Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 50
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Odstep pomiedzy wózkami pod stolem tez chyba troche maly. Chyba lepiej by bylo je tak rozstawic, zeby stól nie wyjezdzal az tyle poza maszyne. Ta czesc stolu co wystaje poza wózki nie bardzo sie nadaje do obróbki, chyba ze do mocowania materialu.
Brama tez cieniutka i nakretki nie za szerokie. Obudowa nakretki wydaje mi sie ze powinna byc co najmniej kostka kwadratowa.
Ja przynajmniej drugi raz tego nie zrobie w ten sposób - tzn z jednej blachy.
Brama tez cieniutka i nakretki nie za szerokie. Obudowa nakretki wydaje mi sie ze powinna byc co najmniej kostka kwadratowa.
Ja przynajmniej drugi raz tego nie zrobie w ten sposób - tzn z jednej blachy.
-
- Kontakt:
nakrętkę wziąłem od sponsora forum. Teraz poprawiam to i owo i mam trochę pytań:
1. Jaką przestrzeń pomiędzy stołem i Z pozostawić przy maksymalnym zjeździe?
2. Jaką przestrzeń pomiędzy stołem i Z pozostawić przy wjeździe na górę?
Teraz trochę poprawiłem rysunki i w 1. przypadku mam 30mm, a w 2 to jeszcze nic nie zmieniłem.
1. Jaką przestrzeń pomiędzy stołem i Z pozostawić przy maksymalnym zjeździe?
2. Jaką przestrzeń pomiędzy stołem i Z pozostawić przy wjeździe na górę?
Teraz trochę poprawiłem rysunki i w 1. przypadku mam 30mm, a w 2 to jeszcze nic nie zmieniłem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Ad.1. Np. taki kress ma głowicę do mocowania freza o długości 27,7. Korpus ma 24 mm. Jak dasz mocowanie o grubości 20 mm to wrzeciono będzie wystawać 31,7 mm. Trzeba teraz uwzględnić długość freza i wyjdzie maksymalne zejście (wypadałoby przewidzieć też możliwość splanowania stołu). Dremel jest malutki, ale nie możesz go brać pod uwagę, jak chcesz docelowo wstawić coś lepszego.
Ad.2. Obliczyć można podobnie jak wyżej, tylko zwykle bierze się prześwit nad stołem. Jeśli jest mały to trzeba dodać coś, aby dało się normalnie frez wymienić.
Ad.2. Obliczyć można podobnie jak wyżej, tylko zwykle bierze się prześwit nad stołem. Jeśli jest mały to trzeba dodać coś, aby dało się normalnie frez wymienić.
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Widzę, że się Koledze spodobał pomysł z "bolcami", bardzo się cieszę....
No i to , że ciął wodą a nie na laserze. I mam pytanie czy bolce wchodzą bez przypiłowania ich krawędzi?
czy bardzo zaokrągla woda kąty proste przy wpustach na bolce??

czy bardzo zaokrągla woda kąty proste przy wpustach na bolce??
Każde urządzenie elektryczne będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka.
-
- Kontakt:
Jak już mam okazję, dzięki za inspirację.
Co do jakości to myślę, że zdjęcia więcej opiszą niż słowa. Jutro podrzucę zdjęcia. A co do bolców to wchodzą ładnie, jednakże woda powoduję korozję i jednak 3ba trochę papierem potraktować aby płyty się zeszły. Chyba że młotkiem dobić to by też się zeszły, ale tego jeszcze nie próbowałem.
Zaokrągleń nie zauważyłem, tylko nadcięcia wynikające chyba z najniższej jakości cięcia.
Jutro zrobię dokładne zdjęcia jak to wygląda.
Co do jakości to myślę, że zdjęcia więcej opiszą niż słowa. Jutro podrzucę zdjęcia. A co do bolców to wchodzą ładnie, jednakże woda powoduję korozję i jednak 3ba trochę papierem potraktować aby płyty się zeszły. Chyba że młotkiem dobić to by też się zeszły, ale tego jeszcze nie próbowałem.
Zaokrągleń nie zauważyłem, tylko nadcięcia wynikające chyba z najniższej jakości cięcia.
Jutro zrobię dokładne zdjęcia jak to wygląda.
-
- Kontakt: