-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Myślę że gdyby zrobić sobie podpórkę pod pilnik z kawałka deski, z obu stron toczonego elementu, tak by móc dociskać go tylko od góry do śruby i co najwyżej do poziomu tego drewnianego wzorca, to wyjdzie równo. Ja na wiertarce przetaczałem stalowe wałeczki fi3, a konkretnie fi 3,1 na 2,95. Wkładałem je zwyczajnie jak wiertło, wiertarka w statyw, papier ścierny na deseczce do ręki.
To że to kombinowanie to wiadomo, ale jak się myśli co się robi, to się uda.
Gluegun świetnie spaja drewno na szybko. Warto sobie zrobić stanowisko pracy z płyt OSB czy czegoś podobnego. Myślę że niedługo sobie poskładam MDTBST - Małe Domowe Tanie Badziewne Stanowisko Tokarskie.
To że to kombinowanie to wiadomo, ale jak się myśli co się robi, to się uda.
Gluegun świetnie spaja drewno na szybko. Warto sobie zrobić stanowisko pracy z płyt OSB czy czegoś podobnego. Myślę że niedługo sobie poskładam MDTBST - Małe Domowe Tanie Badziewne Stanowisko Tokarskie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
zamówi samolot transportowi casa- 295 albo herkulesa c 130 popakuje wszystko w skrzynie i zrobi desant powietrzny nad wioską .... 
PS sorry za offtopic
maszynka nabiera kształtu i mocy przerobowych swoją drogą to chyba jest bardziej metalowa niż drewniana konstrukcja biorąc pod uwagę % materiałów drewnianych i metalowych użytych do budowy

pozdrawiam

PS sorry za offtopic
maszynka nabiera kształtu i mocy przerobowych swoją drogą to chyba jest bardziej metalowa niż drewniana konstrukcja biorąc pod uwagę % materiałów drewnianych i metalowych użytych do budowy

pozdrawiam
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
no właśnie zastanawiam się kiedy się do mnie moderator zgłosi o przeniesienie tematu, powinien być jeszcze dział "konstrukcje mieszane, ale jak by nie patrzył konstrukcja jest drewniana, a elementy mechaniki są aluminiowe. Dzisiaj jest ten dzień w życiu mężczyzny w których przy ostatnim wjeździe wiertło się łamie i zostaje w dziurze, ku^%@#$. Przerabiam mocowanie łożyska osi X, postanowiłem zrobić z grubszej blachy, bo się gibało, no ale jak wiertło zostało w dziurze to się poddałem. Jutro to skończę i biorę się za prowadnice i stolik teowy.
Fotki jutro
Fotki jutro
-
- Kontakt:
otwór nie jest przelotowy, ale nie pomyślałem o tym żeby nawiercić od drugiej strony, dzięki za pomysł, bo już miałem dzisiaj wycinać i dorabiać element na nowo
[ Dodano: 2011-01-18, 20:31 ]
możliwość regulacji wysokości osi Z:
kolejne etapy:
nie jest to skok prowadnic, ta regulacja nie ma nic wspólnego z prowadnicami skok osi Z jest 150mm. +/- 33mm. tak w razie w jak bym potrzebował na imadełko miejsce.
jest to blacha do mocowania stolika teowego i śruby pociągowej osi X.
i przymiarka stolika:

[ Dodano: 2011-01-18, 20:31 ]
możliwość regulacji wysokości osi Z:
kolejne etapy:

nie jest to skok prowadnic, ta regulacja nie ma nic wspólnego z prowadnicami skok osi Z jest 150mm. +/- 33mm. tak w razie w jak bym potrzebował na imadełko miejsce.
jest to blacha do mocowania stolika teowego i śruby pociągowej osi X.
i przymiarka stolika:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 83
To twoja pila tasmowa takie grube aluminium tnie?
Wlasnie zagladalem do mojego pudla modelarskiego. Jak w dalszym ciagu chcesz wrzeciono skladac, to moze w to zlote, co lezy przed silnikiem, zamiast smigla mozna jakies kolo do paska przykrecic. Jak sie czubek przykreca, to sie to zaciska wokolo oski silnika. To taki pomysl, ale nie wiem czy dobry.
Pozatym silniki komutatorowe juz dawno wyszly z mody w modelarstwie, i jakbys tam u siebie znalazl jakis sklep modelarski, to i silnik i piaste mozesz pewnie kupic, drogie to nie jest.
Ale zasilacz do takiego silnika jak na zdjeciu, 40 Amper jest potrzebny, a to juz troche kosztuje.

Wlasnie zagladalem do mojego pudla modelarskiego. Jak w dalszym ciagu chcesz wrzeciono skladac, to moze w to zlote, co lezy przed silnikiem, zamiast smigla mozna jakies kolo do paska przykrecic. Jak sie czubek przykreca, to sie to zaciska wokolo oski silnika. To taki pomysl, ale nie wiem czy dobry.
Pozatym silniki komutatorowe juz dawno wyszly z mody w modelarstwie, i jakbys tam u siebie znalazl jakis sklep modelarski, to i silnik i piaste mozesz pewnie kupic, drogie to nie jest.
Ale zasilacz do takiego silnika jak na zdjeciu, 40 Amper jest potrzebny, a to juz troche kosztuje.

-
- Kontakt:
śledziłem temat microwrzeciona u Zachariusa, był plan kupienia tego silnika, tylko ten zasilacz do tego mnie trochę odstrasza. To wrzeciono wymyśliłem bo taki silnik miałem, chwilowo wrucę do dremela, a potem zobaczę co się urodzi. Dzisiaj zamontowałem stolik teowy, pozostało mi tylko zamocowanie toczenie i zamocowanie śrub, napinaczy do pasków i chyba będzie odpalanie, no chyba że coś wyskoczy.
Mam problem z zamocowaniem śruby osi X. potem wrzucę fotki to może ktoś zarobi punkcika
[ Dodano: 2011-01-19, 21:50 ]
ot jaki mam problem, nie wiem jak zamocować tą nakrętkę, a śmieszne jeszcze jest że ona musi się schować pod płytę aluminiową bo w takiej pozycji ogranica mi pole robocze

Mam problem z zamocowaniem śruby osi X. potem wrzucę fotki to może ktoś zarobi punkcika
[ Dodano: 2011-01-19, 21:50 ]
ot jaki mam problem, nie wiem jak zamocować tą nakrętkę, a śmieszne jeszcze jest że ona musi się schować pod płytę aluminiową bo w takiej pozycji ogranica mi pole robocze