Jaki program do modelowania 3D.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jaki program do modelowania 3D.
Witam.
Jaki polecacie program do nauki oraz modelowania 3D?
Posiadam AutoCad-a 2010 ale znajomy mi powiedział że bryły w nim są bardzo trudne? Czy to prawda?
Ważne jest aby był prosty, intuicyjny, a za razem dość zaawansowany.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam czornexxx.
Jaki polecacie program do nauki oraz modelowania 3D?
Posiadam AutoCad-a 2010 ale znajomy mi powiedział że bryły w nim są bardzo trudne? Czy to prawda?
Ważne jest aby był prosty, intuicyjny, a za razem dość zaawansowany.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam czornexxx.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, 22:13 przez czornexxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Dużo znajdziesz na forum np. o programie Solidworks tutaj https://www.cnc.info.pl/solidworks-vf43.htm
czy też o programie Inventor tutaj https://www.cnc.info.pl/autodesk-softwa ... c-vf42.htm
czy też o programie Inventor tutaj https://www.cnc.info.pl/autodesk-softwa ... c-vf42.htm
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Poznałem takie CADy jak Catia, NX oraz Solidworks ( kolejność ma znaczenie). "Coś tam" robiłem w Solidedge.
Na swoim przykładzie powiem ci, że Solidworksa opanowałem w trzy tygodnie.
Jego plusy to polska wersja językowa oraz samouczki do prawie wszystkich modułów, masa stron, tutoriali
i ogólnie forów internetowych.
Spróbuj i sam ocenisz.
Na swoim przykładzie powiem ci, że Solidworksa opanowałem w trzy tygodnie.
Jego plusy to polska wersja językowa oraz samouczki do prawie wszystkich modułów, masa stron, tutoriali
i ogólnie forów internetowych.
Spróbuj i sam ocenisz.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Witam
Ja jako tak nie zajmowałem się programami CAD ale przede wszystkim EDA, ale miałem chęć zbudować frezarkę i się zaczęło jakoś tak solidworks przypadł mi do gustu samouczki są na prawde dobre i jest polska wersja językowa ale czasami jest to wada jeśli czyta się obcojęzyczne poradniki ale cóż trzeba poszerzać słownik
przynajmniej jak kilka razy musiałem.
Jeśli już się załapie jaka jest filozofia obsługi tego programu to jest już łatwo - polecam
Co do inventora to miałem parę godzin go ale najbardziej wkuzały mnie kombinacje z płaszczyznami w solidworksie jest to bardziej swobodne a w inventorze widać bardzo sporo nawiązań do autocada.
Może chodzi faktycznie płynniej i ma mniejsze wymagania niż solidworks ale jeśli się go samego nie kupuję to zawsze na pierwszym miejscu stawiam solidworksa bo chyba niema takiej rzeczy której nie dało by się w nim zaprojektować kwestia umiejętności obsługi programu lub doboru pakietów i sprzętu oczywiście.
Pozdrawiam
Ja jako tak nie zajmowałem się programami CAD ale przede wszystkim EDA, ale miałem chęć zbudować frezarkę i się zaczęło jakoś tak solidworks przypadł mi do gustu samouczki są na prawde dobre i jest polska wersja językowa ale czasami jest to wada jeśli czyta się obcojęzyczne poradniki ale cóż trzeba poszerzać słownik

Jeśli już się załapie jaka jest filozofia obsługi tego programu to jest już łatwo - polecam
Co do inventora to miałem parę godzin go ale najbardziej wkuzały mnie kombinacje z płaszczyznami w solidworksie jest to bardziej swobodne a w inventorze widać bardzo sporo nawiązań do autocada.
Może chodzi faktycznie płynniej i ma mniejsze wymagania niż solidworks ale jeśli się go samego nie kupuję to zawsze na pierwszym miejscu stawiam solidworksa bo chyba niema takiej rzeczy której nie dało by się w nim zaprojektować kwestia umiejętności obsługi programu lub doboru pakietów i sprzętu oczywiście.
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jeśli masz program w firmie, to ok, ale gdy trzeba sobie samemu coś kupić i na tym zacząć zarabiać nie jest tak łatwo gdy wokół wielu ma programy "za darmo". Solidworks jest bardzo przyjemny w obsłudze tylko ta cena dla amatora jest kosmiczna - najprostszy pakiet jest za 5000euro + co roku ponad 1000. Normalną cenę mają jedynie studenci w USA i Kanadzie - za 150$ program na rok.
Dożo ciekawsza oferta to Rhino 3D za nieco ponad 4000zł ale w wersji EDU za 984zł. Student może kupić i na tej licencji używać programu komercyjnie. Również po skończeniu studiów.
Dożo ciekawsza oferta to Rhino 3D za nieco ponad 4000zł ale w wersji EDU za 984zł. Student może kupić i na tej licencji używać programu komercyjnie. Również po skończeniu studiów.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Ja używam Solida 2009. Ceny wersji full [ z tego co piszecie] odstraszają jednak moja uczelnia Politechnika Warszawska jest zarejestrowana u twórców Solida jako uczelnia techniczna i studenci mogą pobrać najnowszą wersję SolidWorks Student Design Kit za darmo. wersja działa rok i jest po polsku. dużą wadą jest to że jest to wersja okrojona [nie ma np. Toolboxa i kreatora otworów] i dlatego osobiście jej nie używam, jednak dla kogoś kto chce sie nauczyć solida jest w sam raz 

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł