Jaki program do modelowania 3D.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#11

Post napisał: blue_17 » 15 kwie 2011, 00:45

Dla kogoś komu to uciągnie komputer :D

Bo jeśli chodzi oto to inventor jest dużo lżejszy tu wygrywa


"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Tagi:


lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 703
Rejestracja: 30 paź 2009, 13:39
Lokalizacja: Global

#12

Post napisał: lolo2 » 15 kwie 2011, 11:04

blue_17 pisze:Dla kogoś komu to uciągnie komputer :D

Bo jeśli chodzi oto to inventor jest dużo lżejszy tu wygrywa

No bez przesady że dzisiejsze komputery nie uciągną ci modelowania 3D, chyba że chcesz modelować prom kosmiczny albo coś.

Ja mam zwykłą 2 rdzeniówkę, grafa nvidia 8800GT mam zamodelowane prawię całą kosiarkę rotacyjna w 3d około 200 części i nie zamula.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#13

Post napisał: triera » 04 wrz 2011, 01:01

Czasem mam wrażenie, że ten pdf3D może umożliwić niektórym klientom
możliwość nawet zbyt szczegółowego oglądania projektu,
do najdrobniejszego szczegółu konstrukcyjnego...

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1253
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#14

Post napisał: grg12 » 11 paź 2011, 15:10

Właśnie się dowiedziałem że można za darmo sciągnąć wersję studencką Solid Edge ST4 (link http://www.plm.automation.siemens.co...ge-student.cfm ). Jako nazwę uczelni wpisałem "privat".
Do tej pory używałem Alibre Desgin więc interface Solid Edge trochę mnie odrzucał - ale "przeszedłem" parę tutoriali i mam wrażenie że można go polubić (pi razy oko - program o sporo większych możliwościach niż Alibre Design 9.5 którego do tej pory używałem). Jeśli chodzi o ograniczenia wersji studenckiej - znalazłem tylko że zpaisanych przez nią plików nie da się otowrzyć w wersji komercyjnej.


mic_c
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 08 maja 2015, 15:18
Lokalizacja: Kraków

#15

Post napisał: mic_c » 08 maja 2015, 15:55

Witam.
Ostatnio u nas na Politechnice pokazano program ironcad. W ramach walki z nudą pobrałem czasówkę i pierwsze wrażenie, to jest bardzo podobny do Inventora. Nie musiałem więc uczyć się obsługi od zera. Ogólnie wydaje się łatwiejszy, funkcje trochę inaczej się nazywają (raczej kosmetyka), ale to nie przeszkadza. Testuję sobie właśnie korzystając z filmików instruktażowych, których jest sporo na youtube. Macie jakieś opinie o tym sofcie ??


krzysztofel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 48
Rejestracja: 13 cze 2014, 13:46
Lokalizacja: Kraków

#16

Post napisał: krzysztofel » 08 maja 2015, 21:28

Którą tą wersje pobrałeś, bo chyba 2014?. Obecna wersja 2015 ma niemal identyczne opisy funkcji jak w INVENTOR. Generalnie nie wiem czy już wiesz, ale jeśli chcesz pracować tradycyjnie jak w INV w prawym dolnym rogu masz niebieską ikonę projektowania tradycyjnego "część strukturalna" oparta na płaszczyznach i szkicach. Domyślnie jest ustawione nowoczesne projektowanie "część innowacyjna" - polecam.

Obrazek

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 798
Rejestracja: 21 maja 2009, 07:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

#17

Post napisał: Bri » 12 maja 2015, 07:08

W zeszłym roku robiłem porównanie jeśli chodzi o pracę w modułach blachowych, ja "niestety" zatwardziały inventorowiec i efekty takie:

Inventor 2011 - 9/10 (w tej wersji można wszystko co do szczęścia jest potrzebne)
Inventor 2014 - 9/10 (jw jakieś minimalne usprawnienia, potrzeba zdecydowanie lepszego sprzętu niż do wersji 2011)
Inventor 2015 - 8/10 (wreszcie można od razu podać wymiar odsunięcia podczas szkicowania !, spieprzony antialiasing dopiero trzeba ustawiać to w panelu karty graficznej, wersja Inventor HSM+CAM nie ma modułu MES wcale)

SolidWorks 2015 - 8/10 (potrafi wszystko co invek, może więcej w jednym module może mniej w drugim, parę lat temu były duże różnice teraz specjalnie tego nie widać. Z perspektywy inventora solid ma masakrycznie chaotyczny interfejs, invek ma jedno polecenie do wyciągania i wycinania a solid ma dwa osobne)

SolidEdge ST7 - 7/10 (jeszcze inny interfejs, wstążkowy, moim zdaniem lepszy niż w SW, ma kilka ciekawych funkcji i w sumie wszystko potrafi, przegrywa jednak niuansami z przyzwyczajeniami, wykonywanie zagięć jest inne)

GeoMagicDesign (stare alibre) - 5/10 (ocena z perspektywy blach ale program ogólnie ma wszystko do zwyklego modelowania)

Na plus SolidaW, SolidaE i GeoMagica jest integracja z rendererem KeyShot (osobny za***isty program), Invek ma wbudowane studio (chyba spadek po 3D StudioMax) i mimo szczerych chęci nie daje takich rezultatów.
Nie miałem okazji bawić się CREO ani IronCAD, jest jeszcze COREL CAD (czyli DraftSight w 3D).
Obrazek
Modelowanie 3D, szkolenia Autodesk Inventor


G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 302
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#18

Post napisał: G3d » 12 maja 2015, 07:58

mic_c pisze:Witam.
Ostatnio u nas na Politechnice pokazano program ironcad. W ramach walki z nudą pobrałem czasówkę i pierwsze wrażenie, to jest bardzo podobny do Inventora. Nie musiałem więc uczyć się obsługi od zera. Ogólnie wydaje się łatwiejszy, funkcje trochę inaczej się nazywają (raczej kosmetyka), ale to nie przeszkadza. Testuję sobie właśnie korzystając z filmików instruktażowych, których jest sporo na youtube. Macie jakieś opinie o tym sofcie ??
Nice try ;)

Ja ostatnio używam Autocad Fusion 360.

CAD + CAM
Pierwszy rok dla startupów za free [odpalenie tego roku polega +/- na kliknięciu "odpal"].
Później 300$ rocznie za wszystko z camem 2d i 1200$ z camem 3d.
Innych płatności nie ma, można sobie płacić miesięcznie, wychodzi sumarycznie ciut drożej.
Mniej gadania - więcej robienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”