-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 83
Bardzo fajna stronka o malych frezarkach.
Tak, nic nie zastapi przyjemnosci tworzenia i rozmawiania z ludzmi którzy tez to robia.
Ja musze znalezc jakas stara maszyne do szycia, jakiegos Singera i zobaczyc co tam w niej jest. To moze byc ciekawe, bo to jest stworzone do "ciezkiej pracy".
Pewnie silnik na pasku, a moze i z obudowy mozna cos zrobic, jak sztywna.
Jakby pedal byl to i obroty silnika mozna regulowac.
Wie moze ktos jaki rozmiar ma tuleja zaciskowa Kressa, ER...? Bo wszedzie pisza ze do Kressa a nie ER.
Smouki, jak ty takie uchwyty robisz, to nie oplaca ci sie cokolwiek kupowac:-)
Ale to jest dobra metoda - robic po jednej rzeczy ale dokladnie.
Tak jak w tym linku tokarki co znalazlem. Jak tylko mogla sie jako tako krecic zaczeli czesci do niej toczyc.
www.backyardmetalcasting.com/lathe1.html
Tak, nic nie zastapi przyjemnosci tworzenia i rozmawiania z ludzmi którzy tez to robia.
Ja musze znalezc jakas stara maszyne do szycia, jakiegos Singera i zobaczyc co tam w niej jest. To moze byc ciekawe, bo to jest stworzone do "ciezkiej pracy".
Pewnie silnik na pasku, a moze i z obudowy mozna cos zrobic, jak sztywna.
Jakby pedal byl to i obroty silnika mozna regulowac.
Wie moze ktos jaki rozmiar ma tuleja zaciskowa Kressa, ER...? Bo wszedzie pisza ze do Kressa a nie ER.
Smouki, jak ty takie uchwyty robisz, to nie oplaca ci sie cokolwiek kupowac:-)
Ale to jest dobra metoda - robic po jednej rzeczy ale dokladnie.
Tak jak w tym linku tokarki co znalazlem. Jak tylko mogla sie jako tako krecic zaczeli czesci do niej toczyc.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Stara dobra zasada - zrobić prostą maszynkę i z jej pomocą ....( usprawnić ) zrobić lepszą maszynkę. Autor wątku, jest tego bliski.kak pisze: Tak jak w tym linku tokarki co znalazlem. Jak tylko mogla sie jako tako krecic zaczeli czesci do niej toczyc.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
Dzięki chłopaki mnóstwo przydatnej mi wiedzy serwujecie mi każdego dnia, może i mam dużo pomysłów w głowie, ale moim problemem jest że nie za bardzo orientuję się co mogę wykorzystać, a tu proszę tyle różnych rozwiązań. Uchwyt to kawałek blachy aluminiowej 15mm. z lokalnego złomowiska piła taśmowa z taśmą do aluminium, pilnik, imadło, wkrętarka, aha. Dla lepszego efektu wizualnego użyłem szlifierki taśmowej, ale samym papierem też można oszlifować boki. To tyle
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
Qrfa! opisałem się jak głupi o tych silnikach i nie wiem czemu nacisnąłem ctrl+r, czyli refresz strony. NIe chce mi się tego pisać drugi raz więc tylko zademonstruje dzisiejszy urobek
niestety nie skończona dzisiaj ostatnia śruba bo mi się bateria w tokarce skończyła
a to moja wersja wrzeciona, tymczasowa. Zdecydowałem się kupić fortunke na ebaju i uchwyt 65mm. To niestety musi poczekać az ktoś będzie z Polski jechać.

niestety nie skończona dzisiaj ostatnia śruba bo mi się bateria w tokarce skończyła
a to moja wersja wrzeciona, tymczasowa. Zdecydowałem się kupić fortunke na ebaju i uchwyt 65mm. To niestety musi poczekać az ktoś będzie z Polski jechać.