-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
sprawdzałem, pompa działa, nie mam problemu z bezpiecznikami. W Norwegii spirytus jest traktowany na równi z narkotykami, zresztą każdy alkohol powyżej 60%. Myślałem właśnie nad substytutem spirytusu. Nie pamiętam nicka, ale przeczytałem u któregoś kolegi co zbudował frezarkę do pierścionków system do czyszczenia wosku który w pewnych odstępach czasowych wstrzykiwał by mgiełkę chłodziwa, może takie coś.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
upanie, dobre pytanie, też jestem ciekaw. Znalazłem ciekawy materiał do frezowania, nazywa się to "fasade plate" czyli po prostu płyta fasadowa, jest to bardzo twarde, ąta część milimetra po obu stonach to kolor, tak twarde jak polski ebonit (te płyty pod osprzęt elektryczny, nie jestem pewny nazwy)

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Co do tego chłodziwa, to faktycznie denaturat starczy. Chyba w marketach budowlanych są u was dostępne alkohole techniczne. Jeśli nie, to są jeszcze 2 rozwiązania. Po pierwsze woda też się nada i warto ją przetestować, po drugie są dostępne wodorozpuszczalne płuczki ceramiczne. Mikrogranulki ceramiczne bardzo dobrze odbierają ciepło, ale nie wiem czy takie coś dostaniesz na mniejszą skalę. Sam szukałem...
Po trzecie - pewnie nie z Allegro, ale może warto poszukać takich środków:
http://allegro.pl/olej-chlodziwo-do-fre ... 59895.html
Możesz też śmiało próbować z olejem maszynowym (różnego rodzaju całkowicie płynne oliwy do maszyn precyzyjnych). Tylko jak pisałem wcześniej, po tym trzeba myć detale detergentem. Inna sprawa, że z łatwo dostępnych rzeczy to jest chyba najlepsza opcja.
No i na koniec gratuluję pierwszych bardzo ładnych efektów. Faktycznie do pełnego sukcesu brakuje już tylko kilka kroków.
Po trzecie - pewnie nie z Allegro, ale może warto poszukać takich środków:
http://allegro.pl/olej-chlodziwo-do-fre ... 59895.html
Możesz też śmiało próbować z olejem maszynowym (różnego rodzaju całkowicie płynne oliwy do maszyn precyzyjnych). Tylko jak pisałem wcześniej, po tym trzeba myć detale detergentem. Inna sprawa, że z łatwo dostępnych rzeczy to jest chyba najlepsza opcja.
No i na koniec gratuluję pierwszych bardzo ładnych efektów. Faktycznie do pełnego sukcesu brakuje już tylko kilka kroków.