Frezarko-ploter 300x220cm (robocza 250x180x50)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
zacharius, sądząc po tym co już pokazałeś w galerii, Twoje nowe dziecko na pewno będzie udane. Czekam tęsknie na jakąś fotorelację. Od czasu do czasu rzucam kontrolnie okiem do różnych zakątków związanych z tematem i na przykład to może być interesujące dla goniących za kosmiczną prędkością obrotową http://www.allegro.pl/item957242927_sil ... _team.html
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Mam pytanie do konstruktora (kolegi Seeman) - jak docelowo będzie wyglądać oś Z, czy będzie to ceownik z przyspawaną blachą od spodu dla zamocowania wrzeciona (nie dowidzę dokładnie na załączonym ogólnym rzucie maszyny)
Pytam z czystej ciekawości, dlatego, że nie zauważyłem jeszcze na forum (oprócz skręcanych z formatek aluminiowych) takiej osi Z z pojedynczego profilu ceowego 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Czyli : 8,5cm + 18 (szer.belki) + 8,5 druga podpora = 35 cmSeemann pisze:Belka ma przekrój prostokąta 180x275mm, na końcach ma szerokość 350mm. Rozstaw łożysk jest więc chyba wystarczający i oś Z zbytnio nie wystaje przed belką:)
Zetka jest skręcana z formatek, tak jak cała belka. Tylko konstrukcja stołu będzie spawana:)
Oby wystarczyło . Podobno mam skłonności do przesadyzmu ..
ale gdyby to była moja maszynka dałbym podpory parę cm. szersze;/
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 42
Obudowy łożysk mają długość 130mm, to są podwójne obudowy z poltechu, łożyska z nich będą wykorzystane do plotera z mdfu - dla teścia
ja wrzuciłem tam INA. Finansowo lepiej na tym wyszedłem, a obudowy akurat poltech ma dobre, z podporami trochę gorzej (chodzi o rozstawy otworów do mocowania).
Im większy rozstaw łożysk tym mniejsze pole robocze w osi Y
Poprzednia brama miała szerokość 50cm, ale to już było zdecydowanie za dużo - konstrukcja a'la Ez router.
Oś Z bez prowadnic i ogólnie wszystko załapane na śrubkę

Im większy rozstaw łożysk tym mniejsze pole robocze w osi Y

Oś Z bez prowadnic i ogólnie wszystko załapane na śrubkę
- Załączniki
-
- 3.jpg (82.36 KiB) Przejrzano 808 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Fajnie to wygląda. Projekt bardzo podobny do mojego, cieszę się, że ktoś wykona maszynę według takiego projektu, bo chętnie poznam wady i zalety tego rozwiązania. Samo ukosowanie bramy w ten sposób zostanie na pewno zminimalizowane. W ostatnim swoim projekcie również tak rozwiązałem napęd bramy. Będę trzymał mocno kciuki aby maszyna ożyła 
Posiadam prowadnice ina fag 25mm o długości 2314mm (2 sztuki, każda z 2 wózkami przykręcane od tyłu) idealne na belkę, jeśli byłbyś zainteresowany to daj znać
U mnie niestety projekt upadł mimo iż zakupiłem część podzespołów a także prawie wszystkie formatki aluminiowe. Zdecydowałem się na mniejszą obrabiarkę w której będę miał stuprocentową pewność że jej bazy są odpowiednio wyprowadzone. Jej powierzchnia robocza to X800mm x Y500mm, której korpus wykonuje nasz kolega z forum od konstrukcji pancernych

Posiadam prowadnice ina fag 25mm o długości 2314mm (2 sztuki, każda z 2 wózkami przykręcane od tyłu) idealne na belkę, jeśli byłbyś zainteresowany to daj znać

U mnie niestety projekt upadł mimo iż zakupiłem część podzespołów a także prawie wszystkie formatki aluminiowe. Zdecydowałem się na mniejszą obrabiarkę w której będę miał stuprocentową pewność że jej bazy są odpowiednio wyprowadzone. Jej powierzchnia robocza to X800mm x Y500mm, której korpus wykonuje nasz kolega z forum od konstrukcji pancernych

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie