sterownik serva elm-chan
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
AVRStudio 4.14. Nie pamiętam czy tam się dało nie instalować WINAVR. U mnie jest zainstalowany ale moim zdaniem nie jest potrzebny. AVR Assembler jest osobno.kamilkamil1 pisze:A którą kolega ma wersie i czy jest potrzebny WinAVR ? Czy może kolega drugi plik skompilować ?
Servo_AtMega_TimerInt.asm
http://brak-tu-sensu.pl/upload/a2.hex
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 38
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam
a czy macie moze plik z poprawnymi komentarzami w pliku
https://www.cnc.info.pl/download.htm?id=12347
u mnie jest pelno krzaczkow
chce sobie zrobic modyfikacje na Mega 8535 bo taka na razie mam
pozdrowienia
Seba
a czy macie moze plik z poprawnymi komentarzami w pliku
https://www.cnc.info.pl/download.htm?id=12347
u mnie jest pelno krzaczkow
chce sobie zrobic modyfikacje na Mega 8535 bo taka na razie mam

pozdrowienia
Seba
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Uruchomiłem sobie servo i chodzi fajnie wejscie step i dir oraz komendy z RS'a - po przez przjsciówke z USB - serial
dlatego ze mam laptopa i nie ma on LPT to kupiłem sobie przejściówke LPT
http://www.twenga.pl/r.php?tp=888033936 ... ink_type=2
( zakup nastąpił zanim dotarłem na forum
)
mając nadzieje ze bede mógł sobie użyć to do sterowania servem z użyciem Mach'a a tu tzw d.pa
na forum wyczytałem ze jest coś takiego jak :
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach3_usb.htm
kilku osiowy sterownik komunikujący sie po usb
czy mogłby mi ktoś wyjaśnic po krótce co to urządzeine robi ?
to co mnie interesuje to co mach do niego wysyła - czy to jakis wirtualny COM ?
czy wysyłany jest cały kod komendy G itp
i kontroler na plytce z USB jest jakby maszyną wirtualną która wie jak interpetowac
konkretne polecenia z pliku wczytywanego do Mach'a ?
jak sie odbywa komunikacja ?
pozdrowienia
Seba
dlatego ze mam laptopa i nie ma on LPT to kupiłem sobie przejściówke LPT
http://www.twenga.pl/r.php?tp=888033936 ... ink_type=2
( zakup nastąpił zanim dotarłem na forum

mając nadzieje ze bede mógł sobie użyć to do sterowania servem z użyciem Mach'a a tu tzw d.pa
na forum wyczytałem ze jest coś takiego jak :
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach3_usb.htm
kilku osiowy sterownik komunikujący sie po usb
czy mogłby mi ktoś wyjaśnic po krótce co to urządzeine robi ?
to co mnie interesuje to co mach do niego wysyła - czy to jakis wirtualny COM ?
czy wysyłany jest cały kod komendy G itp
i kontroler na plytce z USB jest jakby maszyną wirtualną która wie jak interpetowac
konkretne polecenia z pliku wczytywanego do Mach'a ?
jak sie odbywa komunikacja ?
pozdrowienia
Seba
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
łoooooo ale chaos
Śmieje się bo musiało minąć prawie 5 lat aby ktoś na tym forum pokusił się o stworzenie Klona Elm-Chan (nie mówię że nie było tylko teraz jest tak żywo dyskutowane).
https://www.cnc.info.pl/topics65/sterow ... vt1752.htm
Tak jak napisałem wtedy jest to prawie to samo a jednak nie.
Ilu autorów klonów tyle płytek i wsadów.
Jest bardzo ważna sprawa w tym wszystkim wsad musi być dobrany do schematu.
Jak widać nie jest to takie proste choć gotowiec jest tyle lat nie doczekał się tutaj aplikacji nawet teraz wygląda to jak szarpanie się ryby w sieci.
Mnie dopracowanie projektu pod względem programu, schematu, doboru części, sprawdzania płytek zajęło ok. pół roku codziennej pracy (no nie po 8h bo jeszcze studiowałem ale jednak).
Zmieniłem również program na Atmega (teraz nie pamiętam 8 czy 88 ale chyba 88) pod siebie. To też nie jest takie wprost trzeba troszkę pogłówkować. Docelowo miał być sterownik do BLDC z encoderem nawet powstał działający prototyp.
Ciekawi mnie dlaczego wszyscy chcą robić płytkę drukowaną żeby coś sprawdzić. Ja płytkę wykonuję jak już wszystkiego jestem pewien. Zauważyliście że chan robi projekty na uniwersalnych płytkach - same placki i otwory. Ja od zawsze tak robię a płytki trawione to u mnie rzadkość. W takiej prototypowej łatwo wszystko zmienić.
Fusy - można z nich wróżyć
niektóre mają bardzo ważne znaczenie do tego jak ustawić kilka z nich dotarłem po roku. Nie chodzi tu o to że one mają być konkretnie w jeden sposób ustawione ale mają być ustawione właściwie do danego projektu.
Mnie części na jedną sztukę kosztowały 5 lat temu ok 200 PLN.
Podpowiem tym którzy nie chcą się bawić oscyloskopem a chcą sprawdzić co w serwo piszczy
Poniższy opis dotyczy wersji elem-chan
Enkoder - jak się już wszystko podepnie należy skomunikować się ze sterownikiem poprzez RS i wywołać komendę sprawdzania położenia (L - Show position counter). Kręcąc teraz enkoderem widzać czy wartość się zmienia jeśli tak to jest ok. jeśli nic się nie dzieje to żaden sygnał z enkodera nie dochodzi do procesora (nie szkodzi że dochodzi fizycznie do nóżki bo mogą być one pomylone / zmienione programowo) trzeci przypadek wartość na ekranie zmienia się o 1 czyli 0 1 lub -1 - jeden sygnał enkodera nie dociera do procka.
Stopień mocy - wchodzimy do trybu zadawania napięcia (cały czas mowie o komunikacji poprzez RS) czyli M0 - Voltage controlled mode. Teraz zadajemy wartości i sprawdzamy co się dzieje, wartość z minusem to obroty w drugą stronę (In mode 0, the range from -255 to 255 is effective, and controls output voltage between -Vs to +Vs.)
Możemy teraz sprawdzić czy stopień mocy działa prawidłowo nie zależnie od wielu czynników np. sprawności enkodera (w ogóle nie jest w tym momencie potrzebny), Nastaw regulatora - nie mają żadnego wpływu na pracę w trybie zadawania napięcia. To naprawdę pomaga.
Po wykonaniu powyższego można ze 100 % pewnością prawidłowo podłączyć enkoder.
ustawiając napięcie dodatnie i wywołując komendę L wartość licznika powinna się zwiększać jeśli tak nie jest zamieniamy kable silnika (lub enkodera - to zależy w którą stronę ma być przód choć w sterowaniu krok kierunek nie ma to znaczenia).
I teraz najlepsze jak dobrać nastawy to akurat jest najtrudniejsze
, jako tako da się ale żeby było dobrze to już nie w kij dmuchał. Auto dostrajanie nie wiem jak działa w tych klonach bo nie testowałem trzeba jednak pamiętać że inne będą ustawienia dla silnika bez obciążenia a inne dla silnika ze śrubą i sporą masą. O doborze ustawień można napisać doktorat.
Mam cichą nadzieje że w ciągu kilku następnych lat w końcu się ludzie przekonają do takiego napędu i krokówki pójdą w odstawkę. Oczywiście silniki krokowe mają swoje zalety i miejsce gdzie są bardzo dobrym rozwiązaniem lecz na pewno nie tam gdzie występują zmienne obciążenia np. w obróbce skrawaniem. Może takie pospolite ruszenie jakie widzę doprowadzi do świadomości jakie są różnice między silnikiem DC a Krokowym choćby np. moment nominalny i trzymający i pojęcie mocy.
Jak widać takie sterowniki są dość kłopotliwe w konstrukcji więc nie widzę możliwości aby każdy sobie taki montował i uruchamiał ze schematu i pewnie pojawi się kilka osób które będą je robić dla ogółu.
Napiszcie proszę jakie macie wrażenia z pracy takiego sterownika z silnikiem - chodzi mi o porównanie osiągów z krokówkami.

Śmieje się bo musiało minąć prawie 5 lat aby ktoś na tym forum pokusił się o stworzenie Klona Elm-Chan (nie mówię że nie było tylko teraz jest tak żywo dyskutowane).
https://www.cnc.info.pl/topics65/sterow ... vt1752.htm
Tak jak napisałem wtedy jest to prawie to samo a jednak nie.
Ilu autorów klonów tyle płytek i wsadów.
Jest bardzo ważna sprawa w tym wszystkim wsad musi być dobrany do schematu.
Jak widać nie jest to takie proste choć gotowiec jest tyle lat nie doczekał się tutaj aplikacji nawet teraz wygląda to jak szarpanie się ryby w sieci.
Mnie dopracowanie projektu pod względem programu, schematu, doboru części, sprawdzania płytek zajęło ok. pół roku codziennej pracy (no nie po 8h bo jeszcze studiowałem ale jednak).
Zmieniłem również program na Atmega (teraz nie pamiętam 8 czy 88 ale chyba 88) pod siebie. To też nie jest takie wprost trzeba troszkę pogłówkować. Docelowo miał być sterownik do BLDC z encoderem nawet powstał działający prototyp.
Ciekawi mnie dlaczego wszyscy chcą robić płytkę drukowaną żeby coś sprawdzić. Ja płytkę wykonuję jak już wszystkiego jestem pewien. Zauważyliście że chan robi projekty na uniwersalnych płytkach - same placki i otwory. Ja od zawsze tak robię a płytki trawione to u mnie rzadkość. W takiej prototypowej łatwo wszystko zmienić.
Fusy - można z nich wróżyć

Mnie części na jedną sztukę kosztowały 5 lat temu ok 200 PLN.
Podpowiem tym którzy nie chcą się bawić oscyloskopem a chcą sprawdzić co w serwo piszczy

Poniższy opis dotyczy wersji elem-chan
Enkoder - jak się już wszystko podepnie należy skomunikować się ze sterownikiem poprzez RS i wywołać komendę sprawdzania położenia (L - Show position counter). Kręcąc teraz enkoderem widzać czy wartość się zmienia jeśli tak to jest ok. jeśli nic się nie dzieje to żaden sygnał z enkodera nie dochodzi do procesora (nie szkodzi że dochodzi fizycznie do nóżki bo mogą być one pomylone / zmienione programowo) trzeci przypadek wartość na ekranie zmienia się o 1 czyli 0 1 lub -1 - jeden sygnał enkodera nie dociera do procka.
Stopień mocy - wchodzimy do trybu zadawania napięcia (cały czas mowie o komunikacji poprzez RS) czyli M0 - Voltage controlled mode. Teraz zadajemy wartości i sprawdzamy co się dzieje, wartość z minusem to obroty w drugą stronę (In mode 0, the range from -255 to 255 is effective, and controls output voltage between -Vs to +Vs.)
Możemy teraz sprawdzić czy stopień mocy działa prawidłowo nie zależnie od wielu czynników np. sprawności enkodera (w ogóle nie jest w tym momencie potrzebny), Nastaw regulatora - nie mają żadnego wpływu na pracę w trybie zadawania napięcia. To naprawdę pomaga.
Po wykonaniu powyższego można ze 100 % pewnością prawidłowo podłączyć enkoder.
ustawiając napięcie dodatnie i wywołując komendę L wartość licznika powinna się zwiększać jeśli tak nie jest zamieniamy kable silnika (lub enkodera - to zależy w którą stronę ma być przód choć w sterowaniu krok kierunek nie ma to znaczenia).
I teraz najlepsze jak dobrać nastawy to akurat jest najtrudniejsze

Mam cichą nadzieje że w ciągu kilku następnych lat w końcu się ludzie przekonają do takiego napędu i krokówki pójdą w odstawkę. Oczywiście silniki krokowe mają swoje zalety i miejsce gdzie są bardzo dobrym rozwiązaniem lecz na pewno nie tam gdzie występują zmienne obciążenia np. w obróbce skrawaniem. Może takie pospolite ruszenie jakie widzę doprowadzi do świadomości jakie są różnice między silnikiem DC a Krokowym choćby np. moment nominalny i trzymający i pojęcie mocy.
Jak widać takie sterowniki są dość kłopotliwe w konstrukcji więc nie widzę możliwości aby każdy sobie taki montował i uruchamiał ze schematu i pewnie pojawi się kilka osób które będą je robić dla ogółu.
Napiszcie proszę jakie macie wrażenia z pracy takiego sterownika z silnikiem - chodzi mi o porównanie osiągów z krokówkami.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Kontakt:
Witamacetylenek pisze:...
Mam cichą nadzieje że w ciągu kilku następnych lat w końcu się ludzie przekonają do takiego napędu i krokówki pójdą w odstawkę. Oczywiście silniki krokowe mają swoje zalety i miejsce gdzie są bardzo dobrym rozwiązaniem lecz na pewno nie tam gdzie występują zmienne obciążenia np. w obróbce skrawaniem. Może takie pospolite ruszenie jakie widzę doprowadzi do świadomości jakie są różnice między silnikiem DC a Krokowym choćby np. moment nominalny i trzymający i pojęcie mocy...
Piszesz, ze jest to bardzo dobre rozwiazanie tam, gdzie wystepuja zmienne obciazenia.
Rownoczesnie wspomniano wczesniej, ze ten sterownik wymaga regulacji w zamontowanej maszynie, pod obiazeniem.
Z tego mozna wywnioskowac, ze jest on czuly na zmienne obciazenie.
Czy ten sterownik nie ma wady polegajacej na koniecznosci recznej regulacji zaleznej od obciazenia? nie powinna sie ona odbywac automatycznie?
Czy ktos juz przetestowal ten sterownik w praktyce?