PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Tu już mniejsza o uszkodzenie komputera ale wrażliwość na zakłócenia – taki kilkumetrowy kabel podłączony do pina uC (i często do masy) to niezła antena – i generuje niekiedy zakłócenia nie do pozbycia. (jak np. kilka falowników dookoła – przerabiałem taką sytuacjęnie uszkodzisz komputera tylko kontroler ale na to nie pomoże nawet optoizolacja w Twoim (Naszym) wykonaniu.

Jarek – jak nie masz mnie dość to proszę o rozwinęcieNo ja mam izolowane USB. Ale teraz robię przystawkę światłowodową do linku z komputerem - głównie dla plazmy.

Aa... jeszcze zapomnieliśmy o RS485 i skrętce nadal wykorzystywany z powodzeniem w warunkach przemysłowych.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 50
Mam na sterowniku wyprowadzony szyki port szeregowy - dołożę zewnętrzny konwerter. Planuję użyć system Toslink - bo jest to system używano w audio i są tanie transcivery oraz gotowe kable ( więcej niż 5m nie potrzebuję)cosimo pisze: Jarek – jak nie masz mnie dość to proszę o rozwinęcie![]()
http://pl.wikipedia.org/wiki/TOSLINK
-
- Posty w temacie: 50
Tak, bo to najprościej. Spróbuję go podkręcić na 1..3Mbd - zobaczę czy da radę się zgrać z procesorem.cosimo pisze:Bardzo ciekawe... (jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi!) wydaje się, że to bardzo dobre rozwiązanie na trudne sytuacje.
Od strony PC-ta jak planujesz rozwiązać nadawanie - interface z USB (FTDI ?)
-
Witam
Kolejny raz zmieniłem wersję programu sterującego. Tym razem główna zmiana zaszła w imporcie HPGL – dodałem możliwość tworzenia łączników – czyli fragmentów „niedociętych” aby wycinany element trzymał się nadal z materiałem. Jak robi się takie łączniki – po prostu rysuje się je rezerwując jedno pióro tylko na ten cel. W pierwszym miejscu gdzie pióro łącznika przecina kontur zaczyna się łącznik - W następnym miejscu gdzie pióro łącznika przecina kontur kończy się łącznik – stąd prosty wniosek, że liczba przecięć musi być parzysta
. Łącznik nie może obejmować też miejsca gdzie kontur się zaczyna i kończy. A.. i jedna linia przecinająca wykorzystywana jest w jednym konturze tylko raz!
Myślę, że obrazki poniżej bardziej wytłumaczą o co chodzi. Opcje do manipulacji łącznikami są w prawym dolnym rogu okna HPGL (grupa „Łącznik”). Można tam wybrać, które pióro zawiera łączniki, i jaką głębokość mają mieć. Oczywiście działa to też w przypadku cięcia materiału w wielu przejściach – można to sprawdzić samemu. Przykład z obrazka poniżej znajduje się w archiwum razem z programem („rysunek_zo.plt”).
program do pobrania-> https://www.cnc.info.pl/download.htm?id ... special=12

====================================================
Dodano 13.02.2011
Witam
Zamieściłem dziś aktualną wersję programu w której pojawiło się coś co nazwałem pikoCAM. Co nam to daje: zarówno pliki HPGL jak i DXF wczytywane są tak samo (do PikoCama.
- DXF-ach dodałem rozróżnianie warstw.
- Możliwość zmiany kolejności obróbki – metodą drag&drop możemy przesuwać kontury i całe grupy w hierarchii na liście.
- Możliwość nadania specyficznych parametrów obróbki pojedynczym konturom.
- Możliwość zmiany kierunku wykonania pojedynczego konturu.
- Proste operacje przesuwania/obracania i kopiowania konturów i całych grup.
- Oraz obsługę łączników oczywiście.
Informacje praktyczne:
Jeżeli klikniemy prawym klawiszem myszy na jakiś wektor na ekranie zostanie podświetlony kontur, do którego on należy. Jeżeli zrobimy to samo z przyciśniętym „Ctrl” zostanie podświetlona cała grupa do której kontur należy. Aby przesunąć zaznaczony obiekt myszką należy przytrzymać „Shift” następnie przytrzymując LMB...
Każdej zmianę parametrów obróbki należy zakończyć naciskając „Zastosuj”.
Przycisk „Zastosuj na wszystkie” powiela parametry na wszystkie grupy – ale uwaga tylko te przy których postawiliśmy „ptaszka” z lewej strony!
Łączniki
Po pierwsze na grupie która zawiera łączniki musimy zaptaszyć „zawiera łączniki” następnie w zakładce „Łączniki” klikamy na generuj łączniki. Jeżeli nie zmieniamy położenia łączników wystarcz to zrobić tylko raz. Głębokość łączników ustawia się indywidualnie w każdej grupie. Uwaga - łączniki póki co nie działają na G2 G3
To tak w wielkim skrócie – ale to nie wszystko o czym trzeba by napisać – a może komuś jakieś pytania się nasuną?
Wczoraj poszło zamówienie na płytki tak więc mam nadziej, że w przyszłym miesiącu będzie już można kupić sterownik.
PikoCNC do pobrania -> https://www.cnc.info.pl/download.htm?id ... special=12
Na zdjęciu PikoCAM

Kolejny raz zmieniłem wersję programu sterującego. Tym razem główna zmiana zaszła w imporcie HPGL – dodałem możliwość tworzenia łączników – czyli fragmentów „niedociętych” aby wycinany element trzymał się nadal z materiałem. Jak robi się takie łączniki – po prostu rysuje się je rezerwując jedno pióro tylko na ten cel. W pierwszym miejscu gdzie pióro łącznika przecina kontur zaczyna się łącznik - W następnym miejscu gdzie pióro łącznika przecina kontur kończy się łącznik – stąd prosty wniosek, że liczba przecięć musi być parzysta

