mm/min i zmieniłem napęd na bipolarny a tu zupełnie inna praca silników bardziej hałaśliwa i dźwięk metaliczny.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zmiany:
1. Silniki zaczęły pracować 'lepiej' po zmniejszeniu napięcia PFD do ok. 0.8V czyli przy pracy w trybie Slow Decay. Im wyższe napięcie tym głosniejsza praca.
2. Zmiana rezystorów Rt na 15k, zmniejszenie 2x, nie wprowadziła zauważalnych zmian, nadal najlepsza praca w trybie Slow Decay. Zmiany m-kroku nie mają wpływu.
3. Im szybsza praca, szybszy przesuw tym cichsza praca silników. Dopiero przy 1200mm/min (śruba Tr12x3 czyli silnik 400obr/min) dźwięk się zmienia na bardziej 'przyjazny'. Maksymalne prędkości 2000mm/min (660obr/min). Silniki również kręciły bez problemu przy m-kroku ustawionym na 1/4, wartość parametru krok/mm pozostała jak w 1/8, stąd można przypuszać prędkość ok. 4000mm/min (1300obr/min). Zejście z prędkością poniżej 1000-800mm/min objawia się bardzo hałaśliwą pracą silników, im wolniej tym głośniej. Tak teraz wpadłem na porównanie do kroku defiladowego żołnierzy na twardym podłożu i tak jest przy małych obrotach, natomiast przy wyższych jest to normalny szybki marsz np. po miekkim podłożu (byc może stąd moje określenie 'twardy/miękki krok').
Nie wiem może tak ma być, podobnie kiedyś pracowały silniki przy pełnym kroku na sterowniku L297/L298.
4. Tuż za prostownikiem mam wstawiony rezystor 0.1Ohm/20W do pomiaru prądu (mierniki wychyłowe pomiar napięcia/prądu silników), zauważyłem że w stanie oczekiwania prąd jest na poziomie 0.6-0.7A (działa ograniczenie PIC) natomiast przy pracy 3 silników nie przekracza 2A (trafo 20V/10A, kondensator 6x2200uF). Pojedyńczy silnik to miernik wskazuje 1.1-1.2A.
-
Załączniki
-

- zmontowana płytka widok od strony druku
- A3977_mont_bot_small.jpg (27.99 KiB) Przejrzano 1372 razy
-

- A3977_mont_top_small.jpg (22.98 KiB) Przejrzano 1374 razy