kamar pisze:zdzicho pisze:[ Nie sądzę jednak ,abyś z tym ostatnim spotkał się w praktyce.
Coś mi sie zdaje że jedyna praktyka kolegi to wikipedia

A ściernica szlifierki to pilnik okrągły .
zdzicho pisze: No niezupełnie. Honowanie to nie jest szlifowanie- i to na pewno. Jest to obróbka gładkościowa , jest scierna,ale nie jest to szlifowanie. Jest zbliżona charakterem do piłowania..
zdzicho pisze: Czytaj ze zrozumieniem tekst. Z niego jasno wynika ,ze szlifowanie zalicza się do obróbki gładkościowej ,a ścisłej jest to szlifowanie mikrogładkosciowe. .
Raczej wręcz przeciwnie

sam sobie przeczysz !!!
\
Przepraszam miłosników skrobania ,ze nie na temat ,ale skoro zostałem wywołany to proszę bardzo:
Przeczytaj te zdania i zrozum je. Nie pisz głupot ,że są tam sprzeczności. Poproś może kogoś bardziej biegłego z języka polskiego to ci wytłumaczy, jeśli sam nie dajesz rady.
Moja wiedza nie pochodzi z Wikipedii ,tylko ze szkół i wieloletniej praktyki w zawodzie wzorcarz narzędziowy , w zakładzie który wykonuje ciągle produkcję z tolerancja+- 1 um.
Robimy zatem takie rzeczy o których ty nawet zapewne nie czytałeś ,a już na pewno nie robiłeś ,chyba ,że pracowałeś w ŚP FWP.
Jeśli uważasz ,że honowanie ,to szlifowanie, to odsyłam cie do lektury np ,,Obróbki gładkościowej" , Górskiego,a przekonasz się w jak wielkim jesteś błędzie.
Piszę o szlifowaniu mikrogładkosciowym ,bo np. w Kozienicach niektórym się wydaje ,ze każde szlifowanie maszynowe jest obróbką gładkościową.Po co mają zatem żyć w błędzie do końca życia.
Ponadto moze tobie honownica kojarzy się z wiertarką ,bo mi nie. Używamy honownic wyłącznie poziomych ,a one ni czorta do wiertarki nie podobne (nawet ręcznej

)