szlifierka do plaszczyzn
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Narzędziowa służy do ostrzenia frezów .....itd a szlifierka do płaszczyzn do szlifowania płaszczyzn - można na narzędziówce szlifowacna płasko, ale to uciążliwe bo szystko robisz ręcznie, płaszczyznówki nie widziałem prawie 20 lat ale pamiętam że ustawiało się wszystko co ma robic i dłubało się potem w nosie. Stół zapitalał praowo lewo, poosuw w poprzek też sam przesuwał skokowo co przejad stołu. Zdaje się że nawet zdejmowała szlifierka po przejechaniu z wysokości materiału i jechała dalej - bo nie można ze względu na moc wrzeciona i dokładnośc i wytrzymałośc ściernicy zrobic wymiaru na raz. Dodatkowo przesuw góra dół był w jednej korbie zgrubnie tzn i w tej korbie była druga pokrętka precyzyjna czyli pewnie 0,001mm.
W mojej narzędziówcepodziałka jest 0,01mm ale opuszczenie wrzeciona o tyle na korbie może wogóle nie drgnąc - trzeba dac więcej i podjechac spowrotem. Samo podnoszenie wrzeciona to niezły wysiłek
.
W mojej narzędziówcepodziałka jest 0,01mm ale opuszczenie wrzeciona o tyle na korbie może wogóle nie drgnąc - trzeba dac więcej i podjechac spowrotem. Samo podnoszenie wrzeciona to niezły wysiłek

-
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jako ze szlifierka bedzie bardzo sporadycznie urzywana i bede sobie spokojnie mogl machac korbkami, nie bedzie chyba bledem zakup szlifierki narzedziowej do szlifowania plaszczyzn ??
co koledzy sadza o zamontowaniu dodatkowego stolu krzyzowego w przypadku potrzeby przeszlifowania wiekszego elementu ?
co koledzy sadza o zamontowaniu dodatkowego stolu krzyzowego w przypadku potrzeby przeszlifowania wiekszego elementu ?
-
-
Blędem nie będzie, ale też nie spodziewaj się super dokladności i lustrzanej powierzchni bo będzie ci póżniej smutno.azaz pisze:ako ze szlifierka bedzie bardzo sporadycznie urzywana i bede sobie spokojnie mogl machac korbkami, nie bedzie chyba bledem zakup szlifierki narzedziowej do szlifowania plaszczyzn ??

[ Dodano: 2011-03-26, 21:43 ]
No muszę to napisać, po prostu muszękamar pisze:Szykuje mi się ostrzenie po niedzieli to wstawię filmik jak chodzi NUA na trzech silniczkach krokowych.