Kołki ustalające
-
Autor tematu - Posty w temacie: 5
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Popularne średnice to 3 do 14 mm. Są do kupienia gotowe, różnie wykonane. Niektóre mają fazki na końcach, inne są lekko stożkowe na części długości. Są hartowane i szlifowane, ale do mniej odpowiedzialnych stosuje się zwykłe. Występują też wykonane ze stali sprężynowej w postaci przeciętej wzdłuż tulejki.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Są rozcięte na całej długości.Mariuszszsz pisze:O takich właśni myślałem, one są rozcięte na całej długości, prawda?
z jaką dokładnością / tolerancją /kolega wiercił rozstaw otworów w łączonych elementach?
i jaki rodzaj pasowania?
Jak wywiercisz otwór większy o 0.1- 0.2 mm większy od nominalnego , to nic się nie stanie.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Patrz ; post forumowicza kamar.Mariuszszsz pisze:bez jaj rozstaw otworów chcę wykonać w setkach
... nic dodać , nic ująć.kamar pisze:Tylko po co rozstaw w setkach ? Będziesz póżniej dorabiał pasujące części zamienne ?
Normalnie to się skręca dwa elementy i wierci wspólnie.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Posty w temacie: 5
Wydawało mi się że nie jestem w stanie wywiercić /chociaż to jest możliwe/ ale nagwintować otwory nazwijmy to z dużą dokładnością/brama jest przykręcana do ramy/. Przykręcając bramę do ramy /można to również traktować jako ustawienie bramy/za pomocą tylko śrub jest niedokładne, bo jak pisałem wcześniej nie nagwintuję tak dokładnie otworu. Natomiast jeśli wywiercę precyzyjnie otwory pod kołki i połącze elementy w pierwszej kolejności właśnie kołkiem to czy przekoszenie na otworach nagwintowanych będziem miało 0,2 czy 0,3 to bramę będę miał ustawioną według kołków i wtedy przykręce bramę do ramy. Tak mi się wydaje