Jaki program do modelowania 3D.


Autor tematu
czornexxx
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2010, 18:53
Lokalizacja: Rzeszów

Jaki program do modelowania 3D.

#1

Post napisał: czornexxx » 16 lut 2011, 22:12

Witam.

Jaki polecacie program do nauki oraz modelowania 3D?
Posiadam AutoCad-a 2010 ale znajomy mi powiedział że bryły w nim są bardzo trudne? Czy to prawda?
Ważne jest aby był prosty, intuicyjny, a za razem dość zaawansowany.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam czornexxx.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, 22:13 przez czornexxx, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 400
Rejestracja: 13 cze 2009, 12:45
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

#2

Post napisał: andryjan » 16 lut 2011, 22:18

Dużo znajdziesz na forum np. o programie Solidworks tutaj https://www.cnc.info.pl/solidworks-vf43.htm

czy też o programie Inventor tutaj https://www.cnc.info.pl/autodesk-softwa ... c-vf42.htm
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)


Autor tematu
czornexxx
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2010, 18:53
Lokalizacja: Rzeszów

#3

Post napisał: czornexxx » 16 lut 2011, 22:22

Dziękuję za błyskawiczną odp.
A jaki program polecasz na początek dla nowicjusza ??


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 858
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#4

Post napisał: Bbuli » 16 lut 2011, 22:24

Na początek i na zawsze to Rhinoceros.Do wszystkiego!!!


creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 263
Rejestracja: 25 sty 2009, 21:11
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: creative1agh » 16 lut 2011, 22:53

Osobiście trochę się bawiłem w inventorze, dość przyjazny, choć typowo techniczny. Solidworks jak i Catia wydają się być jeszcze bardziej zaawansowane.
W AutoCad, z 3D to męczarnia ( prostopadłościan jeszcze ujdzie ;) ), nie rozwijali tego modułu, bo całe 3D skupili w Inventorze.

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 646
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

#6

Post napisał: marchru » 17 lut 2011, 20:50

Poznałem takie CADy jak Catia, NX oraz Solidworks ( kolejność ma znaczenie). "Coś tam" robiłem w Solidedge.
Na swoim przykładzie powiem ci, że Solidworksa opanowałem w trzy tygodnie.
Jego plusy to polska wersja językowa oraz samouczki do prawie wszystkich modułów, masa stron, tutoriali
i ogólnie forów internetowych.
Spróbuj i sam ocenisz.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#7

Post napisał: blue_17 » 24 lut 2011, 20:36

Witam

Ja jako tak nie zajmowałem się programami CAD ale przede wszystkim EDA, ale miałem chęć zbudować frezarkę i się zaczęło jakoś tak solidworks przypadł mi do gustu samouczki są na prawde dobre i jest polska wersja językowa ale czasami jest to wada jeśli czyta się obcojęzyczne poradniki ale cóż trzeba poszerzać słownik :D przynajmniej jak kilka razy musiałem.

Jeśli już się załapie jaka jest filozofia obsługi tego programu to jest już łatwo - polecam

Co do inventora to miałem parę godzin go ale najbardziej wkuzały mnie kombinacje z płaszczyznami w solidworksie jest to bardziej swobodne a w inventorze widać bardzo sporo nawiązań do autocada.

Może chodzi faktycznie płynniej i ma mniejsze wymagania niż solidworks ale jeśli się go samego nie kupuję to zawsze na pierwszym miejscu stawiam solidworksa bo chyba niema takiej rzeczy której nie dało by się w nim zaprojektować kwestia umiejętności obsługi programu lub doboru pakietów i sprzętu oczywiście.

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3505
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#8

Post napisał: pitsa » 24 lut 2011, 21:12

Jeśli masz program w firmie, to ok, ale gdy trzeba sobie samemu coś kupić i na tym zacząć zarabiać nie jest tak łatwo gdy wokół wielu ma programy "za darmo". Solidworks jest bardzo przyjemny w obsłudze tylko ta cena dla amatora jest kosmiczna - najprostszy pakiet jest za 5000euro + co roku ponad 1000. Normalną cenę mają jedynie studenci w USA i Kanadzie - za 150$ program na rok.

Dożo ciekawsza oferta to Rhino 3D za nieco ponad 4000zł ale w wersji EDU za 984zł. Student może kupić i na tej licencji używać programu komercyjnie. Również po skończeniu studiów.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#9

Post napisał: blue_17 » 25 lut 2011, 00:12

Nie znam Rhino 3D ale pewnie w nim pewnie powierzchniowo też się da w łatwy sposób pracować, a co do 1000zł kto powiedział że student musi to wydać z własnej kieszeni :D
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 757
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#10

Post napisał: Pneumokok » 14 kwie 2011, 23:48

Ja używam Solida 2009. Ceny wersji full [ z tego co piszecie] odstraszają jednak moja uczelnia Politechnika Warszawska jest zarejestrowana u twórców Solida jako uczelnia techniczna i studenci mogą pobrać najnowszą wersję SolidWorks Student Design Kit za darmo. wersja działa rok i jest po polsku. dużą wadą jest to że jest to wersja okrojona [nie ma np. Toolboxa i kreatora otworów] i dlatego osobiście jej nie używam, jednak dla kogoś kto chce sie nauczyć solida jest w sam raz :)
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”