TruTops

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 15 gru 2009, 17:16

Powiedzcie mi koledzy czy kozystaliscie kiedys z funkcji TC-Timer ?

Tagi:

Autor tematu
ganzi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24

Post napisał: ganzi » 16 gru 2009, 13:21

lewy10psdw pisze:Powiedzcie mi koledzy czy kozystaliscie kiedys z funkcji TC-Timer ?
Osobiście nie korzystałem, może masz jakieś ciekawe spostrzeżenia na temat tej funkcji?

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 16 gru 2009, 16:55

Jakis czas temu robilem testy, poprzez opcje wstaw z poziomu topsa wstawialem funkcje TC-Timer, bodajrze dziala to na takiej zasadzie ze dokonuje ona pomiaru czasu palenia okreslonych detali, czas zapisywany jest do pliku i mozna je pozniej odczytywac. Wiem, ze cos odczytywalem, ale nie do konca wyszlo to tak jak chcialem.

milosz83_83
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: milosz83_83 » 24 gru 2009, 22:02

Ja tak samo gdy uzywam wspolnej szczeliny ciecia, wole stoorzyc caly arkusz z detalami w geo i pozniej wczytac to w technologii. Co prawda jest to wiecej czasochlonne niz automat, ale akurat u mnie w tym starszym topsie tworzy sekcje, po iles elementow w grupie.. a z reki gdy robie, rozkladam jak chcem bez mostkow. Jedynie wazne pozniej szczegolnie w dlugich listwach odpowiednie miejsce wpalu. A co robicie w takich sytuajcach jak elementy sa dlugie, czy po nagrzaniu materialu nie traca wymiaru? bo ja czesto mam ten problem, w miare mozliwosci ustawiam wplal raz z jednej strony raz z drugiej, jednak to nie daje jakiegos 100% efektu.

Co do zapisywania plikow zaraz podam jak ja to robie, jednak moze macie jakies lepsze pomysly? Bo nie raz sie zastanawialem by to usprawnic, ale niestety:)

na dysku sieciowym mamy katalogi z rysunkami, np. firma X, firma Y itd.
teraz gdy zamowqienie sklada firma X tworze w jej katalogu podkatalog z nr zlecenia, ktory dostalem, np. 1000-12-2009. Tutaj zapisuje, geo, dwg, dxf, czyli rysunki.

na dysku swojego komputera mam katalog JOB, w ktorym sa podkatalogi z data i np. dzis to zlecenie dostalem wiec tworze katalog
d:\job\24-12-2009\

rozkladam elementy na arkusz, przechodze do technologii i generuje lst, ktory tez zgrywam do tego katalogu.

i na koncu robie plan produkcji, czyli html-a posylam tez do tego katalogu, a lst wysylam na dysk udostepniony, z ktorego maszyna odczytuje oprogram.

i po jakims czasie gdy ktos chce znow to samo, w rejestrze odnajduje nr zlecenia, szukam w katalogu job i moge edytowac nesting, ale za to minusem jest to ze co zlecenie, nowy katalog, rysunki i troche sie robi smietnik.

pytanie mam o pliki tmt, mozecie mnie oswiecic, mam je wylaczone, ale czy mozna sensownego z tym plikiem cos zrobic?

Gdy tworzycie geo we wlasciwosciach mozna przypisac mu gatunek i grubosc blachy? RObicie to? a jesli gatunek brakuje, wprowadzacie nowy do tabel?

Nclink? Jaki sens ma ten program? Bo tak do konca jednak nie wiem:)

dzieki za odpowiedzi na moje nurtujace mnie pytania

Autor tematu
ganzi

Post napisał: ganzi » 25 gru 2009, 00:36

Ja tak samo gdy uzywam wspolnej szczeliny ciecia, wole stoorzyc caly arkusz z detalami w geo i pozniej wczytac to w technologii.
Hmm... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem – robisz "nesting" w module CAD i zapisujesz jako *.geo, czyli coś w rodzaju *.taf `a? Kolega Bri wspominał, że coś takiego robi, ale zdaje się, że z pojedynczymi detalami. Przecież takie rzeczy wygodnie robi się w nestingu! Jeśli możesz to wrzuć tutaj jakieś przykładowe programy, najlepiej takie na, których masz długie detale i koniecznie z plikiem *.tmt
pytanie mam o pliki tmt, mozecie mnie oswiecic, mam je wylaczone, ale czy mozna sensownego z tym plikiem cos zrobic?
A tutaj to już kolega mnie trochę zaskoczył. Na szkoleniu nie było nic na ten temat? Bardzo często je wykorzystuje, szczególnie w produkcji seryjnej. Plik *.tmt to nic innego jak *.taf + technologia, generowany jest razem z plikiem *.lst. Czyli to co oglądasz na symulacji jest zapisywane jako plik *.tmt. Co można z nim zrobić? Napisałeś, że czasami wracasz do programów, które już wcześniej były palone. Zamiast wczytywać i obrabiać kolejny raz *.joba mógłbyś wczytać plik *.tmt i od razu wygenerować aktualny program, lub wcześniej poprawić istniejącą już technologię. W przypadku produkcji seryjnej staram się maksymalnie zoptymalizować programy, nie tworze jednak nowego joba, tylko kopiuje plik *.tmt, (już zoptymalizowany) zmieniam jego nazwę na aktualną kartę cięcia i generuje pliczek *.lst.
Gdy tworzycie geo we wlasciwosciach mozna przypisac mu gatunek i grubosc blachy? RObicie to?
Jeśli zdefiniujesz gatunek i grubość to w momencie wczytywania ich do joba (jeśli wcześniej obrabiane detale z innych grubości/materiału) wyskoczy okienko z informacją, że są zdefiniowane różne materiały. Jest to o tyle wygodne, że TruTops w pewnym sensie "wymusi" przypisanie odpowiednich tabel do tafa/joba. Wystarczy zdefiniować w jednym pliku *.geo w danym jobie. Kolejnym plusem jest również to, że w przeglądarce plików można wyświetlać bardziej szczegółowe dane o plikach. Należy jednak pamiętać o tym, że im więcej opcji się zaznaczy tym dłużej trwa wyświetlanie listy plików
Nclink? Jaki sens ma ten program? Bo tak do konca jednak nie wiem:)
Czy kolega wie co to jest pakiet produkcyjny, czy trzeba to wyjaśnić? NCLink to nic innego jak aplikacja,, która z dowolnych, pojedynczych plików *.lst tworzy pakiet produkcyjny z możliwością zdefiniowania dowolnej ilości powtórzeń danego programu
dzieki za odpowiedzi na moje nurtujace mnie pytania
Nie ma za co, po to jest to forum! ;) Jeśli jeszcze coś nie daje Ci spokoju, pytaj śmiało!

