jakim programem można robić wizerunki w kamieniu

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 13 sty 2011, 08:11

No to mam już wstępną wersję gotową. Jest zaszyta w moim STEP2CNC wersja 2.3. Jest to wersja najnowsza, którą właśnie przygotowałem. W module konwersji map bitowych jest opcja "Grawerowanie liniami". Oto, co trzeba stawić:

Obrazek

Plikiem wejściowym jest ogólnie w sieci dostępne zdjęcie Marylin Monroe, przerobione nieco tak, by miało białe tło. Grawerowane jest wszystko, co nie ma bieli. A tak wygląda wynik:

Obrazek

Grawerowanie na razie jest jednokierunkowe, liniami poziomymi. Będę pracował nad tym, żeby zrobić grawerowanie dwukierunkowe, skośne i krzyżowe.

Tu macie link do programu w wersji 2.3: http://www.lynxsft.home.pl/programy/STEP2CNC4_setup.exe

A tu link do tego zdjęcia MM:

A tu jest link do opisu innych nowych opcji STEP2CNC wersji 2.3: https://www.cnc.info.pl/topics81/step2c ... htm#180982

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 28 sty 2011, 20:08

pkar pisze:w pracy dziś niewiele się działo więc natchniony tym wątkiem zainstalowałem visual studio, oto co z tego wyszło:

to coś powyżej to efekt jakiegoś własnego algorytmu

kolejne coś to już implementacja zasugerowanego Floyda-Steinberga

W załączniku programik który nawet generuje jakieś g-cody- może się komuś przyda
Udało się w końcu znaleźć czas i trochę dziurkowania według programu który był załączony przez kolegę PKAR.

Dawca z gogle
Obrazek

Początek pracy
Obrazek

Niestety chciałem poprawić głębokość wejścia i frez z allegro nie wytrzymał i już po próbie.
Ale ogólnie wygląda to jak karta z dziurkarki .

Próbowałem uruchomić program STEP2CNC wersja 2.3 ale niestety bez skutku.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 28 sty 2011, 23:38

A dlaczego bez skutku? Jaką masz płytę rozdzielającą sygnały? (no, chyba że problem leży gdzieś indziej)
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

andula
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: andula » 29 sty 2011, 00:29

myślę że powinniśmy się uczyć od pana z tej strony jak wykonywać grawer na kamieniu

http://www.cempulik.eu/

i sprzęt

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 29 sty 2011, 01:28

Do kol. andula - tak, szczególnie film z pracy plotera wiele nam mówi! :wink: Reszta (zdjęcia) to raczej praca jakiegoś programu (dla mnie najbardziej podobnego do lasera, ale mogę się mylić). Przejrzyj kolego Youtube w poszukiwaniu ręcznego grawerowania - nigdy zdjęcia nie wychodzą tak "idealnie". Generalnie kierunek słuszny - w sensie matematycznej obróbki zdjęcia i generowania g-kodów.

Do kol. gmaro - mój konwerter bitmap także ma filtr Jarvisa (dithering, jak na twoim zdjęciu) i przerabianie na dziurkowanie oraz grawerowanie w kamieniu. Sprawdź sobie obie opcje.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 29 sty 2011, 06:44

Piotr Rakowski pisze:mój konwerter bitmap także ma filtr Jarvisa (dithering, jak na twoim zdjęciu) i przerabianie na dziurkowanie oraz grawerowanie w kamieniu
Wiem , że to robi lecz póki co problem leży w sofcie bo program przy uruchamianiu sypie komunikatami , ale myślę że sobie z tym poradzę.Próby będą przy kolejnej maszynie , która schodzi w przyszłym tygodniu z montażu.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 29 sty 2011, 08:50

Może "sypać", bo za pierwszym uruchomieniem stara się podłączyć do systemu niskopoziomową bibliotekę portu LPT. Ale za następnym razem powinno być już OK. Sprawdź.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 29 sty 2011, 15:18

Możesz mi podrzucić i wygenerować kod z pewnego obrazka .. wyślę go na maila o ile pomożesz ?..
Narzędzie jakie użyłem to :
http://allegro.pl/koncowka-diamentowa-d ... 64804.html

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 29 sty 2011, 15:33

czytającten temat przypomina mi sie pewny temat czy post naforum
mianowicie ktośkiedyś prezentował program lub płyte chyba gipsową lub z betonu gdzie był wiercone otwory i padało światło na tak postawioną płyte tworzyło obraz gdzies przeszukując znalazłem facet przerobił to i wylewał rużne warstwy kolorowego gipsu i wiercąc na odpowiednią głebokosc uzystkiwał kolory a nie tylko 2 kolorową bitmape
szukałem tego postu ale to chyba sam link był z 2-3 lata wstecz pamietam bo zainteresowałem się tematem niestety niemoge tego znalesc
niewiem czy warto szukac tego programu ale po co tworzyc cos co było zrobione
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 30 sty 2011, 08:53

Do kol. k-m-r1. Jak widzę w podpisie jest kol. fanem macha3, więc pewnie mojego STEPa nawet nie widziałeś. A szkoda, bo wtedy pewnie byś zauważył, że opcja tworzenia grawerunku metodą dziurkowania jest w nim wbudowana już co najmniej od roku, z resztą na życzenie jednego z kolegów z forum.
Link do tego tematu: https://www.cnc.info.pl/topics81/step2c ... t17496.htm

Nie ma problemu - oczywiście. Mojego maila podałem Ci na PW.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”