Ogólnie to jestem operatorem lasera l3030 ale od jakiegoś czasu zabrałem się za rysowanie i programowanie (może zmienie pracę??)
To pierwsze wykonuje w Auto Cadzie a drugie a darmowej wersji pobranej z sieci czyli tops100 v5.02 niestety anglik

Jestem od niedawna na forum więc jeszcze nie znam wszystkich zasad tu panujących ale mam nadzieje że pisze w dobrym miejscu.
Mam kilka pytań odnośnie rysowania w cadzie i programowania w tej b.starej wersji topsa
Nawet nie wiem jaka jest różnica między topsem a trutopsem

Mam nadzieje że ktoś mi dopomoże i zlituje się nade mną bo uwierzcie mi rozkminić ten prog samemu nie mając wcześniejszego doświadczenia nie jest łatwo a do tego język nie pomaga:///
Potrafie już robić proste programiki nestingi itp ale jak próbuje zagłębić się w trudniejsze (moim zdaniem) aspekty to siedze godzinami i nic.
Jeśli nie znajdzie się nikt zaznajomiony z owym v5.02 to może chociaż da ktoś namiar na jakieś pomoce bądź inne przydatne rzeczy
Koniec wywodów pierwsze pytanie: mianowicie chce zrobić napis w jakiejś tam ramce i wszystko jest spoko bo a cadzie jakoś go tam tworzę, zapisuję, przerabiam na GEO i nagle gdy przechodze do technologii to prog widzi jedynie ramkę a napisu już nie

Będę wdzięczny jeśli ktoś udzieli odpowiedzi na to jakże trudne(dla mnie) pytanie
Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie