-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: dudis69 » 12 lut 2011, 23:35

Wszystko to prawda Panowie :mrgreen:
W granicach unii można przewozić spirytus techniczny nie przeznaczony do spożycia.
No chyba że będzie miał nalepkę radioaktywne.
W wierceniu i gwintowaniu w stali sprawdza się świetnie olej , nawet rzepakowy.
Ja to w domu łącze w blenderze olej z wodą (i przyprawami) jak robię sos winegret, i wychodzi świetna emulsja, He, he, i chyba właśnie oto chodzi by chłodziwo było bardziej lepkie, tym samym trudniej spływało z obrabianego detalu, żeby móc lepiej odbierać ciepło.
Jak zrobisz emulsję, to wiadomo że po pewnym czasie zacznie się rozwarstwiać, bo molekuły oleju nigdy się nie łączą z wodą, W obiegu zamkniętym w maszynie ponownie
zostaje przemielona przez pompę i tak w kółko.
smouki , był poruszany już wątek obiegu smarowania na forum. Ponoć świetnie sobie radzi z "podniesieniem" zwykła pompka fontannowa marketowa :wink:

Pozdrawiam Sławek

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 13 lut 2011, 01:40

Do robienia breloczków to chyba chłodziwo nie musi sie litrami lać :-).

Musisz jakąś pielęgniarke zapytać, czy ci kroplówki nie moze załatwić:-)
Mysle ze mozna jakiś weżyk przykleic do nakętki od Coca Coli, odciać denko, zacisnać czymś weżyk, nalać płynu, żeby kapało.
Mój znajomy kiedys w ten sposób przejechal pół Polski samochodem, jak mu sie pompka paliwa zepsuła.

Mój spec mówil żeby zamknąć oba końce stolika teowego i z jednej strony w tym dorobionym końcu kanał wyfrezowac, żeby rowki miały wspólne ujście i wywiercić tam otwór na wężyk. Tak to ponoć wygląda na stołach teowych.

Mi wyszlo ze w Norwegii to sie nazywa denaturert sprit i firma Arcus Produkter AS to robi. Na moim pisze ze to Ethanol. Alkohol etylowy.
Faktycznie jest napisane w waszym "spritloven" ze takie rzeczy mogą kupowac np szpitale i do eksperymentów naukowych.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 02:35 przez kak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: dudis69 » 13 lut 2011, 02:20

Całkiem fajny pomysł z tą kroplówką i teowym :wink:
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

morfo
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 13

Post napisał: morfo » 13 lut 2011, 09:47

filtra z pompką wody do akwarium za 10PLN powinien załatwić sprawę:). Idealnie tłoczy wodę pod frezik + obieg zamknięty i powstaje wystarczające jak na potrzeby grawerki chłodzenie.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 09:57 przez morfo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 13 lut 2011, 09:53

dzięki chłopaki z tej lawiny pomysłów już powoli rodzi się (w bólach) system chłodzenia
założenia:
co lepsze? pompka od spryskiwaczy czy pompka do akwarium? ciśnienie wydajność?
chłodziwo, będę testował:
-olej z wodą
-borygo
-popytam co tu mają do chłodzenia w jakimś sklepie narzędziowym
wanienka musi być, czyli tu muszę troszkę pogłówkować.
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

morfo
Posty w temacie: 13

Post napisał: morfo » 13 lut 2011, 10:00

zerknij na coś takiegoo Obrazek

allegro allegro

albo
Obrazek

allegro

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Bbuli » 13 lut 2011, 10:31

Często obrabiam srebro-graweruję,frezuję i wiercę.Na stole teowym położyłem płaską kuwetę,przez nią przewierciłem otwory i przymocowałem imadełko-wiercone otwory zaciapałem silikonem.Jest tanio i szczelnie,bez problemu usuwam to ze stołu do wykonania innych operacji. Co do systemu zraszania-zrobiłem w kuwecie -z boku otwór spustowy i wężykiem do wiaderka.A we wiaderku wylądowała pompa akwariowa i wężykiem do góry w okolice wrzeciona.Tam przejście na miedzianą rurkę by kierować płyn w okolice obrabiane.Wąż segmentowy okazał się za wielki.Rurka wystarczała.Ładnie pięknie-ALE-po minucie wszystko wokoło jest mokre-bez względu czy dam ciurek na frezik czy na materiał frezik grawerski doskonale wywala jakikolwiek płyn na 30 cm wokoło.Tak się nie da pracować jeśli nie zabudujemy dokładnie maszyny.Wiaderko z pompką poszło w odstawkę.W zasięgu wzroku stał spryskiwacz z płynem do mycia szyb.Zrobiłem psik psik-i ulga-działa!Spryskiwacz ma na wylocie metalową siateczkę,która powoduje spienienie płynu-pianka dosyć długo otula obrabiany element.Dla mnie bomba-chłodzi i przeciwdziała rozrzucaniu cennych opiłków-pozostają na miejscu.I okazało się,że nie musi być to dykta. Ale są to powiedzmy drobne operacje .Podobne płyny-ludwik-leję przy obróbce pleksy. Ale przy konkretnym frezowaniu alu podaję dyktę z plastikowej butelki ,której z korka wystaje 15cm cienka-1.5-2mm rurka.Niestety co chwila trzeba chlapu chlap na materiał podać. Mi to wystarcza,pompkę podłączyłem do wiertarki-tam się sprawdza,są niższe obroty i nie rozchlapuje wody.Bo chodzi tam woda lub woda z ludwikiem.I pompka podnosi płyn na 1.2metra. A co do dykty-miałem kiedys hvit spiryt i to jest właśnie to tylko kolor zmieniono

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 34

Post napisał: niko65 » 13 lut 2011, 12:34

Pompka od spryskiwaczy odpada od razu nie przy stosowana do dłuższego działania poza tym wyje jak cholera, najlepszy pomysł podał Bbuli proste i skuteczne o ile możesz stać przy tym i co chwile psikać, drugi pomysł to ta pompka do akwarium którą też prze testuje koszt ok 30zł mały pobór prądu i cicha praca

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 lut 2011, 13:17

No i można połączyć ten spryskiwacz z pompką akwariową, aby robiło chmurkę, albo piankę i nie 3ba będzie ręcznie spryskiwać:)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 13 lut 2011, 13:26

wolałbym obieg samopracujący, bo jak mam program na 2h30' to mi się nie uśmiecha stać nad tym i psikać. Jak w polsce pompka 30 zeta to tu pewnie ze 150 zeta, zobacze w sklepie jak będę, za końcówkę chcę użyć igły od strzykawki, ale sprawa do testów
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”