PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 11 lip 2011, 22:44

no świetna sprawa te skrypty.
a można zrobić tak że pisze sobie skrypt i jak klikam by go uruchomić to wyskakuje mi okienko w którym mam wpisać długość szerokość np frontu meblowego? nie chodzi mi o dodawanie zmian w samym skrypcie...
kurcze ten program to piękny kombajn się robi :)
zbieram się do odświeżenia maszyny i dodania do niej mechaniki zmiany automatycznej freza więc tylko tego mi jeszcze w nim brakuje. No i będę montował jeszcze głowice z trzema wiertlami pionowymi i dwoma poziomymi załączanymi oddzielnie... do takiego rozwiązania przydała by się możliwość zwiększenia ilości wejść na płycie sterownika no i oczywiście korekcja punktu zerowego dla każdego narzędzia.

Ale zapewne zanim wzbogacę o to maszynę to program już będzie miał te funkcje :)

(doszyłem do wniosku że taniej i szybciej będzie wzbogacić aktualną maszynę niż robić od początku nową... ap-ropo tego co kiedyś pisałem na pw...)

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 16 lip 2011, 16:39

a można zrobić tak że pisze sobie skrypt i jak klikam by go uruchomić to wyskakuje mi okienko w którym mam wpisać długość szerokość np frontu meblowego? nie chodzi mi o dodawanie zmian w samym skrypcie...
A można – zamieściłem dziś nową wersję gdzie właśnie dodałem możliwość tworzenia prostych okienek do wprowadzania parametrów. Zaktualizowałem też manual właśnie pod kątem tworzenia skryptów.

Aaa... skrypty można uruchamiać teraz klawiszem F8 !!!
do takiego rozwiązania przydała by się możliwość zwiększenia ilości wejść na płycie sterownika no i oczywiście korekcja punktu zerowego dla każdego narzędzia.
Wszystko jest do zrobienia ale chwilowo zmęczenie materiału daje znać o sobie i robię sobie małą przerwę ;-)

tutaj przykład takiego okienka ;-)
Obrazek
A tu kod który je stworzył:
Obrazek

dodano 18.07.2011

Małe zmiany - dodano kilka nowych sposobów ustawiania programu względem materiału.
Poprawiono też wybieranie wektorów na ekranie za pomocą myszki - teraz działa znacznie przyjemniej.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 19 lip 2011, 11:57

no i bardzo pięknie :)
kurcze jak tylko pojawi się możliwość pełnej zmiany narzędzia to wywalam stare sterowanie z maszyny :)

a czy sam skrypt pozwala np na wykonanie takiego klasycznego wykończenia frontu chodzi mi dokładnie o trzy łuki skrajne wklęsłe a środkowy wypukły.... do tej pory moje pisane skrypty załatwiały tak sprawę że miałem listę punktów takiego przykładu a resztę dopasowywałem zwiększając lub zmniejszając odległości miedzy punktami. no i łączyłem to w całość i było świetnie... czy sam język skryptowy na to pozwala?
muszę się z nim zapoznać.

no i kolejna sprawa która by wszytko już było oki przy takim mega programie do frontów to:

- głębokość frezowania zadawana głębokościowo nie ilościowo jeśli chodzi o zejścia... często stosuje się frezy kształtowe i zazwyczaj można pierwszym razem wejść np 7mm a na następny to 2 mm już będzie maks (czyli zejście do 9 mm najpierw 7 potem 2mm). ale to można już chyba zrobić resztą programu z tego co się orientuje :)
- no i oczywiście jeden np kolor inny frez:
- niebieski np frezowanie wnętrza
- czerwony frezowanie zewnętrzne frezem palocowym
- zielony frezowanie krawędzi frezem kształtowym np wykończenie R6...

Oj zaczynam dręczyć :-) ale myślę że taki program świetnie może się sprzedać do maszyn do produkcji frontów np art-vinylowi :)

ooo czekam z niecierpliwością tyle bym miał łatwiej :)
pozdrawiam i owocnej pracy życzę.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 19 lip 2011, 14:22

kurcze jak tylko pojawi się możliwość pełnej zmiany narzędzia to wywalam stare sterowanie z maszyny
No to nie wiem czy się doczekasz ;-) – chociaż powoli zaczynam o tym myśleć. Możesz napisać jak aktualnie wygląda u Ciebie system wymiany narzędzia?

a czy sam skrypt pozwala np na wykonanie takiego klasycznego wykończenia frontu chodzi mi dokładnie o trzy łuki skrajne wklęsłe a środkowy wypukły....
Skrypt pozwala na to co w nim napiszesz ;-) Wszystko o czym mówisz dalej można zrobić z przysłowiowym „palcem w nosie” – zależy to wyłącznie od programisty. Możesz zamieścić obrazek jak konkretnie wygląda taki opisany front – może w wolnej chwili coś skrobnę jako kolejny przykład.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 20 lip 2011, 07:33

w zakładce https://www.cnc.info.pl/educad-vf78.htm na forum jest kilka tematów zaczynających się od MOJE MAKRO

Wszystko można odpalić oczywiście w EduCad który teraz używam i wszystko jest ekstra :) no ale było by bardziej jak wywołany kształt jednym kliknięciem byłby na maszynie :) sam program EduCad uważam aa genialny w tym przedziale cenowym ma kilka wad ale jak wszystkie :)

Co do sterowania maszyną a dokładnie wymianą narzędzia to jeszcze takowej nie mam a przynajmniej uruchomionej. Jest plan są elementy a przynajmniej cześć ale trzeba to wszystko czymś połączyć i na razie szukałem dobrego sterownika z tym że w maszynie chce jeszcze obok wrzeciona umieścić taki komplet stałe z trzema wiertłami pionowymi i dwoma poziomymi do wierceń tak by pełne centrum już zrobić :) niestety nie stać nas na wielki kombajn ale na szczęście istnieją ludzie tacy jak Ty. jeszcze poczekam :) może się coś wykluje...

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 20 lip 2011, 13:39

w zakładce https://www.cnc.info.pl/educad-vf78.htm na forum jest kilka tematów zaczynających się od MOJE MAKRO
Widziałem te źródła ale nie odpalałem tego – w każdym razie tytaniczna praca ;-) Ja zamieściłem na końcu przykład skrypt do frontów takich jak na obrazku.

Co do sterowania maszyną a dokładnie wymianą narzędzia...
Myślę o tym – najprościej byłoby zrobić coś takiego -> Jednak nie wiem do końca jak te oprawki są sterowane – tzn czy automatycznie się zatrzaskują czy trzeba jakimś zaworem powietrza sterować czy jak ??? – jeśli ktoś wie proszę pisać.

Obrazek
Załączniki
skrypt.zip
(14.61 KiB) Pobrany 233 razy

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 20 lip 2011, 19:15

Jeśli chodzi o takie zmieniarki to chyba są dwa najpopularniejsze sposoby a mianowicie:

- listwa jak na filmiku prostsza i szybsza pewnie do zrobienia wymaga mniejszej ilości dodatkowych wyjść z sterownika bo tak na prawdę tylko jedno wyjście które załączało by i wyłączało spust w wrzecionie który luzuje narzędzie.
- rotacyjny magazynek który jeździ razem z bramą maszyny zmiana następuje przez odłożenie narzędzia a następnie odjazd by było miejsce na przekręcenie się talerza z narzędziami, po czym wraca silnik zabiera narzędzie no i ucieka do pracy... złożoność sporo większa bo musi być sterownik dodatkowy do silnika krokowego następnie jakiś czujnik który by pozycjonował zerowe ustawienie talerza... rozwiązanie pewnie szybsze bo całą brama nie musi wracać po narzędzie i tak dalej... no ale sama konstrukcja bardziej złożona łącznie z tym że talerz by się obrócił musi po za wnętrzem bramy. więc raczej do zbudowanych maszyn mniej przydatny.

Ja zastanawiałem się nad wersją z talerzem ale ogrom przeróbek trochę mnie demotywuje... choć ogromnym za jest to że nie blokuje maszyny jeśli chodzi o rozmiary materiałów obrabianych które mogą wystawać w obie strony...

Wersja taka wymusiła by też rozbudowę sterownika... no ale czasami warto zrobić dwie wersje by klient miał w czym wybrać no i z wyjściami i wejściami do rozwiązań przyszłościowych :)

fajne też jest to

Jeśli chodzi o ten program to rozciągnięty dla tego że miałem problem z umieszczaniem łuków opartych na punktach i o danym promieniu... program ma możliwość wygenerowania punktów z tego co narysowane no i takim sposobem miałem główną cześć programu. Więc nie tak ciężko.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 22 lip 2011, 10:18

Kolejna mała aktualizacja dotycząca skryptów. Raz, że mały błąd usunięto a dwa w oknie argumentów można teraz grupować parametry na osobnych stronach – bardziej czytelne wszystko się robi. Przerobiłem też przy okazji przykładowy skrypt do frontów meblowych można teraz trochę więcej poeksperymentować.

Wracając do tematu wymiany narzędzia...
Mitek - też mi się podoba. W zasadzie wystarczyłyby tu tylko dwa dodatkowe sygnały: jeden do wysuwania tacki a drugi do sterowania zamkiem uchwytu narzędzia– czyli mieści się w normie gdyż sterownik ma jeszcze trzy wolne wyjścia do wykorzystania (na listwie kołkowej).

nowe okno parametrów:
Obrazek

airjack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14

Post napisał: airjack » 22 lip 2011, 16:43

Ostatnio skrypty na czasie, a ja mam pytanie: czy jest możliwość, aby program pokazywał czas wykonania programu po jego wczytaniu i naturalnie przed wykonaniem, na podstawie zadanych prędkości?

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: blue_17 » 25 lip 2011, 00:56

Widzę że kolega wszystko robi dynamicznie w kodzie

Osobiście raczej wstawiam graficznie 80% rzeczy ale to co widać to jest tylko 10% aplikacji

Może jedna praktyczna uwaga w tym okienku ze skryptami może zrobić na zakładkach (TPageControl) głębokość i wymiary tak dla przejrzystości

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”