Myślę, że obrazki poniżej bardziej wytłumaczą o co chodzi. Opcje do manipulacji łącznikami są w prawym dolnym rogu okna HPGL (grupa „Łącznik”). Można tam wybrać, które pióro zawiera łączniki, i jaką głębokość mają mieć. Oczywiście działa to też w przypadku cięcia materiału w wielu przejściach – można to sprawdzić samemu. Przykład z obrazka poniżej znajduje się w archiwum razem z programem („rysunek_zo.plt”).
program do pobrania-> https://www.cnc.info.pl/download.htm?id ... special=12

Dodano 13.02.2011
Witam
Zamieściłem dziś aktualną wersję programu w której pojawiło się coś co nazwałem pikoCAM. Co nam to daje: zarówno pliki HPGL jak i DXF wczytywane są tak samo (do PikoCama.
- DXF-ach dodałem rozróżnianie warstw.
- Możliwość zmiany kolejności obróbki – metodą drag&drop możemy przesuwać kontury i całe grupy w hierarchii na liście.
- Możliwość nadania specyficznych parametrów obróbki pojedynczym konturom.
- Możliwość zmiany kierunku wykonania pojedynczego konturu.
- Proste operacje przesuwania/obracania i kopiowania konturów i całych grup.
- Oraz obsługę łączników oczywiście.
Informacje praktyczne:
Jeżeli klikniemy prawym klawiszem myszy na jakiś wektor na ekranie zostanie podświetlony kontur, do którego on należy. Jeżeli zrobimy to samo z przyciśniętym „Ctrl” zostanie podświetlona cała grupa do której kontur należy. Aby przesunąć zaznaczony obiekt myszką należy przytrzymać „Shift” następnie przytrzymując LMB...

Każdej zmianę parametrów obróbki należy zakończyć naciskając „Zastosuj”.
Przycisk „Zastosuj na wszystkie” powiela parametry na wszystkie grupy – ale uwaga tylko te przy których postawiliśmy „ptaszka” z lewej strony!
Łączniki
Po pierwsze na grupie która zawiera łączniki musimy zaptaszyć „zawiera łączniki” następnie w zakładce „Łączniki” klikamy na generuj łączniki. Jeżeli nie zmieniamy położenia łączników wystarcz to zrobić tylko raz. Głębokość łączników ustawia się indywidualnie w każdej grupie. Uwaga - łączniki póki co nie działają na G2 G3
To tak w wielkim skrócie – ale to nie wszystko o czym trzeba by napisać – a może komuś jakieś pytania się nasuną?
Wczoraj poszło zamówienie na płytki tak więc mam nadziej, że w przyszłym miesiącu będzie już można kupić sterownik.
PikoCNC do pobrania -> https://www.cnc.info.pl/download.htm?id ... special=12
Na zdjęciu PikoCAM

-
Tak planuje - w zasadzie głównie po to powstał PikoCAM .Wydaje się, że z matematyczno-informatycznego punktu widzenia mam ten problem „rozkminiony”. Będzie korekcja oraz wybieranie wnętrza dowolnego konturu. Jest tylko taka kwestia, że (prawdopodobnie) te możliwości będą tylko w wersji licencjonowanej (płatnej) programu - tak więc - parę złotych za to trzeba będzie dopłacić. Co do ceny podstawowej – prawdopodobnie będzie to 450zł.Program niesamowicie szybko i ciekawie się rozwija.... Moje gratolacje!
Czy planujesz wprowadzić korekcję średnicy narzędzia?
cosimo napisał/a:
w przyszłym miesiącu będzie już można kupić sterownik.
W jakiej cenie ?
I dziękuje za gratulacje – pokaże je mojej żonie co by nie czepiała się, że ciągle „rozwijam”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam i gratuluję bardzo fajnie rozwijającego się programu i sterownika. Jak już wiesz razem z p. Jarkiem ciągniemy STEP2CNCPlayera i Tapper - jako oprogramowanie sterujące. Czekam na to, co Tobie uda się zrobić.
Co do programowej kompensacji narzędzia - jest to bardzo skomplikowany problem dla wieloboków o duże ilości zagłębionych i pozakręcanych linii. Często występują nakładania segmentów na siebie. Ja się poddałem - robię wstępny offset ścieżek w moim cncCAD. Powodzenia...
Co do programowej kompensacji narzędzia - jest to bardzo skomplikowany problem dla wieloboków o duże ilości zagłębionych i pozakręcanych linii. Często występują nakładania segmentów na siebie. Ja się poddałem - robię wstępny offset ścieżek w moim cncCAD. Powodzenia...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
również gratuluję jednego z najszybciej rozwijających się projektów.... Jest naprawdę coraz bardziej zaawansowany... i gratuluję, że :
POWODZENIA !!!
... Jak będzie korekcja narzędzia to będzie i reszta bo to działa na identycznej zasadzie (wybieranie wewnątrz, na zewnątrz)... Ja na razie również jak Rakuś:cosimo pisze:z matematyczno-informatycznego punktu widzenia mam ten problem „rozkminiony”. Będzie korekcja oraz wybieranie wnętrza dowolnego konturu.
ale wrócę niedługo do tematu bo dość daleko zaszedłem - niestety ugrzązłem.Piotr Rakowski pisze:się poddałem
POWODZENIA !!!