KIMLA_PLOTER PRZEMYSŁOWY_BPF 1520

Plotery tnące

Autor tematu
thomas_191
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: thomas_191 » 02 mar 2009, 20:38

System Kimla wczyta pliki z fanuca, siemensa, heidenhaina itp.
ok wiem że wczyta ale interesuje mnie jakie sterowniki wykorzystuje do sterownania serwomechanizmami ??fanuck?? Są połączone w szereg ??
wiem że są wykorzystywane sterowniki do serw i falownik do silnika...
komuniacja po ethernet- to wiadomo ...
o kompatybilność sie nie martwie ale chce z czystej ciekawości dowiedziec sie jak jest przeprowadzone sterownie i oprogramowanie, przeciez nie pytam o bloki (kod) programu tylko o wersje sterownika ...

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: cnc3d » 02 mar 2009, 21:52

Firma Kimla produkuje własne sterowniki, które różnią się od tych wymienionych tym, że zadawane jest o wiele więcej parametrów ruchu niż w tradycyjnych systemach sterowania.
Komunikacja pomiędzy interpolatorem a serwonapędami odbywa się za pomocą RTE -ethernetu czasu rzeczywistego, co zapewnia ponad dziesięciokrotne zwiększenie częstotliwości dostarczania nowych wartości zadanych do regulatorów serwonapędu.
Powoduje to znacznie większe dokładności dynamiczne przy dużych prędkościach.

Co do wersji sterownika to nie bardzo rozumiem pytania, teraz jest wersja 3.99 ale to tylko numerek. Prawdopodobnie chodzi o to, że interfejsem użytkownika jest komputer, który jest połączony z interpolatorem za pomocą Ethernetu, interpolator to wielordzeniowa jednostka zmiennoprzecionkowa o wydajności ponad 2 gigaflopsy, która zadaje kilkanaście tysięcy razy na sekundę nowe wartości zadane do max 16 serwonapędów za pomocą dedykowanego protokołu RTE.

sonel
Posty w temacie: 3

Post napisał: sonel » 03 mar 2009, 17:45

Thomas pytasz o kompatybilność z fanukiem. To jest tak tworzysz ścieżkę np w edgecam'ie w postprocesorze fanuck 3 i ładnie frezuje, ale zaczynają się schody gdy ma wiercić otwory. Ja miałem takie zdarzenie: miałem wywiercić 5 otworów tym samym wiertłem. Głębokie wiercenie i ustawiłem ustawiłem z pogłębianiem. I tu pojawił się problem. Wjechała na raz w materiał, bez pogłębiania i na dodatek nie wyjechała z materiału tylko pojechała do następnego otworu. W moim przypadku złamała tylko wiertło ale nie zniszczyła materiału. Na to trzeba uważać. W czym rysować? w czym chcesz, byle ten program przerabiał pliki na dxf-y. i chyba tyle

Pozdrowienia

cnc3d

Post napisał: cnc3d » 03 mar 2009, 18:52

Aby problem z wierceniem z edgecama rozwiązać proszę w strategii wiecenia w edgecamie wybrać opcję "Longhand".

Autor tematu
thomas_191

Post napisał: thomas_191 » 03 mar 2009, 20:39

ok dzieki bardzo za pomoc juz wiem kilka rzeczy ... jak cos skontaktuje sie w razie problemów :wink:
Pozdrawiwm

cardi
Posty w temacie: 1

Post napisał: cardi » 03 lut 2010, 23:15

Witam. troche dziwne że właściciel firmy nie zna instrukcji obsługi swoich ploterów... zaleca cytuje z wczesniejszej wypowiedzi:

3. Maszynę podłączasz po sieci Ethernet, zwykły kabelek RJ45 do karty sieciowej w komputerze PC, powinien być tylko Windows XP. Oprogramowanie do obsługi maszyny dostajesz na płytce i sobie go instalujesz, możesz także zainstalować sobie na komputerze w biurze i prace przygotowywać zdala od maszyny a potem tylko operatorowi przesłać go po sieci.

a w instrukcji jest wyraznie napisane "nie podłanczac plotera do sieci lan i wifi"

modern12

Post napisał: modern12 » 06 kwie 2010, 01:23

cardi pisze:w instrukcji jest wyraznie napisane "nie podłanczac plotera do sieci lan i wifi"
Przypuszczam że chodziło tutaj o to aby plotera nie podłączać do sieci np. do routera, switcha czy huba, tylko do komputera, a komputer do sieci może być podłączony i po lanie z komputera na komputer można gotowy projekt przesłać.

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 10 kwie 2010, 20:39

cnc3d pisze: Do rysowania można użyć qcada, który jest darmowy i można w nim wszystko narysować, nie wspomnę oczywiście o autocadzie i corelu.
Polecam w tym wypadku również darmowy (także do zastosowań komercyjnych) program CAD - DoubleCAD XT.

Korzysta się z niego bardzo przyjemnie, jest łudząco podobny do AutoCADa ;).
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

dino352
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: dino352 » 12 maja 2010, 23:29

cnc3d,

Jedną z funkcji systemu sterowania CNC KIMLA jest
Płynna regulacja prędkości posuwu za pomocą potencjometru

nie dziala opuszczanie narzędzia z tym potencjometrem i niestety potrafi frez z impetem wbic sie w material ale moze cos sie zmienilo.

cnc3d

Post napisał: cnc3d » 13 maja 2010, 18:42

Pierwsze słyszę, ale nawet jak tak było to daaaaaaawno się zmieniło.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”