PROBLEM Z PRZECINARKĄ PLAZMOWĄ

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

polonia007
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: polonia007 » 28 gru 2009, 19:47

:arrow:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, 22:12 przez polonia007, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 gru 2009, 23:01

kolego polonia007 ... zapytam się ubliżająco Ciebie jak Ty pytałeś i ośmieszałeś innych ludzi z tego forum...

wyspałeś się dobrze??

Osoba mająca problem nie jest elektronikiem :!:
Jak by była to by nie pytała o to :!: :!: :!: Czytaj tekst ze zrozumieniem :!: :!: :!:

Są standartowo stosowane maszyny uzbrojone w dwa palniki TIG lub trzy. ( tricatode system )
Są również palniki z dwoma , trzema głowicami do spawania plazmowego i układy mieszane TIG Plazma dla procesu spawania. Przecież to są podstawy :!:
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
JUREK785
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13

Post napisał: JUREK785 » 29 gru 2009, 09:34

Witam wszystkich, zawiozłem wczoraj urządzenie do serwisu jeśli da się coś z tym zrobić to napiszę co było przyczyną, na razie czekam na telefon.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 gru 2009, 13:36

więc oczekujemy od Ciebie odpowiedzi.
Jestem ciekaw co było nie tak. Inaczej jak się widzi urządzenie a inaczej jak masz to tylko z opowieści.
Czasami drobiazgi , na które sie nie zwraca uwagi są istotne.

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: galon » 30 gru 2009, 16:21

przepraszam że się wtrącę ale nie chcę zakładać nowego tematu.
miał ktoś do czynienia z plazmą firmy Thermal Dynamics typ PAK10 tm
ma to 100A a ja mam z nią problem podszywa się pod żółtego emenemsa i leci w kulki
palnika maszynowego nie sprawdzałem ale na ręcznym działa jak sama chce co prawda nie wiem jak powinno się to u niej odbywać :jakiś łuk pilotażowy się zapala nie wygląda to tak jak w nowej generacji maszyn ale jest problem polega na tym że nie pojawia się łuk roboczy to też nie do końca bo czasem załapie prubowałem uzyskać jakiś powtażalny efekt ale nic z tego jak chce to pali a jak nie to nie jak ktoś się na tym zna to poproszę o pomoc

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 30 gru 2009, 20:36

Hm ... ja już to kiedyś naprawiałem i miałem chyba ten sam problem.( ale chyba bo to problem z przed 10lat?? )
Nie mam dokumentacji , ale spróbuję Cię naprowadzić na trop. Może nie wiele to pomoże ale zawsze to coś będzie.
Jeżeli dobrze pamiętam był w niej układ przełączający pilot/cięcie co jest i logiczne.
I to on leciał jak ten żółty... w kulki. Problem polegał na tym że podczas transferu znikał łuk pilotujący i palnik gasł bez próby przebicia. Problemem był przekaźnik cyklu pracy. Ciężko mi powiedzieć teraz z pamięci który to był , bo raz tylko grzebałem w tym urządzeniu i to bez DTR-ki.
Wiec pomoc moja to tylko czysto teoretyczna która również można wysnuć z cykli pracy tego urządzenia.
Również...
Proponuję sprawdzić stabilność pracy powietrza , czy przypadkiem nie zanika.
Jeżeli tak jest , to proszę sprawdź połączenia elektryczne przy wyłączonym urządzeniu oczywiście. Może któreś gdzieś nie kontaktuje ??
Żeby nie rozgrzebywać się za mocno , zacznij szukać od strony wtórnej bo na 99% po tej stronie leży problem.
Na przewodach mocy , powinien być jakiś czujnik z układem przełączającym wykonany na np. kontaktronie. ( ukryty w jakiejś cewce ).
Jeżeli tak to nie jest wykonane , to poszukam po znajomych DTR-ki i zobaczę w niej co może być nie "halo"
Załączam "manual" do tego urządzona. Może Ci pomóż. Nie mam DTR-ki takiej serwisowej ale blokowy schemat jest.
Załączniki
doclib_3610_0-0515.pdf
(1.31 MiB) Pobrany 509 razy

galon

Post napisał: galon » 30 gru 2009, 21:16

dzięki cnccad ideowy mam wklejony w środku---- i tu mam problem nie założyłem tematu nie mogę dać punktu jeśli autor klepnie za mnie pomógł zrewanżuje się
CNCCAD reszta na PW

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 30 gru 2009, 22:10

mnie nie zależy na punkcikach ... zależy mi pomóc. To takie zboczenie :wink: zawodowe

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”