miło być pomocnymolo_3 pisze:Kliknelem Ci pomógł w innym temacie bo to się nie da

Dziękiolo_3 pisze: miałem podobny problem z BOB-em należy podać enable do A3977 (ja mam akurat 1pin i macha2)
w turbocnc - wciskam F8 - i mam opcje "z ręki".... do sterownia zdefiniowanymi osiamiChciałbym aby coś zadało silnikowi do wykonania ze 2 obroty w lewo i w prawo. Czy istnieje coś takiego?
szarpanie to pojęcie dość subiektywnerchobby pisze:Co może być przyczyną 'twardej/głośnej/szarpanej' pracy silników na sterowniku A3977, zarówno bez obciążenia jak i w maszynie?
Napięcie PFD ustawione 2.5V, ograniczenie prądu 2A (3.2V, rezystory 0.22Ohm), m-krok 1/8, napięcie zasilania 28V, silniki 3.2V 2.8A.
Może lepsze będzie nierównomierna/głosna praca (ang. określenie 'smooth'). Silnik położony na stole pod wpływem drgań związanych z taką pracą 'podskakuje'. Można porównać do pracy typu start/stop mimo 'dobrych' impusów STEP.a) czym wyróżniać się ma TO szarpanie?
Nie spotkałem sie dotychczas z takim zjawiskiem.b) czy powstawaniem "mikro rezonansu" po każdym kroku?
Nie mam innych sterowników.c) czy na lmd18245 lub imt901 lub m542 przy podobnych nastawach praca silnika był wyraźnie inna?
Nie.d) czy było słychać silnik w trakcie postoju (brak zmian na STEP) ?
Aplikacja z Pic'em (nie ma wpływu na działanie silnika). Brak diód na wyjściu. Rt-30k Ct-1nFe) w/g jakiego schematu sterownik został zbudowany? tj. czy są diody na wyjściu... jakie wartości mają RtCt... itp
Schemat jest tutaj https://www.cnc.info.pl/download.php?id=638f) proszę przedstawić bliżej projekt...
jedyna znana mi metoda na smoothek to obniżenie wartości Rt... to nie wprost podwyższa wartość częstotliwości czopowania...rchobby pisze:Może lepsze będzie nierównomierna/głosna praca (ang. określenie 'smooth').markcomp77 pisze:a) czym wyróżniać się ma TO szarpanie?
może na maszynie spróbowac narysować koło?.. np. 10 razyrchobby pisze:Pracować pracuje, śruby sie kręcą.markcomp77 pisze:g) czy układ pracuje w maszynie poprawnie? ... czy powstają błędy?
Pomiarów maszyny nie robiłem. Zatrzymałem się aby rozgryźć przyczyny takiej pracy silników/sterowników.