również gratuluję jednego z najszybciej rozwijających się projektów.... Jest naprawdę coraz bardziej zaawansowany...
Witam i gratuluję bardzo fajnie rozwijającego się programu i sterownika. Jak już wiesz razem z p. Jarkiem ciągniemy STEP2CNCPlayera i Tapper - jako oprogramowanie sterujące. Czekam na to, co Tobie uda się zrobić.
Dzięki za wszystkie dobre słowa - też z uwagą śledzę Waszą twórczość. Co do korekcji - mam nadzieją, że jakoś przebrnę przez ten temat.
Ps. 3 Planujesz może obsługę ekranu dotykowego i/lub klawiszy funkcyjnych
na maszynie? To drugie do sterowania typowymi operacjami jak START,
STOP, PARKUJ etc (najlepiej definiowalnymi).
O ekranie dotykowym nie myślę na razie. Natomiast sterownik posiada trzy wejścia do celów sterowania i będą one konfigurowalne. (Jeśli spojrzysz na zdjęcie w pierwszym poście to są to wejścia I1-I3
Nie przewiduję żadnych ograniczeń w co do pola pracy sterownika.
A.. dzisiaj znowu zaktualizowałem program – teraz można zapisywać wszystko z CAM-a do pliku i odczytywać oczywiście też. (aby otworzyć plik cam-a trzeba w wybieraczce otwierania wybrać filtr "PikoCAM". Ikona zapisu pliku jest w oknie PikoCAM-a. W archiwum jest kilka przykładowych zapisów)
Dodano 22.03.2011
Witam
Zamieściłem dzisiaj nową wersję PikoCNC - która generuje offsety (jest też wybieranie ale bez obsługi wysp na razie). Aby stworzyć offset musimy kliknąć na ekranie o który kontur nam chodzi (oczywiście PikoCam musi być otwarty) następnie w zakładce „kontur” wpisujemy żądaną średnice narzędzia i klikamy „offset” lub „wybieranie” zależnie co chcemy i oczywiście też co jest możliwe dla danego konturu. Aby cokolwiek wygenerować kontur musi być zamknięty i nie może zawierać pętli (nie może przecinać się sam ze sobą). Po wygenerowaniu offsetu orginalny kontur należy wyłączyć z obróbki (zrobić na szaro

Dla konturów zewnętrznych offset generowany jest po ich zewnętrznej stronie dla wewnętrznych odwrotnie oczywiście. Tylko dla wewnętrznych możliwe jest generowanie wybierania środka. Kierunek konturu można zmienić przyciskiem „kontur wewnętrzny/zewnętrzny”.
Tak... to tyle... czekam na pytania
> Pobierz PikoCNC<