PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Skanowanie 3D przy użyciu Twojego kontrolera i laserowego dalmierza jest tak proste " jak parasol"
Czujnik zamontowany np w miejsce wrzeciona podczas ruchu maszyny odczytuje odległość czyli rzędną "z" w danym punkcie o współrzędnych x i y . Dane zapisywane są w pliku np tekstowym xyz .
Sygnał z czujnika to zwykle 0 - 5V lub + -5V które trafiają do przetwornika ADC.
Ja używam czujników Micro Epsilon
http://www.micro-epsilon.com/displaceme ... index.html
lub BALLUFF
http://www.balluff.com/Balluff/pl/Produ ... 8763738C84}
lecz jest sporo podobnych innych firm w rozsądniejszych cenach.
Częstotliwość odczytu od 0.5k do 5k , czyli jest możliwość pracy "w locie" , zatrzymanie maszyny tylko przy nawrotach.
Czujnik zamontowany np w miejsce wrzeciona podczas ruchu maszyny odczytuje odległość czyli rzędną "z" w danym punkcie o współrzędnych x i y . Dane zapisywane są w pliku np tekstowym xyz .
Sygnał z czujnika to zwykle 0 - 5V lub + -5V które trafiają do przetwornika ADC.
Ja używam czujników Micro Epsilon
http://www.micro-epsilon.com/displaceme ... index.html
lub BALLUFF
http://www.balluff.com/Balluff/pl/Produ ... 8763738C84}
lecz jest sporo podobnych innych firm w rozsądniejszych cenach.
Częstotliwość odczytu od 0.5k do 5k , czyli jest możliwość pracy "w locie" , zatrzymanie maszyny tylko przy nawrotach.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Hmm.. ciekawy temat. 1k próbek na sekundę wystarczyło by? I co z uzyskanymi wynikami jakiś specjalny format zapisu ? (tylko tak na razie - pytam nie wiem czy i kiedy się za to wezmę) ale faktycznie nie powinno być problemu.Skanowanie 3D przy użyciu Twojego kontrolera i laserowego dalmierza jest tak proste " jak parasol"
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Najprostszym formatem zapisu jest chmura punktów w pliku tekstowym , w każdym wierszu x,y,z .
Chmurę można wczytać do różnych programów i dalej obrabiać .
Można zapisać w prostym G-code w odpowiedniej skali , zamienić czujnik na wrzeciono i frezować.
Można również zapisać w .stl i importować do programów cad w celu dalszej obróbki.
Chmurę można wczytać do różnych programów i dalej obrabiać .
Można zapisać w prostym G-code w odpowiedniej skali , zamienić czujnik na wrzeciono i frezować.
Można również zapisać w .stl i importować do programów cad w celu dalszej obróbki.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tak , takie rozwiązanie jest super. Skanujemy model i zaraz go kopiujemy.
Trzeba tylko pamiętać że bardzo często taka chmura punktów wymaga czyszczenia i łatania dziur. Ja swoje modele przed skanowaniem pokrywam matową szarą farbą aby nie było blików.
Największą wadą tego systemu jest koszt samego czujnika laserowego , który kosztuje kilkaset $. Można spróbować zrobić go samemu używając linijkowego przetwornika CCD i lasera. Nie jest tak dokładny jak oryginał lecz wystarczy do bardzo wielu prac , szczególnie dla obiektów płaskich gdzie nie powstaje cień .
Taki temat był już na forum
https://www.cnc.info.pl/topics85/lasero ... htm#190983
i nawet jest w allegro , chyba ten sam o którym pisze Kol.jama777 , tylko cena trochę zwala z nóg.
Trzeba tylko pamiętać że bardzo często taka chmura punktów wymaga czyszczenia i łatania dziur. Ja swoje modele przed skanowaniem pokrywam matową szarą farbą aby nie było blików.
Największą wadą tego systemu jest koszt samego czujnika laserowego , który kosztuje kilkaset $. Można spróbować zrobić go samemu używając linijkowego przetwornika CCD i lasera. Nie jest tak dokładny jak oryginał lecz wystarczy do bardzo wielu prac , szczególnie dla obiektów płaskich gdzie nie powstaje cień .
Taki temat był już na forum
https://www.cnc.info.pl/topics85/lasero ... htm#190983
i nawet jest w allegro , chyba ten sam o którym pisze Kol.jama777 , tylko cena trochę zwala z nóg.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
No i wstępnie jest skanowanie.
Próby przeprowadziłem skanując fototranzystorem diodę IR. W archiwum jest kilka przykładów skanu w zależności od prądu diody. W tej chwili wyniki skanowania są zapisywane jako G-kod lub BMP ale zrobię jeszcze „chmarę punktów”. Postęp skanowania widać na ekranie praktycznie w czasie rzeczywistym (aktualizacja co 5 sek) . Skanowanie przebiega dwukierunkowo i może przebiegać z prędkością jaką maszyna wydoli – pamietać trzeba tylko, że nie można przekroczyć 800 sampli na sekundę. Wersję programu ze skanowaniem zamieszczę pojutrze.
Chmura punktów będzie w takiej konwencji:
1.2 3.5 7.8
1.3 3.5 7.5
... idt.
Chyba, że ktoś ma uwagi.

Próby przeprowadziłem skanując fototranzystorem diodę IR. W archiwum jest kilka przykładów skanu w zależności od prądu diody. W tej chwili wyniki skanowania są zapisywane jako G-kod lub BMP ale zrobię jeszcze „chmarę punktów”. Postęp skanowania widać na ekranie praktycznie w czasie rzeczywistym (aktualizacja co 5 sek) . Skanowanie przebiega dwukierunkowo i może przebiegać z prędkością jaką maszyna wydoli – pamietać trzeba tylko, że nie można przekroczyć 800 sampli na sekundę. Wersję programu ze skanowaniem zamieszczę pojutrze.
Chmura punktów będzie w takiej konwencji:
1.2 3.5 7.8
1.3 3.5 7.5
... idt.
Chyba, że ktoś ma uwagi.

- Załączniki
-
- Scany.rar
- (439.16 KiB) Pobrany 234 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 40
No fajnie, fajniecosimo pisze:No i wstępnie jest skanowanie...

To ja tradycyjnie mam propozycje racjonalizatorska

Moze bys uwzglednil skanowanie obiektow symetrycznych -
w jednej i dwoch plaszczyznach ?
Przyklad - skanujac typowy talerz wystarczyloby zeskanowac
cwiartke obiektu, a pozostale trzy cwierci skopiowac odpowiednio
odbijajac lustrzanie. To by znacznie przyspieszylo skanowanie...
q