-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 25
smouki mogę prosić o wymiary do elementów ponumerowanych na zdjęciu?, bo widzisz działam obecnie nad czymś podobnym (będzie to moja 1 konstrukcja) i chciałbym wiedzieć jak orientacyjnie wychodzi zużycie sklejki. A i jeszcze jedno - prowadnice masz jakiejś konkretnej firmy, czy szukałeś po sklepach takie z największą precyzją - jakiej długości one są? ? Dzięki za wszystko i pozdrawiam
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
frezarka powstaje w małym miasteczku w Norwegii, nie mam tu dostępu do nie wiadomo jakich sklepów specjalistycznych, więc i w prowadnicach nie mogłem przebierać. prowadnice są kupione w markecie budowlanym, to był jedyny wybór
oś x: 50 cm. z pełnym wysuwem
osie y,z: 38 cm. zwykłe
wymiary elementów (przybliżone) mogę wysłać na mail'a na zdjęciu w wysokiej rozdzielczości, ale już mogę powiedzieć, że zużyłem płytę 120x240
oś x: 50 cm. z pełnym wysuwem
osie y,z: 38 cm. zwykłe
wymiary elementów (przybliżone) mogę wysłać na mail'a na zdjęciu w wysokiej rozdzielczości, ale już mogę powiedzieć, że zużyłem płytę 120x240
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
ja też z tym walczę.
A jak już jesteś Zacharius to poszedłem za twoją radą i kupiłem maksymalne silniki na jakie mogłem sobie pozwolić
i do tego sterowniki z parametrami:
sterowniki bipolarne
napięcie zasilania silnika max 30V
prąd 2,5A / fazę
czoper prądowy
regulacja prądu uzwojenia
Praca w trybie( 1/1,1/2,1/4,1/8 ) kroku
dalej nie wiem jaki zasilacz zastosować (trafo), doradź coś, bo nikt inny tu nie zagląda i na stronie wcześniej napisałem zagadnienie na temat zastosowania pasków zamiast sprzęgieł, jak to jest z tym stosunkiem mocy do prędkości na jakie przełożenie mogę sobie pozwolić żeby zyskać na prędkości a nie stracić znacząco na mocy.
A jak już jesteś Zacharius to poszedłem za twoją radą i kupiłem maksymalne silniki na jakie mogłem sobie pozwolić

sterowniki bipolarne
napięcie zasilania silnika max 30V
prąd 2,5A / fazę
czoper prądowy
regulacja prądu uzwojenia
Praca w trybie( 1/1,1/2,1/4,1/8 ) kroku
dalej nie wiem jaki zasilacz zastosować (trafo), doradź coś, bo nikt inny tu nie zagląda i na stronie wcześniej napisałem zagadnienie na temat zastosowania pasków zamiast sprzęgieł, jak to jest z tym stosunkiem mocy do prędkości na jakie przełożenie mogę sobie pozwolić żeby zyskać na prędkości a nie stracić znacząco na mocy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Trafo wyliczysz ze wzoru tutaj link.
Z przełożeniami na paskach to jak z przerzutkami w rowerze... wolne przełożenie zwiększa 'moc' na 'wyjściu', przy szybkim potrzeba więcej energii... Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Niestety coś za coś i tu musisz wiedzieć jakich oczekujesz prędkości... I liczyć.
Z przełożeniami na paskach to jak z przerzutkami w rowerze... wolne przełożenie zwiększa 'moc' na 'wyjściu', przy szybkim potrzeba więcej energii... Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Niestety coś za coś i tu musisz wiedzieć jakich oczekujesz prędkości... I liczyć.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
smouki na jakim scalaku ten sterownik? parametry które podajesz wyglądają mi na TA8435 a ten zaś ma prąd roboczy 1,5A a 2,5 w porywach chwilowy, ale jako sterownik jest fajna sprawa, zwłaszcza podziałka 1/8 na początek jak znalazł
silniki jak najbardziej w porządeczku będą potem na lepsiejsza maszynkę
silniki jak najbardziej w porządeczku będą potem na lepsiejsza maszynkę

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły