Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
czyli obstawiasz aluminium?
jeśli tak to napisz jakiej grubości aluminium, bo od tego zależy co będzie dalej pisane, ezbig, pisał wyżej o zastosowaniu 15/20 mm i miał rację, a jak obstaniesz przy 10 mm to trzeba będzie dorysować parę wzmocnień, żeby nie było jak tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics60/ale-dz ... t21046.htm
jeśli tak to napisz jakiej grubości aluminium, bo od tego zależy co będzie dalej pisane, ezbig, pisał wyżej o zastosowaniu 15/20 mm i miał rację, a jak obstaniesz przy 10 mm to trzeba będzie dorysować parę wzmocnień, żeby nie było jak tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics60/ale-dz ... t21046.htm
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 50
- Kontakt:
Na rysunku założyłem, że blacha ma grubość 15mm.
Wałki na X i Y będą nawiercone i przykręcone ,a wałki Z będą w uchwycie takim jak wcześniej proponowałem.
Na czerwono zaznaczyłem śruby.
Śruba Y jest trochę nietypowo bo z tyłu umieszczona.
[ Dodano: 2010-07-08, 11:07 ]
A można by zaproponować firmę, która zajmuje się takim cięciem i szlifowaniem? Szukam trochę na alledrogo ale tam firmy się nie chwalą jak czym i w ogóle to robią.
Wałki na X i Y będą nawiercone i przykręcone ,a wałki Z będą w uchwycie takim jak wcześniej proponowałem.
Na czerwono zaznaczyłem śruby.

Śruba Y jest trochę nietypowo bo z tyłu umieszczona.
[ Dodano: 2010-07-08, 11:07 ]
A można by zaproponować firmę, która zajmuje się takim cięciem i szlifowaniem? Szukam trochę na alledrogo ale tam firmy się nie chwalą jak czym i w ogóle to robią.
-
- Kontakt:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Uhm, sorry, nie doczytałem wcześniejszych postów.smouki już to wcześniej zaproponował
Jeszcze coś: nie masz prawie żadnego prześwitu między stołem a wózkiem jeżdzącym po osi Y. Nie przesuniesz pod taką bramą żadnego grubszego materiału, nie wspominając o wystających najczęściej do góry mocowaniach materiału.
Powinno być tak:
- skrócić (czyli zmniejszyć zakres) albo podnieść całą głowicę Z do góry,
- wydłużyć w dół pionowy element do którego będziesz mocował wrzeciono.
Tym sposobem jak podniesiesz wrzeciono na osi Z, będzie miejsce dla materiału do swobodnego przemieszczania się w osi X.
Do całości polecam płytę denną, która o ile dobrze i precyzyjnie wycięta pomoże Ci utrzymać prawidłowy (prostokątny) kształ skrzynki na dole, a dwa - wzmocni i usztywni konstrukcję.
I szersze nogi bramy na dole. Zawsze lepiej przykręcić bramę do skrzynki szerzej i na większej odległości.
A na koniec wzmocnienie osi Y, czyli bramy, przez wstawienie płyty z tyły całej bramy, za osią Y. Bez tego widzę minimalne szanse na sztywność tejże osi.
Widze tu jeszcze kilka zagrożeń, głównie w głowicy, w temacie mocowania elementów, miejsca na śruby i tak dalej. Z własnego doświadczenia podpowiadam, żeby dobrze przemyśleć miejsca gdzie będa śruby, jak blisko siebie będą, czy będa miały odpowiedni rozstaw. O tym się często zapomina, przynajmniej ja nie zwróciłem na to uwagi na początku, a potem musiałem zmienić koncepcję głowicy z drewnianej MDF, na częściowo aluminiową, bo MDF nie wytrzymał ilości połączeń śrubowych, które chciałem wcisnąć na centymetr sześcienny materiału

-
- Kontakt:
Dzięki za rady.
Rzeczywiście umknął mi ten prześwit.
Firma Świat aluminium (z alledrogo), za same cięcie formatek chce 650zł. To dużo?Czy szukać tańszych ofert?
[ Dodano: 2010-07-08, 16:01 ]
z wycięciem otworów i ofrezowaniem krawędzi ok. 1000 zł
Zastanawiam się jeszcze czy może nie spróbować ze stalą 15mm ciętą laserem. Ta sama konstrukcja. Tyle, że cięższa będzie gdzieś ok 100kg:P
Rzeczywiście umknął mi ten prześwit.
Firma Świat aluminium (z alledrogo), za same cięcie formatek chce 650zł. To dużo?Czy szukać tańszych ofert?
[ Dodano: 2010-07-08, 16:01 ]
z wycięciem otworów i ofrezowaniem krawędzi ok. 1000 zł
Zastanawiam się jeszcze czy może nie spróbować ze stalą 15mm ciętą laserem. Ta sama konstrukcja. Tyle, że cięższa będzie gdzieś ok 100kg:P
-
- Posty w temacie: 11
Nie wiem jak chcesz zamocowac silnik na Zetce i wrzeciono ale troche dziwnie to wyglada.
Przemyslales gdzie czubek wrzeciona bedzie jak Zetka zjedzie na sam dól?
I nie wiem czy taka wysoka Zetka ci bedzie potrzebna. Pewnie 1/4 u samej góry nie bedzie nigdy wykorzystana, walki wtedy beda niepotrzebnie za dlugie - tzn mniej sztywne niz krótsze.
Przemyslales gdzie czubek wrzeciona bedzie jak Zetka zjedzie na sam dól?
I nie wiem czy taka wysoka Zetka ci bedzie potrzebna. Pewnie 1/4 u samej góry nie bedzie nigdy wykorzystana, walki wtedy beda niepotrzebnie za dlugie - tzn mniej sztywne niz krótsze.
-
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 11
Jeszcze pomysl jakiej grubosci material chcesz obrabiac i jakiej dlugosci frez chesz do tego uzyc. Frez powinien byc dluzszy niz material. Dobrze by bylo gdyby czubek freza mógl zjechac ponizej tego materialu i nad nim tez ma byc troche miejsca. To decyduje o wysokosci Zetki i bramy.
Przesunales brame, ale piwo dalej ci sie bedzie przewracac:-)
Przesunales brame, ale piwo dalej ci sie bedzie przewracac:-)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 00:46 przez kak, łącznie zmieniany 1 raz.