Dzięki prokopcio! piwo Ci się należypomogę Ci troszeczkę, ponieważ jak dodajesz opisy to niestety nikt nie dostaje powiadomień![]()

W pierwszym poście zamieściłem nową wersję programu. Jak pisałem wcześniej dodany jest widok 3D, oraz import plików BMP. Aby przełączyć na widok 3D trzeba kliknąć na ptaszka „3D” w panelu „Widok”. Obraz można obracać przytrzymując lewy klawisz myszy i poruszając nią. Na kółku myszki jak zwykle jest zoom. Działa także podświetlanie aktualnego wektora na liście.
Co do importu plików BMP – najważniejsze, że posiada korekcję szerokości freza (bez czego taki import nie ma większego sensu). Oznacza to, że można najpierw pracę wykonać zgrubnie(w wielu przejściach) a następnie dokładnie, oraz to, że wyniki końcowy pracy będzie taki jak powinien.
W polu „Głebokości/Biały” można wpisywać wartości ujemne. Najlepiej wczytać sobie przykład Piko.bmp i we wspomnianym polu wpisać np. –0.1 (głębokość ujemna to wypukłość

Muszę jeszcze dodać, że obliczenia związane z generowaniem ścieżki z BMP trochę czasu zajmują – im mniejszym frez, większe pole pracy,więcej przejść tym czas się wydłuża. Dlatego trzeba niekiedy uzbroić się w parę sekund cierpliwości.
Generalnie w czasie pracy nad DXF doszedłem do wniosku, że wersji DXF jest tyle ile programów posiadających opcję „save dxf”Ktoś kiedyś twierdził że jest około 10 różnych wersji DXF'a - niestety trzeb będzie uważać z którego programu wersji pochodzi ten DXF

========================================================
Dodano 4.09.2010
Witam... projekt nadal się rozwija
Sterownik został przeniesiony na inny procesor –ARM-a dzięki czemu zaszły następujące zmiany:
- maksymalna częstotliwość STEP 120 kHz
- bufor FIFO 160 wektorów
- 6 wejść dla krańcówek LIMIT (po dwie na oś) – super sprawa

Dla odmiany podjąłem decyzję, iż wszystkie trzy osie będą miały wspólne parametry „skok śruby” oraz „impulsy na obrót”. Gdyż różnice w tych parametrach dla poszczególnych osi rodzą spore ilości obliczeń dla dynamicznej jazdy silników z prędkością powyżej prędkości bezpiecznej.
W programie sterującym większe zmiany nie zaszły.
Na zdjęciu aktualny wygląd sterownika z nowym procesorem