-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 28 sty 2011, 22:48

to przy łożysku to jest obejma do wężyków. Pole pracy maszyny to Y125 x X160 x Z160

jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: upanie » 28 sty 2011, 23:23

Mnie też rozbawiła informacja o skończonej baterii w tokarce :)
Jutro ja zabieram się za toczenie a raczej szlifowanie swoich śrub :) ja mam troszku mocniejszą wiertarkę na prund to mi się nie skończy bateria w tokarce :D
Poza tym mam plana coby jednak nie stosować pilnika a szlifierkę kątową z tarczą 6mm.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
czilałt...

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 28 sty 2011, 23:50

można spróbować, ale wykończenie jednak radziłbym pilnikiem, niedużo trzeba żeby zrobić za małą średnicę, a wtedy odwrotu już nie ma, ja kończę papierem ściernym, trwa to trochę, ale jednak jest mniejsze prawdopodobieństwo na parę przekleństw. Powodzenia
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: dudis69 » 29 sty 2011, 00:45

Przepraszam smouki, że się wtrące :mrgreen:

Opracowałeś i przedstawiłeś świetną metodę na podtaczanie tych śrub :cool:

He, he, skoro już pozwoliłeś???..., to przedstawie proste rozwiązanie dla Kolegów nieposiadających imadła, wiertarki, a nawet pilnika :shock:

Co jest potrzebne i jak to robimy, że by było w miarę prof... Śruba, którą chcemy zastosować do konstrukcji. kilka mosiężnych tulejek radełowych rozprężnych, ich liczba w zależności jakie łożyskowanie , i przeniesienie napędu zaprojektowaliśmy, min 2 sztuki na oś.
Na tuleję od strony nacięć wsuwamy łożysko 2*skośne, następnie nakręcamy całość na naszą śrubę, ta z kolei powoduje rozwarcie tulei i zakleszczenie się na wew. bieżni łożyska. :grin:
Tulejki przed odkręcaniem jeżeli ich nie wklejamy, od strony wewnętrznej zabezpieczamy kontrą ... :shock:
Możemy dodatkowo zabezpieczyć łożysko przed przesuwaniem o ile takie w ogóle wystąpi wkręcając na końcu tulejki odpowiednią śrubkę... Wiem, wiem... do tego potrzebny będzie śrubokręt :shock:
Na drugim końcu śruby nakręcamy tulejkę na przykład na jakiś szybki epoksy..., ale nakręcamy tak aby jej nie rozprężyć, nasuwamy zwykłe łożysko i w ten sposób otrzymujemy prosty, pewny punk podparcia :cool:
Jeżeli zastosujemy łożyska z kołnierzem możemy uzyskać wstępne naprężenie śruby!!!

Obrazek

Obrazek

Plusem tego rozwiązania jest przede wszystkim prostota, po taniości, i miemanie imadła, a nawet pilnika :lol:
Minusy takie: gwint metryczny, dla gwintu M8 osadzimy standardowo łożysko mim. 10x...x..., ale i zarazem tańsze, a po ściśnięciu naciętego końca tulejki da radę nasunąć 9x...x... :grin:

Możemy połączenia wykonać jako rozłączne lub nierozłączne :cool:

Reasumując:

1*Śruba M8 1mb ≈3,40
1*Łożysko 2*skośne 10x... ≈7,60
1*Łożysko zwykłe 10x... ≈1,00
2*Tuleja M8 max (1,00) ≈2,00
----------
razem: ≈14,- zł :shock:

Tą metodą otrzymamy tani i łatwy w realizacji komplecik zawiechy do naszej śruby. :wink: :twisted: :mrgreen:
A cały komplecik do maszynki ≈ 42,00zł, to i tak taniej niż w miarę rozsądne imadełko!!!
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 29 sty 2011, 09:08

skuteczna, pomysłowa, tania i szybka metoda. kolegom napewno się przyda. jednak tylko do śrub metrycznych ( niestety). jednak wiele amatorskich maszyn powstaje na właśnie takich śrubach więc w imieniu wszystkich którzy z metody skorzystają, za trud jaki wlożyleś w opracowanie posta przyznaję ci punkt zwany także "pomógł".

[ Dodano: 2011-01-29, 09:08 ]
skuteczna, pomysłowa, tania i szybka metoda. kolegom napewno się przyda. jednak tylko do śrub metrycznych ( niestety). jednak wiele amatorskich maszyn powstaje na właśnie takich śrubach więc w imieniu wszystkich którzy z metody skorzystają, za trud jaki wlożyleś w opracowanie posta przyznaję ci punkt zwany także "pomógł".
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 29 sty 2011, 13:17

Witam

smouki, dzięki :mrgreen: , że mnie nie zrugałeś...

Tak, to jest minus tego (tak jak pisałem wcześniej) rozwiązania, tylko gwint metryczny i niestety (duże) :mrgreen: łożyska...
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 29 sty 2011, 14:03

dudis69 pisze:i niestety (duże) łożyska...
tym już nie chciałem odstraszać
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 29 sty 2011, 16:25

No i to się nadaje tylko do łożyskowania śruby a nie do połączenia z napędem :( tu i tak trzeba stoczyć/zeszlifować.
czilałt...

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 29 sty 2011, 17:35

dudis69 pisze:kilka mosiężnych tulejek radełowych rozprężnych, ich liczba w zależności jakie łożyskowanie , i przeniesienie napędu zaprojektowaliśmy
upane..., pewnie to nie tylko moja prośba..., ale jak już coś czytasz, to czytaj ze zrozumieniem. A jeżeli Masz z ty problem..., to i tak nie wyciągniesz prawidłowych wniosków!!! To może przeczytaj jeszcze raz swoje motto, to może coś Ci rozjaśni...
No chyba że to tylko tak wpisałeś..., bo coś wypadało wpisać... PRAWDA?...

Tak jak powiedział mi kiedyś smouki... Jak dostaniesz gotowe rozwiązanie to nigdy sie nie nauczysz... :mrgreen: , a co za tym idzie nigdy nie zaczniesz samodzielnie myśleć :evil:
Pozdrawiam Sławek

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 29 sty 2011, 20:26

No i po co zaraz tak ostro na mnie napadasz? Nie rozumiem tej agresji.
Powiedz mi zatem, bo jak widać głupi jestem, jak połączyć za pomocą tego rozwiązania śrubę z silnikiem krokowym. Załóżmy, że silnik ma ośkę 6,35mm.
W łożysko to wciśniesz bez trudu ale jak nie mając imadła, pilnika czy innego narzędzia a dysponując tylko śrubokrętem połączysz ten silnik ze śrubą?
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”