TruTops
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jakis czas temu robilem testy, poprzez opcje wstaw z poziomu topsa wstawialem funkcje TC-Timer, bodajrze dziala to na takiej zasadzie ze dokonuje ona pomiaru czasu palenia okreslonych detali, czas zapisywany jest do pliku i mozna je pozniej odczytywac. Wiem, ze cos odczytywalem, ale nie do konca wyszlo to tak jak chcialem.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Ja tak samo gdy uzywam wspolnej szczeliny ciecia, wole stoorzyc caly arkusz z detalami w geo i pozniej wczytac to w technologii. Co prawda jest to wiecej czasochlonne niz automat, ale akurat u mnie w tym starszym topsie tworzy sekcje, po iles elementow w grupie.. a z reki gdy robie, rozkladam jak chcem bez mostkow. Jedynie wazne pozniej szczegolnie w dlugich listwach odpowiednie miejsce wpalu. A co robicie w takich sytuajcach jak elementy sa dlugie, czy po nagrzaniu materialu nie traca wymiaru? bo ja czesto mam ten problem, w miare mozliwosci ustawiam wplal raz z jednej strony raz z drugiej, jednak to nie daje jakiegos 100% efektu.
Co do zapisywania plikow zaraz podam jak ja to robie, jednak moze macie jakies lepsze pomysly? Bo nie raz sie zastanawialem by to usprawnic, ale niestety:)
na dysku sieciowym mamy katalogi z rysunkami, np. firma X, firma Y itd.
teraz gdy zamowqienie sklada firma X tworze w jej katalogu podkatalog z nr zlecenia, ktory dostalem, np. 1000-12-2009. Tutaj zapisuje, geo, dwg, dxf, czyli rysunki.
na dysku swojego komputera mam katalog JOB, w ktorym sa podkatalogi z data i np. dzis to zlecenie dostalem wiec tworze katalog
d:\job\24-12-2009\
rozkladam elementy na arkusz, przechodze do technologii i generuje lst, ktory tez zgrywam do tego katalogu.
i na koncu robie plan produkcji, czyli html-a posylam tez do tego katalogu, a lst wysylam na dysk udostepniony, z ktorego maszyna odczytuje oprogram.
i po jakims czasie gdy ktos chce znow to samo, w rejestrze odnajduje nr zlecenia, szukam w katalogu job i moge edytowac nesting, ale za to minusem jest to ze co zlecenie, nowy katalog, rysunki i troche sie robi smietnik.
pytanie mam o pliki tmt, mozecie mnie oswiecic, mam je wylaczone, ale czy mozna sensownego z tym plikiem cos zrobic?
Gdy tworzycie geo we wlasciwosciach mozna przypisac mu gatunek i grubosc blachy? RObicie to? a jesli gatunek brakuje, wprowadzacie nowy do tabel?
Nclink? Jaki sens ma ten program? Bo tak do konca jednak nie wiem:)
dzieki za odpowiedzi na moje nurtujace mnie pytania
Co do zapisywania plikow zaraz podam jak ja to robie, jednak moze macie jakies lepsze pomysly? Bo nie raz sie zastanawialem by to usprawnic, ale niestety:)
na dysku sieciowym mamy katalogi z rysunkami, np. firma X, firma Y itd.
teraz gdy zamowqienie sklada firma X tworze w jej katalogu podkatalog z nr zlecenia, ktory dostalem, np. 1000-12-2009. Tutaj zapisuje, geo, dwg, dxf, czyli rysunki.
na dysku swojego komputera mam katalog JOB, w ktorym sa podkatalogi z data i np. dzis to zlecenie dostalem wiec tworze katalog
d:\job\24-12-2009\
rozkladam elementy na arkusz, przechodze do technologii i generuje lst, ktory tez zgrywam do tego katalogu.
i na koncu robie plan produkcji, czyli html-a posylam tez do tego katalogu, a lst wysylam na dysk udostepniony, z ktorego maszyna odczytuje oprogram.
