U sponsora forum w sklepie są jakieś obudowy pasujące pod nakrętki brązowe itp.blue_17 pisze:Czy śruby trapezowe można stosować w obudowach łożysk liniowych
Frezarko-tokarka o polu roboczym A4 do drewna i aluminium
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Nie wiem czy dobrze to rozumiem ale jeśli w klasycznym rozwiązaniu czyli wałki zamontowane na podstawie, jak wcześniej się dowiedziałem mogę maksymalnie wyjechać 100mm w moim przypadku czyli w sumie pole robocze mam w tj osi (długości)
Wynosi 200mm
Jeżeli zastosuję takie rozwiązanie czyli wałki przymocowane do stołu to wykorzystam maksymalnie powierzchnię roboczą stołu
Czy dobrze rozumuję
Wynosi 200mm
Jeżeli zastosuję takie rozwiązanie czyli wałki przymocowane do stołu to wykorzystam maksymalnie powierzchnię roboczą stołu

Czy dobrze rozumuję

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
pole robocze minus rozstaw łożysk, czyli jak ja zastosowałem walki 300mm a rozstaw łożysk to 100mm pole robocze wynosi 200mm, głównym atutem tego rozwiązania jest stół podparty 4 łożyskami a po między nimi znajduje się zawsze frez, tak jak powiedział smouki nie martwisz się o uginanie stołu w jego skrajnych położeniachJeżeli zastosuję takie rozwiązanie czyli wałki przymocowane do stołu to wykorzystam maksymalnie powierzchnię roboczą stołu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
No nie zupelnie. Pole robocze zalezy tez od tego ile nakretka moze sie przesuwac w obie strony. Moze kolo zebate bedzie przeszkadzac a obudowa nakretki tez ma jakies wymiary.
A bylo by "wedlug ksiazki" najlepiej, jakby sie dalo lozyska liniowe przykrecic nad tymi pionowymi deskami pomiedzy spodem i góra skrzynki, to beda podparte.
Dobrze by to pewnie jej zrobilo, bo chyba rozstaw prowadnic tez jest troche za szeroki.
Nie jakos tak sie mówi, ze prowadnice sie montuje 1/4 szerokosci stolu, od kantu - zeby stól sie jak najmniej wyginal na calej powierzchni.
A czemu nie narysowales wpustów tej górnej deski w boki, tylko tak na styk?
Przynajmniej przy lozyskach liniowych powinna ta górna deska wchodzic w boki.
A bylo by "wedlug ksiazki" najlepiej, jakby sie dalo lozyska liniowe przykrecic nad tymi pionowymi deskami pomiedzy spodem i góra skrzynki, to beda podparte.
Dobrze by to pewnie jej zrobilo, bo chyba rozstaw prowadnic tez jest troche za szeroki.
Nie jakos tak sie mówi, ze prowadnice sie montuje 1/4 szerokosci stolu, od kantu - zeby stól sie jak najmniej wyginal na calej powierzchni.
A czemu nie narysowales wpustów tej górnej deski w boki, tylko tak na styk?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 01:51 przez kak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Czyli jeszcze trzeba dodać w moim przypadku długość oprawy liniowej łożyska bo w takiej oprawie mam zamiar dać nakrętkękak pisze:No nie zupelnie. Pole robocze zalezy tez od tego ile nakretka moze sie przesuwac w obie strony. Moze kolo zebate bedzie przeszkadzac.
Mogę prosić o rozwinięcie tej myśli bo nie wiem za bardzo o co chodzikak pisze:A bylo by "wedlug ksiazki" najlepiej, jakby sie dalo lozyska liniowe przykrecic nad tymi pionowymi deskami pomiedzy spodem i góra skrzynki, to beda podparte.

To da się przerobi bez problemu bo na razie to modelkak pisze:Dobrze by to pewnie jej zrobilo, bo chyba rozstaw prowadnic tez jest troche za szeroki.
Nie jakos tak sie mówi, ze prowadnice sie montuje 1/4 szerokosci stolu, od kantu?

Prowadnice są odsunięte nieco od krawędzikak pisze:A czemu nie narysowales wpustów tej górnej deski w boki, tylko tak na styk?

Będe musiał coś pozmieniać z moich obliczeń wynika to iż rozstaw łożysk liniowych ędzie chyba zdecydowanie za mały bo
Długość łożyska i oprawy to 40mm
Wymiar jaki chcę otrzymać w tej osi to 300mm
Długość śruby na jaką mogę sobie pozwolić to 387mm
Wynika z tego że abym miał w tej osi 300mm łożyska musiały być oddalone od siebie o 47mm mierząc do zewnętrznych krawędzi obudów łożysk czyli oprawy nachodziły by na siebie czyżbym musiał wydłużyć moją konstrukcję

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."