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37

Post napisał: Bri » 30 gru 2009, 07:06

Ja osobiście robię plany produkcyjne tylko w NCLinku (pamiętając by przy generowaniu lst zaznaczać opcję zmiany stołów), wiem że mozna się bez niego obejść (czyli dodawać do planu nie wychodząc z modułu "laser") ale jakoś w NCLinku jest prościej - wskazuje wszystkie lst, określam kolejność i ilość powtórzeń i viola.
TMT to podstawa koledzy - a jak dasz za małe microjointy i detale się sypią przez ruszta (albo za duże i operator potem napieprza młotkiem) to wczytujesz tmt i zmieniasz tylko jointy (nie musisz robić od nowa programu z joba/tafa).

Zresztą niedawno robiłem zestawionko w innym temacie o plikach topsa.
Takie:

*.Job to info ilościowo-przygotowawcze (kiedyś nie było tego w topsie a Job'y trafiały po nestingu do acces'owej bazy danych, którą trzeba było czyścić raz na jakiś czas)
*.Taf to układ na akruszu (pozycjonowanie i rotacja geometrii wg odwołań do geometrii) + rodziaj materiału
*.Geo to geometria detalu
*.Tmt to układ na arkuszu jak w taf'ie z zaaplikowana technologią obróbki (użyta tabela, reguła, kierunki obróbki, miejsca wpaleń, ustawienia konturów, kolejności)
*.Lst to kod programu na maszynę
*.Gmt to geometria pojedynczego elementu z zaaplikowaną technologią
*.Mtl - mini-nesting - to geometria w której dwa elementy (z tego samego geo) są powiązane ze sobą i później są co prawda rozpatrywane jako osobne elementy ale przy nestingu traktuje się je jak jeden.
*.Trg to plik geometrii arkusza a dokładnie stosuje ten format tops gdy chcesz zapisać arkusz którego nie wykorzystałeś do końca a nie chcesz odcinając go wzdłuż lub wszerz od ażuru stracić materiału który da się jeszcze wykorzystać.

Są jeszcze WZG i GMV ale ich bliżej nie znam. :)

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 13 sty 2010, 17:34

Spotkalem sie z kolejnym problemem nowej wersji, w module nest zmieniam wartosc odleglosci miedzy detalami a program nie reaguje i stosuje sie do poprzednich wartosci, musze zapisac joba, otworzyc go ponownie i wtedy zadac nowa wartosc, drugi problem to taki ze program przestal informowac mnie o podmienianiu plikow pomimo tego, ze mam wlaczona ta opcje. Spotkaliscie sie z takim czyms? Jestem coraz blizszy do powrotu na wczesniejsza wersje:/

Awatar użytkownika

Bri
Posty w temacie: 37

Post napisał: Bri » 13 sty 2010, 19:56

Co do drugiego szukaj w opcjach czegoś w rodzaju "przywróć wszystkie komunikaty ostrzeżeń".
A co do pierwszego to nie mam problemów - zmieniam odstępy i startuje nesting, zauważyłem tylko że przy ręcznych poprawkach teraz tops jest bardzo zawzięty jeśli chodzi o przestrzeganie odstępów - muszę wyłączyć respektowanie odstępów żeby ręcznie przesunąć detal bliżej innego (tak samo muszę wyłączać respektowanie marginesów żeby przesunąć detal bliżej krawędzi).
A może dokładność nestingu masz low albo coś? (w tym oknie gdzie po lewej masz odstępy/marginesy/wymuszanie jednakowych arkuszy - po prawej masz dokładność)- zrób tak żeby dało się wpisać zero.

Obrazek
Chodziło mi o to miejsce (przed wystartowaniem nestowania)

Obrazek
Powtórzona w trakcie ręcznych poprawek.

U mnie working
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, 06:44 przez Bri, łącznie zmieniany 1 raz.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 13 sty 2010, 20:35

Dokladnie, dzieki. Przed startem nestingu zadaje wartosc z poziomu zlecenie/parametry/wolna geometria, pozniej dokonuje zmian w detale/parametry/dane arkusza.

[ Dodano: 2010-01-25, 23:05 ]
Kozysta ktos z was z trutops calculate?

Autor tematu
ganzi

Post napisał: ganzi » 23 lut 2010, 10:50

Koledzy, przypadkowo znalazłem ciekawy program: klik (orginalna), klik (przetłumaczona). Co prawda to wersja testowa i może nie działać stabilnie, ale być może komuś się przyda.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”