i po jakims czasie gdy ktos chce znow to samo, w rejestrze odnajduje nr zlecenia, szukam w katalogu job i moge edytowac nesting, ale za to minusem jest to ze co zlecenie, nowy katalog, rysunki i troche sie robi smietnik.
pytanie mam o pliki tmt, mozecie mnie oswiecic, mam je wylaczone, ale czy mozna sensownego z tym plikiem cos zrobic?
Gdy tworzycie geo we wlasciwosciach mozna przypisac mu gatunek i grubosc blachy? RObicie to? a jesli gatunek brakuje, wprowadzacie nowy do tabel?
Nclink? Jaki sens ma ten program? Bo tak do konca jednak nie wiem:)
dzieki za odpowiedzi na moje nurtujace mnie pytania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Hmm... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem – robisz "nesting" w module CAD i zapisujesz jako *.geo, czyli coś w rodzaju *.taf `a? Kolega Bri wspominał, że coś takiego robi, ale zdaje się, że z pojedynczymi detalami. Przecież takie rzeczy wygodnie robi się w nestingu! Jeśli możesz to wrzuć tutaj jakieś przykładowe programy, najlepiej takie na, których masz długie detale i koniecznie z plikiem *.tmtJa tak samo gdy uzywam wspolnej szczeliny ciecia, wole stoorzyc caly arkusz z detalami w geo i pozniej wczytac to w technologii.
A tutaj to już kolega mnie trochę zaskoczył. Na szkoleniu nie było nic na ten temat? Bardzo często je wykorzystuje, szczególnie w produkcji seryjnej. Plik *.tmt to nic innego jak *.taf + technologia, generowany jest razem z plikiem *.lst. Czyli to co oglądasz na symulacji jest zapisywane jako plik *.tmt. Co można z nim zrobić? Napisałeś, że czasami wracasz do programów, które już wcześniej były palone. Zamiast wczytywać i obrabiać kolejny raz *.joba mógłbyś wczytać plik *.tmt i od razu wygenerować aktualny program, lub wcześniej poprawić istniejącą już technologię. W przypadku produkcji seryjnej staram się maksymalnie zoptymalizować programy, nie tworze jednak nowego joba, tylko kopiuje plik *.tmt, (już zoptymalizowany) zmieniam jego nazwę na aktualną kartę cięcia i generuje pliczek *.lst.pytanie mam o pliki tmt, mozecie mnie oswiecic, mam je wylaczone, ale czy mozna sensownego z tym plikiem cos zrobic?
Jeśli zdefiniujesz gatunek i grubość to w momencie wczytywania ich do joba (jeśli wcześniej obrabiane detale z innych grubości/materiału) wyskoczy okienko z informacją, że są zdefiniowane różne materiały. Jest to o tyle wygodne, że TruTops w pewnym sensie "wymusi" przypisanie odpowiednich tabel do tafa/joba. Wystarczy zdefiniować w jednym pliku *.geo w danym jobie. Kolejnym plusem jest również to, że w przeglądarce plików można wyświetlać bardziej szczegółowe dane o plikach. Należy jednak pamiętać o tym, że im więcej opcji się zaznaczy tym dłużej trwa wyświetlanie listy plikówGdy tworzycie geo we wlasciwosciach mozna przypisac mu gatunek i grubosc blachy? RObicie to?
Czy kolega wie co to jest pakiet produkcyjny, czy trzeba to wyjaśnić? NCLink to nic innego jak aplikacja,, która z dowolnych, pojedynczych plików *.lst tworzy pakiet produkcyjny z możliwością zdefiniowania dowolnej ilości powtórzeń danego programuNclink? Jaki sens ma ten program? Bo tak do konca jednak nie wiem:)
Nie ma za co, po to jest to forum!dzieki za odpowiedzi na moje nurtujace mnie pytania

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 37
Ja osobiście robię plany produkcyjne tylko w NCLinku (pamiętając by przy generowaniu lst zaznaczać opcję zmiany stołów), wiem że mozna się bez niego obejść (czyli dodawać do planu nie wychodząc z modułu "laser") ale jakoś w NCLinku jest prościej - wskazuje wszystkie lst, określam kolejność i ilość powtórzeń i viola.
TMT to podstawa koledzy - a jak dasz za małe microjointy i detale się sypią przez ruszta (albo za duże i operator potem napieprza młotkiem) to wczytujesz tmt i zmieniasz tylko jointy (nie musisz robić od nowa programu z joba/tafa).
Zresztą niedawno robiłem zestawionko w innym temacie o plikach topsa.
Takie:
*.Job to info ilościowo-przygotowawcze (kiedyś nie było tego w topsie a Job'y trafiały po nestingu do acces'owej bazy danych, którą trzeba było czyścić raz na jakiś czas)
*.Taf to układ na akruszu (pozycjonowanie i rotacja geometrii wg odwołań do geometrii) + rodziaj materiału
*.Geo to geometria detalu
*.Tmt to układ na arkuszu jak w taf'ie z zaaplikowana technologią obróbki (użyta tabela, reguła, kierunki obróbki, miejsca wpaleń, ustawienia konturów, kolejności)
*.Lst to kod programu na maszynę
*.Gmt to geometria pojedynczego elementu z zaaplikowaną technologią
*.Mtl - mini-nesting - to geometria w której dwa elementy (z tego samego geo) są powiązane ze sobą i później są co prawda rozpatrywane jako osobne elementy ale przy nestingu traktuje się je jak jeden.
*.Trg to plik geometrii arkusza a dokładnie stosuje ten format tops gdy chcesz zapisać arkusz którego nie wykorzystałeś do końca a nie chcesz odcinając go wzdłuż lub wszerz od ażuru stracić materiału który da się jeszcze wykorzystać.
Są jeszcze WZG i GMV ale ich bliżej nie znam.
TMT to podstawa koledzy - a jak dasz za małe microjointy i detale się sypią przez ruszta (albo za duże i operator potem napieprza młotkiem) to wczytujesz tmt i zmieniasz tylko jointy (nie musisz robić od nowa programu z joba/tafa).
Zresztą niedawno robiłem zestawionko w innym temacie o plikach topsa.
Takie:
*.Job to info ilościowo-przygotowawcze (kiedyś nie było tego w topsie a Job'y trafiały po nestingu do acces'owej bazy danych, którą trzeba było czyścić raz na jakiś czas)
*.Taf to układ na akruszu (pozycjonowanie i rotacja geometrii wg odwołań do geometrii) + rodziaj materiału
*.Geo to geometria detalu
*.Tmt to układ na arkuszu jak w taf'ie z zaaplikowana technologią obróbki (użyta tabela, reguła, kierunki obróbki, miejsca wpaleń, ustawienia konturów, kolejności)
*.Lst to kod programu na maszynę
*.Gmt to geometria pojedynczego elementu z zaaplikowaną technologią
*.Mtl - mini-nesting - to geometria w której dwa elementy (z tego samego geo) są powiązane ze sobą i później są co prawda rozpatrywane jako osobne elementy ale przy nestingu traktuje się je jak jeden.
*.Trg to plik geometrii arkusza a dokładnie stosuje ten format tops gdy chcesz zapisać arkusz którego nie wykorzystałeś do końca a nie chcesz odcinając go wzdłuż lub wszerz od ażuru stracić materiału który da się jeszcze wykorzystać.
Są jeszcze WZG i GMV ale ich bliżej nie znam.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Kontakt:
Spotkalem sie z kolejnym problemem nowej wersji, w module nest zmieniam wartosc odleglosci miedzy detalami a program nie reaguje i stosuje sie do poprzednich wartosci, musze zapisac joba, otworzyc go ponownie i wtedy zadac nowa wartosc, drugi problem to taki ze program przestal informowac mnie o podmienianiu plikow pomimo tego, ze mam wlaczona ta opcje. Spotkaliscie sie z takim czyms? Jestem coraz blizszy do powrotu na wczesniejsza wersje:/
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 37
Co do drugiego szukaj w opcjach czegoś w rodzaju "przywróć wszystkie komunikaty ostrzeżeń".
A co do pierwszego to nie mam problemów - zmieniam odstępy i startuje nesting, zauważyłem tylko że przy ręcznych poprawkach teraz tops jest bardzo zawzięty jeśli chodzi o przestrzeganie odstępów - muszę wyłączyć respektowanie odstępów żeby ręcznie przesunąć detal bliżej innego (tak samo muszę wyłączać respektowanie marginesów żeby przesunąć detal bliżej krawędzi).
A może dokładność nestingu masz low albo coś? (w tym oknie gdzie po lewej masz odstępy/marginesy/wymuszanie jednakowych arkuszy - po prawej masz dokładność)- zrób tak żeby dało się wpisać zero.

Chodziło mi o to miejsce (przed wystartowaniem nestowania)

Powtórzona w trakcie ręcznych poprawek.
U mnie working
A co do pierwszego to nie mam problemów - zmieniam odstępy i startuje nesting, zauważyłem tylko że przy ręcznych poprawkach teraz tops jest bardzo zawzięty jeśli chodzi o przestrzeganie odstępów - muszę wyłączyć respektowanie odstępów żeby ręcznie przesunąć detal bliżej innego (tak samo muszę wyłączać respektowanie marginesów żeby przesunąć detal bliżej krawędzi).
A może dokładność nestingu masz low albo coś? (w tym oknie gdzie po lewej masz odstępy/marginesy/wymuszanie jednakowych arkuszy - po prawej masz dokładność)- zrób tak żeby dało się wpisać zero.

Chodziło mi o to miejsce (przed wystartowaniem nestowania)

Powtórzona w trakcie ręcznych poprawek.
U mnie working
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, 06:44 przez Bri, łącznie zmieniany 1 raz.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Koledzy, przypadkowo znalazłem ciekawy program: klik (orginalna), klik (przetłumaczona). Co prawda to wersja testowa i może nie działać stabilnie, ale być może komuś się przyda.
Pozdrawiam
Pozdrawiam