UHU - PYFFEL
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Witam. A ja mam pytanie z innej beczki. Właśnie kupiłem płytki sterowników UHU i wyliczyłem że tranzystory na wyjściu ( chciałem zastosować IRFP250) kosztują prawie 100zł a posiadam 10 szt. tranzystorów IGBT IRG4PC40FD. Są to gołe pojedyncze tranzystory a nie gotowe mostki. Moje pytanie brzmi czy moge tak poprostu wstawić je zamiast MOSFETów?? Ewentualnie czy jakoś prosto da się to przerobić bo jeśli chodzi o same wyprowadzenia z tych tranzystorów to wygląda to identycznie jak MOSFET.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Do kol. chomikaaa - nie wiem, co kol. studiuje, ale to są jakieś nowe nieznane mi teorie. Zamknięta pętla to nie pojemność a indukcyjność, dwa przewody o różnej rezystancji połączone na końcach nie dają żadnej różnicy potencjałów i skąd między nimi ma się wziąć pojemność? To nie są mikrofale, tylko 20 kHz z ewentualnymi harmonicznymi.
Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam
Andrzej
Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam
Andrzej
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
i jak idą prace nad wzmocnionym UHU?
przyglądam sięz ciekawością, bo chcę również mocniejsze uhu zrobić.
Czy koledzy mogą poradzić: chcę założyć serwa do frezareczki (300kg) typu porma FP045 czy jakoś tak, w każdym bądź razie zwykła chinka, która występuje najczęściej pod nazwami podobnymi do ZAY7045...
Do osi Z mam śrubę kulową 25mm średnicy, skok 10mm, przekładnie na pasku (muszę jeszcze dobrać przełożenie). Silnik kupiłem na alledrogo f-my Aerotech DC1000, zasilanie 80V, prąd ciągły 8A, szczytowo 28A. Moment ciągły 1,5Nm szczytowo 7,1Nm. Obroty 2000rpm, masa ok.4,5kg.
Pytanie czy zwykłe UHU w wersji z irfp260n da rady, czy lepiej od razu zmodyfikować czyli gasik na silniku, mocniejsze diody (BYV29/300 oraz MUR160)? Wygląda na to, że te mosfety powinny dać rady bo mają jednak dużo zapasu (80V zasilanie a wytrzymują 200V).
Myślałem też o sporej baterii (kilka-kilkanaście sztuk) kondensatorów 2200uF/120V na jeden silnik od strony trafa zasilającego.
Do osi XY udało mi się kupić 4,5kg silniki serwo 60V, 8,2A ciągły, 10A w szczycie, 1,05Nm ciągły moment, 1,25Nm w szczycie, obroty do 4500rpm.
I tu wydaje mi się, że irfp260n na pewno już da rady.
Pytanie jest również jak dobrać transformatory do tych silników. W osi Z silnik ma bardzo dużą rozbieżność co między maksymalnym a znamionowym prądem i tu mam problem jakie trafo dla Z. Myślałem o zamówieniu toroida 58VAC (po wyprostowaniu 82V) i znamionowym 12A bo chwilowo można go pewnie z dwukrotnie przeciążyć i powinien być ok.
Co od zasilania silników X i Y to nie wiem czy lepiej zamówić jeden większy (44VAC i 16A) czy czy dwa mniejsze 44VAC i 8A? Czy może jedno trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi po 44VAC i 8A?
Proszę o wypowiedź na ten temat.
przyglądam sięz ciekawością, bo chcę również mocniejsze uhu zrobić.
Czy koledzy mogą poradzić: chcę założyć serwa do frezareczki (300kg) typu porma FP045 czy jakoś tak, w każdym bądź razie zwykła chinka, która występuje najczęściej pod nazwami podobnymi do ZAY7045...
Do osi Z mam śrubę kulową 25mm średnicy, skok 10mm, przekładnie na pasku (muszę jeszcze dobrać przełożenie). Silnik kupiłem na alledrogo f-my Aerotech DC1000, zasilanie 80V, prąd ciągły 8A, szczytowo 28A. Moment ciągły 1,5Nm szczytowo 7,1Nm. Obroty 2000rpm, masa ok.4,5kg.
Pytanie czy zwykłe UHU w wersji z irfp260n da rady, czy lepiej od razu zmodyfikować czyli gasik na silniku, mocniejsze diody (BYV29/300 oraz MUR160)? Wygląda na to, że te mosfety powinny dać rady bo mają jednak dużo zapasu (80V zasilanie a wytrzymują 200V).
Myślałem też o sporej baterii (kilka-kilkanaście sztuk) kondensatorów 2200uF/120V na jeden silnik od strony trafa zasilającego.
Do osi XY udało mi się kupić 4,5kg silniki serwo 60V, 8,2A ciągły, 10A w szczycie, 1,05Nm ciągły moment, 1,25Nm w szczycie, obroty do 4500rpm.
I tu wydaje mi się, że irfp260n na pewno już da rady.
Pytanie jest również jak dobrać transformatory do tych silników. W osi Z silnik ma bardzo dużą rozbieżność co między maksymalnym a znamionowym prądem i tu mam problem jakie trafo dla Z. Myślałem o zamówieniu toroida 58VAC (po wyprostowaniu 82V) i znamionowym 12A bo chwilowo można go pewnie z dwukrotnie przeciążyć i powinien być ok.
Co od zasilania silników X i Y to nie wiem czy lepiej zamówić jeden większy (44VAC i 16A) czy czy dwa mniejsze 44VAC i 8A? Czy może jedno trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi po 44VAC i 8A?
Proszę o wypowiedź na ten temat.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 26
wcale nie idą, temat dawno zapomnianybogus105 pisze:i jak idą prace nad wzmocnionym UHU?
gwarancji nie ma, ale osobiście uważam ze jak zapewnisz super dobre chłodzenie tranzystorów to uhu powinno sobie dać rade w warunkach o jakich piszesz (łącznie z tym co napisałeś na PW).
powodzenia.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.