Frezarka i plazma w jednym

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 30

Post napisał: niko65 » 02 lip 2011, 22:53

efekt dzisiejszej walki z maszyną jeszcze nie jest idealnie ale jest dobrze :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jacek-1210 punkcik dla ciebie a optoizolacja na powrocie była :wink:

Tagi:

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: jacek-1210 » 03 lip 2011, 00:16

Dzięki za pkt, w czym tkwił problem ? Paliliście z podłączonymi krańcówkami i stopem czy bez ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
niko65

Post napisał: niko65 » 03 lip 2011, 12:26

wszystko podłączone, pomogło uziemienie maszyny czyli ten żółto zielony kabelek :wink:

Awatar użytkownika

Rombes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Rombes » 03 lip 2011, 21:15

Witam
niko65, hugo238 Wasze dzieło śledzę ze szczególną uwagą - bo jak pisałem kiedyś - marzy mi się coś podobnego... :oops:
Skoro uporaliście się z problemem to może rozrysujcie chociaż schemat blokowy co jak i gdzie jest uziemione (PE) i zerowane (N) dla potomnych - bo na pewno nie tylko ja jestem tym zainteresowany - a im więcej wiedzy tym mniej problemów.
Co do wywalania różnicówki przez plazmę - może przyczyną jest filtr przeciwzakłóceniowy w którym są podłączone dwa kondensatory szeregowo a ich środek jest podłączony do przewodu PE i na tym przewodzie jest 115V~ (powstaje dzielnik napięcia) - pisałem o tym kiedyś z kolegą niko65.
Przy komputerach listwach zasilających te kondensatory nie są duże więc różnicówek nie wybija a przy plazmie może Chinole dowalili dość spore... i jest problem?

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 03 lip 2011, 21:25

Normalnie, jak masz każdą maszynę z obudową metalową to wymagane jest, żeby ona była uziemiona. Czyli jak masz pralkę, to obudowa jest podłączona do PE(żółto zielony przewód). W przeciwnym razie, na niej może być napięcie i było to w starszym budownictwie, powodem wielu śmiertelnych wypadków.

Tak więc, frezarka powinny być uziemiona, czyli być podłączona do PE, tak samo jak każdy metalowy element maszyny.

Nie wiem jak to jest z plazmą, bo nie wiem jak tu jest zamykany obwód, dlatego też się na ten temat nie wypowiadałem.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
niko65

Post napisał: niko65 » 03 lip 2011, 23:46

Normalnie, jak masz każdą maszynę z obudową metalową to wymagane jest, żeby ona była uziemiona. Czyli jak masz pralkę, to obudowa jest podłączona do PE(żółto zielony przewód).
akurat w przypadku plazmy lepiej jest i tak będzie zrobione - wbity pręt w ziemię obok maszyny i w ten sposób zostanie uziemiona maszyna, a ekrany i obudowa elektroniki będzie podłączona do uziemienia z instalacji, zerowania żadnego nie ma , jednak było za mało testów, aby sprawdzić czy takie rozwiązanie jest optymalne jak to kamar powiedział na razie jest prototyp :wink:
Co do wywalania różnicówki przez plazmę
my takiego przypadku nie mieliśmy jedynie wywalało reset w machu i tyle, ponowne naciśnięcie i maszyna kończyła robotę[/b]

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 04 lip 2011, 15:23

Mała dygresja ponieważ niektórzy mylą systemy zabezpieczeń:

uziemienie było chyba pierwszą metodą ochrony przed porażeniem. Polegało na tym, że w budynku zakopany był uziom, do którego podłączano obudowę urządzenia. Dzięki temu nawet po przebiciu izolacji w urządzeniu, napięcie na obudowie (względem ziemi na której stoi człowiek) nie przekraczało napięcia bezpiecznego dla życia.
Ale uwaga:
1. Uziom musiał mieć odpowiednie parametry, jego rezystancja nie mogła być większa niż - o ile dobrze pamiętam- 30 Ohm.
2. Uziemienia jako sysytemu bezpieczeństwa, w powszechnym użytkowaniu na niskich napięciach, nie stosuje się chyba już ze 40 lat !!!

Nowszym systemem ochrony przed porażeniem było zerowanie. Polega ono na tym, że punkt zerowy trójfazowego transformatora Niskiego Napięcia (nn - układ gwiazda ) jest połączony z uziemieniem zainstalowanym obok transformatora. Jednocześnie przewód ochronno-zerujący (PEN), prowadzony razem z linią nn do odbiorców, jest podłączony ( a przynajmniej powinien być) do uziemienia na każdym ze słupów energetycznych. Dzięki temu napięcie na tym przewodzie nie przekracza napięć bezpiecznych dla człowieka, co NIE OZNACZA że na tym przewodzie jest 0 Volt ! Może tam być od kilku do kilkudziesięciu voltów, w zależności od jakości uziemień na słupach. Przewód PEN oprócz zacisków maszyny dołączamy również do metalowej obudowy. W przypadku przebicia na obudowę następuje natychmiastowe zadziałanie bezpiecznika nadmiarowo-prądowego

Ostatnim póki co krokiem w kierunku lepszych zabezpieczeń jest dodatkowo montaż wyłącznika różnicowo-prądowego w układzie zerującym. Mierzy on cały czas prąd wpływający do odbiorników i powracający od nich. Muszą być takie same, a w każdym razie różnica nie może wynosić więcej niż 30mA (to ważne: są jeszcze różnicówki
na 300mA, ale one zabezpieczają tylko przed pożarem, a nie porażeniem człowieka !). W układzie tym występują oddzielne przewody: N - zero do zacisków maszyny oraz PE - ochronny podłączany do obudowy. Praktycznie są one połączone galwanicznie, ale ich działanie jest trochę odmienne

Ważne:

1. Wyłącznik różnicowo-prądowy nie zabezpiecza naszego życia w 100% ! (wystarczy stanąć na dobrze izolowanej podłodze, jedną ręką złapać przewód fazowy a drugą ręką przewód zerowy i różnicówka nie zadziała. A my - cóż...

2. Zarówno systemów z przewodem zerowym jak i z dodatkowym wyłącznikiem różnicowo-prądowym NIE WOLNO używać razem z systemem z uziemieniem !

Proszę przyjrzeć się elektryczym kosiarkom do trawy: konia z rzędem temu, kto znajdzie tam bolec do podłączenia przewodu ochronnego. W kosiarkach i innych tego typu urządzeniach można stosować jako zabezpieczenie jedynie II klasę izolacji. Tak samo nie wolno łączyć systemów uziemienia z systemami zerującymi !

Jeśli komuś bardzo zależy na podłączeniu uziemienia do obudowy maszyny np. ze względu na zakłócenia, to można to zrobić jedynie w ten sposób:
zakopać 1-1.5m w ziemi co najmniej 8-10m bednarki aby uzyskać jakie takie uziemienie, a następnie połączyć ze sobą tenże uziom, obudowę maszyny i KONIECZNIE przewód ochronny lub ochronno-zerujący (w zależności jaki system jest w instalacji) celem wyrównania potencjałów i zapewnienia sobie bezpieczeństwa. I od czasu do czasu sprawdzać to połączenie czy dobrze trzyma, nie skorodowało, czy się nie grzeje itp.

Trochę przydługi ten mój elaborat, ale może komuś kto to będzie czytał pomoże w uchronieniu skóry przed przypaleniem :wink:

Muszę w swojej plaźmie sprawdzić ten filtr, fakt, nie pomyślałem o nim :oops:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 04 lip 2011, 16:16

jacek-1210 pisze:Jeśli komuś bardzo zależy na podłączeniu uziemienia do obudowy maszyny np. ze względu na zakłócenia, to można to zrobić jedynie w ten sposób:
zakopać 1-1.5m w ziemi co najmniej 8-10m bednarki aby uzyskać jakie takie uziemienie, a następnie połączyć ze sobą tenże uziom, obudowę maszyny i KONIECZNIE przewód ochronny lub ochronno-zerujący (w zależności jaki system jest w instalacji) celem wyrównania potencjałów i zapewnienia sobie bezpieczeństwa. I od czasu do czasu sprawdzać to połączenie czy dobrze trzyma, nie skorodowało, czy się nie grzeje itp.
Ja bym tego sam nie próbował. Owszem tak to się wykonuje, ale muszą zostać wykonane stosowne pomiary, aby to było bezpieczne. Jest od tego norma i niestety, trzeba się tego trzymać. Jeżeli nie posiadamy systemu w zakładzie TN-CS to trzeba się zgłosić do zakładów energetycznych, aby zostało to zrobione zgodnie ze sztuką.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 04 lip 2011, 16:20

Napisałem: jeśli komuś BARDZO zależy. Tzn. ani Tobie ani mnie nie uda się go odwieść od takiego pomysłu :smile: (tak a propos tego co wcześniej wyczytałem n/t przewodu zerowego w maszynie i wbitej w ziemię sondy podłączonej do obudowy)

habit_m_
Posty w temacie: 2

Post napisał: habit_m_ » 08 sie 2011, 17:26

A pióroochrony na dachach się jeszcze stosuje? Bo jestem rozdarty trochę czy robić czy nie robić. Majster szwagrowi powiedział że nie trzeba bo dach ma z blachodachówki :mrgreen:

A ja sam niewiem, może kto mądrzejszy się wypowie w tym temacie?

maciek
Jeśli pomogłem wciśnij "pomógł"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”